UGROŽEN PROCES LIJEČENJA

U hrvatskim bolnicama nema tko raditi: Dubrovnik ostao bez mikrobiologa, na natječaje se nitko ne javlja

Dubrovnik je ove godine ostao bez jedine mikrobiologinje jer je otišla raditi u inozemstvo. Kratkoročno rješenje im je dolazak kolega iz drugih zavoda, a tek za dvije godine dolazi im specijalizantica, piše HRT.

-Sve se radi kao što se radilo i dosad, tako da za sada nema nikakvih ograničenja. Mi smo već raspisali natječaj za mikrobiologa. Ponudili smo i stan za korištenje i nitko se nije javio. I dalje ćemo pokušavati, probat ćemo i negdje iz inozemstva, ako je moguće, da netko dođe, izjavio je epidemiolog Mato Lakić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

O radu mikrobiologa ovisi i dubrovačka bolnica.

-Sam proces liječenja je prilično ili potpuno ugrožen ako ta služba ne funkcionira u realnom vremenu na realnom području, tvrdi Stjepan Đuričić, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu u OB-u Dubrovnik.

U bolnici u Gospiću nedostaju dva anesteziologa, a još je veći problem je u Hitnoj kroz koju godišnje prođe 16.000 pacijenata.

-Mi zapravo uopće nemamo stalno zaposlene ni mlade liječnike koji su zaposlenici Objedinjenog hitnog bolničkog prijema. Nismo nikada u 11 godina doživjeli da nam se netko javi ni na specijalizaciju iz hitne medicine, izjavila je Sandra Čubelić, ravnateljica Opće bolnice Gospić.

Stanje je slično i u karlovačkoj bolnici.

-Natječaje raspisujemo stalno. Nažalost, kandidata nema. To vam je postala toliko neatraktivna specijalizacija da, nažalost, kolege ne žele raditi, rekla je Ivana Kovačić, ravnateljica Opće bolnice Karlovac. Veći im je to problem, kaže, od činjenice da nemaju nijednog patologa.

-Od 2021. godine, od kada je kolegica otišla u mirovinu, nemamo patologa. Imamo dvije kolegice na specijalizaciji. Kod nas dolaze vanjski suradnici iz Vinogradske, njih 11. Oni odrađuju sve što treba, pacijenti to ne osjete, dodaje Kovačić.

-Sustav krpaju većinom penzioneri ili ljudi koji su pred mirovinu. Znači, kadrovski imamo jednu devastaciju, na tome se ne radi, problemi se ne prepoznaju, ali, nažalost, samohvale u vrijeme predizborne kampanje ne fali, poručuje Ivana Šmit, predsjednica HUBOL-a.

Iz Ministarstva odgovaraju da je 3.8 liječnika na stotinu tisuća stanovnika, a prosjek EU je 4.2 i navode:

-Kao što smo saslušali i uvažili sve prijedloge kolegica i kolega liječnika oko povećanja plaća i korekcija koeficijenata, spremni smo saslušati i sve vaše prijedloge, ako ih imate, kako organizaciju rada u bolnicama prilagođavati potrebama pacijenata i našim mogućnostima, vodeći računa o tome da nam i pacijenti i liječnici budu zadovoljniji.

POSLJEDNJE DODANO: