KULTURICID

U Makarskoj apartman napravili od konobe u zaštićenom dobru

Makarska već godinama mještanima i turistima nudi pogled na bezbroj apartmana i građevinsku mašineriju, što je ovo turističko odredište dovelo do simbola divlje gradnje i betonizacije, odnosno postalo je ruglo Dalmacije. Tome je od ove godine gradska vlast pokušala stati na kraj. Izmjenama Prostornog plana probali su zaustaviti novu apartmanizaciju i betonizaciju bez plana. – piše Index.

Može li novi zakon zaustaviti apartmanizaciju?

Ovim problemom bavi se i novi Zakon o turizmu, po kojem će lokalna vlast moći upravljati turističkim razvojem svog područja. Gradovi i općine moći će donijeti odluke o broju i vrsti ugostiteljskih objekata te ograničiti otvaranje novih smještajnih jedinica. Do pune funkcionalnosti čeka se još donošenje pet pravilnika i uredbi, no upitno je hoće li se na ovaj način zaustaviti apartmanizacija.

Naime, izgradnja novih objekata nije jedini način kojim može rasti broj apartmana. U Makarskoj su se građani dosjetili kako bi nove apartmane mogli dobiti prenamjenom prostora. Naime, u posjedu smo dokumenta kojim je splitski Konzervatorski ured dao zeleno svjetlo za prenamjenu prostora u nekretnini koja ima status zaštićenog kulturnog dobra.

Konoba pretvorena u apartman

Vlasnica nekretnine u staroj gradskoj jezgri prenamijenila je staru konobu u apartman. Kako nije bilo zapreka, što je potvrdio i Konzervatorski ured, iz gradske vlasti kažu kako su prenamjenu prostora morali odobriti.

Radovi u travnju 2023.

Tako je vlasnica potpuno legalno dobila apartman u gradu koji se bori protiv apartmanizacije, i to iskoristivši zakone Ministarstva kulture i medija koji ovim potezom mogu u budućnosti rušiti novi Zakon o turizmu.

No, da je sve u potpunosti bilo legalno, ne slaže se gradonačelnik Zoran Paunović jer su komunalni redari vlasnicu u travnju 2023. godine, kada nije imala dozvolu konzervatora ni suglasnost Grada, zatekli kako probija prozore. Službenim dopisom obaviješten je i ured u Splitu.

Arhitekt je suprug gradske vijećnice

Kako doznaje Index, nekretnina je u izvornom stanju imala mali prozor s rešetkama koji je vlasnica bez dozvole razbila i proširila. Nakon službenog zapisa komunalnih redara vlasnica je ponovno zatvorila prozor.

U dokumentu zahtjeva i odobrenja, u čijem smo posjedu, vidljivo je kako je ovlašteni arhitekt Miljenko Franić, inače suprug gradske vijećnice NLO-a Ivane Franić, u listopadu 2023. kao izvorno stanje prikazao zid bez prozora na kojem je cement još mokar.

Gradonačelnik: Kada konzervator da suglasnost, nama su ruke vezane

Konzervatorski ured na čelu s Radoslavom Bužančićem, unatoč službenom dopisu o nedozvoljenom razbijanju prozora u travnju i zazidanom zidu par mjeseci poslije, dao je zeleno svjetlo za prenamjenu prostora iz konobe u apartman. Prenamjenu prostora u konačnici odobrava Grad Makarska, a mi smo SDP-ovog gradonačelnika Zorana Paunovića pitali jesu li to mogli zaustaviti.

– Mi smo posljednji u nizu koji daju dozvolu, ali vi imate situaciju u kojoj štite A zonu konzervatorske zaštite i, ako vam je on dao zeleno svjetlo, vi ste nemoćni. U trenutku kada konzervator da suglasnost, nama su više-manje vezane ruke. Eventualno možemo napraviti nešto novim Zakonom o turizmu.

Međutim, ako budemo imali sukob dva zakona, onda nismo ništa napravili. A ovdje su konzervatori napravili grešku. Upravo ta kuća je uz sve to i pojedinačno kulturno dobro i mislim da je suludo raditi od konobe apartman u centru grada.

To je tipični primjer kulturocida. Dogodit će nam se pusti grad i dogodit će nam se da će duh mediteranskog mjesta, što su konobe, pretvoriti u apartmane. To je definitivno poraz svih nas i ne bi se smjelo događati – upozorava Paunović.

“Svima su usta puna održivosti”

Smatra kako ovaj slučaj postavlja presedan za prenamjenu velikog broja gradskih poslovnih prostora, garaža i konoba u apartmane, što bi imalo negativne posljedice za ionako napregnutu komunalnu infrastrukturu te kvalitetu života u Makarskoj.

Svi gledaju uskogrudno. Donose novi Zakon o turizmu, a jedni rade protiv drugih. Mi kao Grad ne možemo ništa jer je ovo odgovornost Županije, koja izdaje kategorizaciju, a najviše je odgovornost konzervatora koji to dopuštaju.

Ovdje su svima usta puna održivosti, a čini mi se da neće biti zadovoljni dok svaka kala na obali ne bude prazna. Ako se svaka konoba i garaža stave u funkciju apartmana, onda smo džabe krečili. Ovime se otvara Pandorina kutija, samo se nadam da će to nadležni shvatiti na vrijeme – kaže gadonačelnik.

Ministarstvo kulture: Ne može se govoriti o rušenju Zakona o turizmu

Index je zatražio komentar i Radoslava Bužančića, pročelnika splitskog Konzervatorskog ureda. Zanimalo nas je jesu li se oglušili na službeni dopis Grada Makarske o tome da je vlasnica bez dozvole krenula s radovima te kako su unatoč tome dali zeleno svjetlo za prenamjenu prostora.

Odgovore do objave članka nisu dobili. No kratko se očitovalo Ministarstvo kulture i medija.

Prihvatljivo je ‘odzidanje’ otvora na pročelju jer tragovi u strukturi zidanja upućuju na postojanje nekadašnjeg, naknadno zazidanog otvora – kazali su.

Na pitanje mogu li ovakvim odlukama sabotirati Zakon o turizmu konstatirali su da Ministarstvo nije nadležno za određivanje prenamjene prostora.

Stoga se ne očekuje sukob nadležnosti u odnosu na Ministarstvo turizma i sporta, odnosno ne može se govoriti o ‘rušenju odluka’ temeljenih na Zakonu o turizmu – zaključili su.

Ministarstvo turizma: Nije došlo do povrede ovog Zakona

Izgleda kako ni Ministarstvo turizma ne smatra da se zakonima koje je predložila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek može zaobići novi Zakon o turizmu. Tek su podsjetili kako pravilnici još nisu doneseni te da će se odgovornost prebaciti na lokalnu samoupravu.

– Jedinice lokalne samouprave mogu donositi odluke o broju, vrsti i kategoriji ugostiteljskih objekata te objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge smještaja, kao i odluku o kapacitetima smještajnih objekata u destinaciji primjenom odredbi Zakona o turizmu tek po donošenju plana upravljanja destinacijom a na temelju izračuna prihvatnih kapaciteta.

Iako neke jedinice lokalne samouprave već aktivno rade na izračunu prihvatnih kapaciteta i donošenju planova upravljanja, niti jedna jedinica lokalne samouprave još nije donijela odluku o broju, vrsti ili kategoriji ugostiteljskih objekata na temelju ovlasti iz Zakona o turizmu, stoga ne možemo reći da je došlo do povrede ovoga Zakona – poručili su iz Ministarstva turizma.

POSLJEDNJE DODANO: