17 GODINA NA STRAŽI HRVATSKE

U Kninu svečano obilježena 17. obljetnica ustrojavanja Gardijske mehanizirane brigade

Pripadnici Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske svečano su obilježili 17. obljetnicu ustrojavanja brigade danas 5. travnja 2024. u vojarni 4. gardijske brigade “Pauci” u Kninu.

Program svečanog obilježavanja započeo je misnim slavljem u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta u Kninu, nakon čega su položeni vijenci u spomen na poginule hrvatske branitelje kod Spomenika Hrvatske pobjede Oluja 95.  

U središnjem dijelu svečanosti uručena su odlikovanja, pohvale i nagrade te proglašen pobjednički tim Natjecanja za najbolju desetinu BOV Patria GMBR-e.

Čestitavši 17. rođendan Gardijskoj mehaniziranoj brigadi, izaslanik ministra obrane general Zelić ovom prigodom rekao je kako obljetnica poput ovih ne može proći bez prisjećanja na veličanstvene uspjehe hrvatskih branitelja i njihove pobjede u Domovinskom ratu.

Znamo da ovdje u redovima GMBR-e još uvijek ima pripadnika iz vremena Domovinskog rata što je jedan od razloga zašto trebate biti ponosni što pripadate GMBR-i, na vama je obaveza čuvanja vrijednosti koje ste naslijedili. Postignuti rezultati dokaz su kako se iz ničega može stvoriti respektabilna vojna sila, ali uz uvjet koji su oni tada imali, a to je spremnost hrvatskog vojnika da u svakom trenutku ponudi sve svoje intelektualne i fizičke moći za obranu svoje Domovine – rekao je general Zelić.

General Zelić kazao je kako će ministar obrane nastaviti najavljena poboljšanja statusa i položaja svih pripadnica i pripadnika Hrvatske vojske. Na kraju, podsjetio je na aktualnu sigurnosnu situaciju u svijetu kazavši kako promjene u svijetu očekuju od Hrvatske vojske brzu prilagodbu i sposobnost odgovora na različite sigurnosne izazove.

General Kundid: Postignućima se možete odužiti prethodnicima, a nasljednike zadužiti

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Tihomir Kundid istaknuo je kako se obilježavanjem ovakvih obljetnica čuvaju sjećanja na 1., 2., 4. i 9. gardijsku brigadu koje su bile okosnice u obrani i oslobađanju okupiranih područja Republike Hrvatske, kao i na svakog njezinog pripadnika koji je dao život za mir i slobodu hrvatskog naroda.

Istaknuvši kako je Domovinski rat ishodište naše državnosti, ali isto tako i ishodište Hrvatske vojske, general Kundid je rekao:

– Danas bojne nose imena i znakovlje ratnih brigada što vas obavezuje na postignuća – jer postignućima se možete odužiti prethodnicima, a nasljednike zadužiti.

Načelnik Glavnog stožera u svome obraćanju dotaknuo se važnosti stalnog usavršavanja vojnih znanja i vještina, a posebno u kontekstu brzog razvoja i napretka vojnih tehnologija.

Samo razvojem novih sposobnosti možete usavršavati i razvijati svoju borbenu učinkovitost. Nove tehnologije, naime, ušle su u područje provedbe vojnih operacija – objasnio je general Kundid.

Na kraju, načelnik je pripadnicima GMBR-e poručio:

Pripadnici Hrvatske vojske trebaju biti usmjereni na proces obuke, jer samo obukom se može dosegnuti razina obučenosti i uvježbanosti koja se očekuje i kojom se ispunjava svrha postojanja Hrvatske vojske. Vojni poziv je kompleksan, to je neprekinut proces obuke, učenja, usavršavanja. Težnja prema izvrsnosti neka bude vaše ishodište u izgradnji vašeg zajedničkog uspjeha – poručio je general Kundid.

Umirovljeni general-bojnik Ivica Olujić, čestitao je u ime predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH obljetnicu ustrojavanja Gardijske mehanizirane brigade te poželio svim pripadnicima da budu dobri vojnici i ostvare svoje ambicije i životne planove.

Kazavši kako je današnja 17. obljetnica Gardijske mehanizirane brigade dokaz baštinjenja tradicije slavnih ratnih brigada Tigrova, Gromova, Pauka i Vukova, brigadir Stošić je istaknuo kako je ova obljetnica i prigoda za prisjetiti se svih žrtava Domovinskog rata.

Neka nam njihova hrabrost bude vječna inspiracija i putokaz. Upravo je GMBR-a najveća postrojba Hrvatske kopnene vojske, dobro opremljena i osposobljenja te kroz svakodnevne aktivnosti radi se na usavršavanju i razvoju postojećih znanja i vještina – rekao je Stošić i dodao kako to dokazuje i broj provedenih različitih obučnih aktivnosti.

Svečanom obilježavanju obljetnice nazočili su izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane savjetnik ministra obrane brigadni general Ivan Zelić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Tihomir Kundid, izaslanik predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH umirovljeni general-bojnik Ivica Olujić, načelnik stožera-zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadni general Valentin Skroza, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadir Mirko Stošić i drugi.

O Gardijskoj mehaniziranoj brigadi

Gardijska mehanizirana brigada je taktička postrojba Hrvatske kopnene vojske. Sljednica je Gardijske motorizirane brigade, koja je bila ustrojena pripadnicima 1. i 4. gardijske brigade te dijela 2. gardijske brigade. Prijašnjom su reorganizacijom 9. gardijska brigada ”VUKOVI” te nekoliko postrojbi iz 4. korpusa Hrvatske kopnene vojske uključene u 1. gardijsku brigadu.

Da bi se očuvala uspomena i tradicija gardijskih brigada zbog njihovog izuzetnog doprinosa u Domovinskom ratu, manevarske bojne Gardijske mehanizirane brigade imenovane su prema ratnim nazivima gardijskih brigada. Tako su u sastavu Gardijske mehanizirane brigade četiri manevarske bojne: 1. mehanizirana bojna – ”Tigrovi”, 2. mehanizirana bojna – ”Gromovi”, 3. mehanizirane bojna – „Pauci“ i motorizirana bojna – ”Vukovi”.

Uz manevarske bojne, u današnjem su sastavu brigade tri bojne borbene potpore: topničko-raketna, inženjerijska bojna i bojna protuzračne obrane te četiri satnije: zapovjedna, vojno-obavještajna, logistička i satnija veze.

POSLJEDNJE DODANO: