VARALI KUPCE

U Mallu of Split stavili najnižu cijenu istu kao redovnu pa ih Općinski prekršajni sud “opalio” po džepu

Pravnoj osobi tvrtki Fashion Company d.o.o. i odgovornom pojedincu Isaku N. Općinski prekršajni sud u Splitu izrekao je ukupno 1.600 eura novčane kazne, i to jer su u jednoj prodavaonici u Mallu of Split varali kupce na način da su oglašavali i isticali popuste kojih zapravo nije bilo. Državni inspektorat proveo je nadzor početkom studenog prošle godine i došao do zanimljivih saznanja.

Tako su se muške hlače prodavale s popustom od 50 posto za 54,95 eura s prekriženom cijenom od 109,90 eura, iako su se prije prodavale po identičnoj cijeni. Isto je Inspektorat utvrdio i kod muške košulje, dvaju pulovera i majice.

Okrivljenici su se pisanom obranom branili, negirajući da su koristili nepoštenu poslovni praksu. U trgovini su, vele, provodili posebne uvjete prodaje koji nisu isti kao i akcijski popust. Uprava je donijela, vele, i odluku kupci koji prijeđu minimalni iznos potrošnje na određenim proizvodima od 15 eura ostvaruju pravo na popust do 50 posto od ukupnog iznosa kupnje. 

Sutkinja Marina Ivančević nije se složila…

– Nesporno je utvrđeno da su okrivljenici za pojedinu robu oglašavali poseban oblik prodaje, odnosno akcijsku prodaju pod nazivom Sale, a da je pritom važeća maloprodajna cijena za oglašenu robu ista od referentne cijene odnosno od najniže cijene koju je trgovac, odnosno okrivljenici, primjenjivao za istu robu tijekom razdoblja od 30 dana prije provođenja posebnog oblika prodaje. Naime, trgovac, točnije okrivljenici su oglašavali poseban oblik prodaje pod nazivom Sale a pritom ističući važeću cijenu proizvoda i navodeći postotkom sniženja iako važeća cijena nije niža od najniže cijene koju je primjenjivao za istu robu tijekom razdoblja od 30 dana prije provođenja posebnog oblika prodaje – piše u presudi.

– Zavaravajućim oglašavanjem ‘akcija’ kao posebnog oblika prodaje i isticanjem drugih cijena pored važećih maloprodajnih cijena, po mišljenju suda, okrivljenici su zavaravali ili je vjerojatno da će zavarati prosječnog potrošača, navodeći ga da donese odluku koju inače ne bi donio – objašnjeno je.

Pravna osoba, dakle tvrtka, mora platiti tisuću i sto, a direktor poznatog lanca trgovina petsto erua uz troškove sudskog postupka. Presuda je nepravomoćna, uz mogućnost žalbe.

POSLJEDNJE DODANO: