EFIKASNA BIROKRACIJA

U istarskoj općini Bale lani prodan najskuplji stambeni kvadrat u Hrvatskoj

Istarska općina Bale prošle godine zabilježila je najviše cijene stambenih kvadrata u Hrvatskoj, pokazuju najnoviji podaci Porezne uprave. Prosječna cijena kvadratnog metra novogradnje dosegnula je oko 2250 eura, dok je u Zagrebu ta cifra bila skoro 2700 eura. No, stvarne cijene, kako ističu agencije za nekretnine, mogu biti i dosta više od službenih podataka, prenosi HRT.

Iako u Balama živi svega 1300 stanovnika, ovo malo mjesto u Istri postaje atraktivno odredište kako za mlade obitelji tako i za bogate strance te investitore. Prosječna cijena kvadrata za 15 prodanih stanova iznosila je visokih 4839 eura. Načelnik Bala, Edi Pastrovicchio, iznenađen je ovim podatkom, ističući da je cijela klima stvorena u Balama, uključujući i funkcioniranje gradske uprave, doprinijela ovom trendu.

U Balama se izdaju građevinske dozvole za nekoliko dana, dok se u drugim dijelovima Hrvatske čeka mjesecima. Efikasna birokracija i povoljna pozicija mjesta blizu razvijene obale čine Bale sve privlačnijima za kupce nekretnina. Povećana potražnja za nekretninama u Balama primijetna je od kada su mnogi poznati počeli kupovati nekretnine u općini. Povijesna jezgra Bala uskoro će dobiti novo ruho, a preizgrađenost i apartmanizacija ne postoje. Ovo malo mjesto nudi miran ruralni život uz blizinu razvijene obale.

U Balama se posljednjih desetljeća razvija i socijalna politika koja privlači mlade obitelji. Zemljišta su prodana za simboličnu kunu kako bi se privukle i zadržale mlade obitelji, dok luksuzni apartmani istovremeno privlače strane kupce. Cijene nekretnina u Rovinju, koji je blizu Bala, također rastu, što dodatno utječe na cijene nekretnina u ovom istarskom mjestu.

Reakcije mještana su podijeljene. Dok neki smatraju da su visoke cijene očekivane zbog popularnosti Bala, drugi skeptično gledaju na te visoke cifre, posebno kad je riječ o starijim zgradama. U zaključku, Bale su postale sinonim za visoke cijene nekretnina, privlačeći kako domaće kupce tako i strance svojom kombinacijom ruralnog života i blizine obali.

POSLJEDNJE DODANO: