Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5d71311829111c5c708b45a0/80

Šibensko-kninska policija tuži Thompsona do Vrhovnog suda: "Iskoristit ćemo sve pravne mogućnosti"

Šibensko-kninskoj policiji ostaje mogućnost osporavanja oslobađajuće presude

- Pravomoćnu presudu u slučaju Marka Perkovića Thompsona još nismo dobili, ali kad je dobijemo i proučimo, iskoristit ćemo sve pravne mogućnosti koje nam još stoje na raspolaganju. Učinit ćemo to u komunikaciji s nadležnim državnim odvjetništvom - izjavila je za Jutarnji list glasnogovornica Policijske uprave šibensko-kninske Marica Kosor.

Kako je oslobađajuća presuda Visokog prekršajnog suda (VPS) u slučaju Marka Perkovića Thompsona postala pravomoćna, šibensko-kninskoj policiji koja je podnijela tri optužna prijedloga protiv njega zbog izvikivanja pokliča “Za dom spremni” na početku pjesme “Bojna Čavoglave”, i to na dvama koncertima u Kninu 2015. i 2016. te na koncertu u Vodicama 2017., ostala je još samo mogućnost za osporavanje te presude. Riječ je o izvanrednom pravnom lijeku zahtjeva za zaštitu zakonitosti, tj. preispitivanju pravomoćne presude pred Vrhovnim sudom.

Vrhovni sud

Međutim, niti jedna stranka u postupku, pa ni policija u slučaju Thompson, ne može svoj zahtjev izravno podnijeti Vrhovnom sudu. Ekskluzivno pravo na pokretanje toga postupka ima samo DORH. Dakle, PU šibensko-kninska će, prema izjavi glasnogovornice Marice Kosor, DORH-u poslati prijedlog za zaštitu zakonitosti, a hoće li taj postupak biti i pokrenut, ovisi o DORH-u.

Odluka o tome donosi se na sjednici Kaznenog odjela. Ako Kazneni odjel odluči da je inicijativa PU šibensko-kninske osnovana, glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek uputit će Vrhovnom sudu zahtjev. Vrhovni sud taj prijedlog može odbiti ili prihvatiti. Ako Vrhovni sud prihvati zahtjev DORH-a, pravomoćna presuda u slučaju Thompson bi se ukinula, a posljedično bi u vodu palo i “pravno mišljenje” Visokog prekršajnog suda zauzeto na sjednici svih sudaca 3. lipnja.

Jutarnji list jučer je dobio presliku pravomoćne oslobađajuće presude Thompsonu koju je 2. listopada prošle godine donijelo tročlano vijeće VPS-a pod predsjedanjem sutkinje Anđe Ćorluke. Presuda je jučer stigla na Općinski sud u Šibeniku, odakle su je, na traženje Jutarnjeg lista, i dostavili.

Simbol

Prema opisu policije koja je pokrenula tri prekršajna postupka, Thompson je u sva tri slučaja na početku pjesme “Bojna Čavoglave” uzviknuo “Za dom”, zatim napravio stanku čekajući da mu publika uzvrati - “spremni”, da bi nakon toga i sam uzviknuo “spremni”. Time je, tvrdi policija, svjesno i namjerno poticao na mržnju zbog nacionalne i vjerske pripadnosti, jer se taj pozdrav koristio kao službeni pozdrav totalitarnog režima NDH i kao takav je ukorijenjen kao simbol rasističke ideologije uz izražen prezir prema drugim ljudima zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti.

Zanimljivo je, međutim, da je za prvo prijavljeno djelo koje se odnosi na Thompsonov koncert u kolovozu 2015. nastupila zastara upravo u vrijeme dok je spis čekao na rješavanje na VPS-u. Visoki prekršajni sud se složio s argumentacijom nižeg Općinskog suda iz Šibenika, prema kojoj nema prekršaja protiv javnog reda i mira jer nitko od sudionika Thompsonovih koncerata u Kninu i Vodicama nije negodovao niti je bio uznemiren zbog izvikivanja pozdrava “Za dom spremni”.

Visoki prekršajni sud je uz ostalo naveo da policija u svojoj žalbi zanemaruje činjenicu kako se radi o autorskoj pjesmi koju je Thompson izvodio na legalno organiziranim koncertima, kao i činjenicu da je ta pjesma registrirana u Hrvatskom društvu skladatelja i da za nju pjevač već godinama prima od ZAMP-a naknadu za autorska prava. “Općepoznato je kako se ista pjesma upravo s inkriminirajućim uvodnim stihom tijekom Domovinskog rata, prilikom obrane naše zemlje svakodnevno i neprekidno izvodila, upravo ohrabrujući i pozivajući na obranu domovine, bez ikakve povezanosti s totalitarnim režimom od prije pedesetak godina”, stoji uz ostalo u obrazloženju pravomoćne presude.

U presudi se tročlano sudsko vijeće poziva i na zaključke Vijeća za suočavanje s prošlošću koje preporučuje jasnije normativno reguliranje javne uporabe spornih obilježja “kako bi svatko tko pojedina sporna obilježja upotrebljava ili se njima koristi u javnom prostoru bio u prilici s izvjesnošću predvidjeti posljedice svojih postupaka”, stoji u oslobađajućoj presudu Thompsonu. 

Posljedice

Navodi se da u konkretnim slučajevima “nije dokazano da je upravo sporni pozdrav koji je sastavni dio stihova pjesme Bojna Čavoglave izvođene od strane okrivljenika u eksplicitnoj vezi s ustaškim obilježjima niti da je remetio javni red i mir, sve to tim više što iz izvedenih dokaza i iskaza ispitanih svjedoka i policijskih službenika proizlazi da je na koncertima vladala pozitivna atmosfera i da nisu primili niti jednu pritužbu građana. Dakle u nedostatku dokaza koji bi upućivali na drugačiji zaključak, ovaj sud je odbio navode žalbe tužitelja i potvrdio prvostupanjsku presudu”, zaključilo je vijeće VPS-a. - prenosi Jutarnji list

hr Thu Jun 11 2020 09:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/59e38af3b9e03e99828b45c6/80
Foto: Pixabay

Preminuo glumac Miše Martinović, legendarni Brico iz Našeg malog mista

Veliku popularnost stekao je ulogom Brice u Našem malom mistu.

Doajen dubrovačkog teatra i velikan hrvatskog glumišta Miše Martinović preminuo je u 96. godini, javlja dulist.hr

- Umro nam je naš veliki Miše Martinović! Moj dragi, najdraži Mihajlo koji će to ostati dok se nas dva opet ne sretnemo u plavetnilu dubrovačkog neba. Živio zauvijek, tako dragi čovječe", oprostio se od glumca Dubrovčanin Mišo Mihočević. 

Miše Martinović rođen je u Postranju u Župi dubrovačkoj 1. lipnja 1926. godine. U Dubrovniku je završio klasičnu gimnaziju 1944. godine, a prvu filmsku ulogu ostvario je još 1960. Posljednji put na televiziji gledali smo ga 2006. u filmu Libertas. Veliku popularnost stekao je ulogom Brice u Našem malom mistu.

Dobitnik je nagrade Vladimir Nazor za životno djelo 1990. godine. Imao je nezaboravne uloge na Dubrovačkim ljetnim igrama, na pozornicama brojnih kazališta te u filmovima i serijama. Istaknuo se u mnogobrojnim ulogama u djelima dubrovačkih pisaca. 

hr Sun Aug 01 2021 19:18:19 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/606d6c5d6f52dfa6278b458d/80
Foto: Pixabay/Ilustracija

Priveden bivši voditelj Službe kriminalističke policije iz Zadra: Krivudao po cesti, odbio je alkotest i vrijeđao policajce

Bivši voditelj Službe kriminalističke policije iz Zadra smijenjen je prije tri dana jer je već skrivio prometnu nesreću u Bibinjama. Tad je vozio pijan, a u subotu su ga opet zaustavili

Smijenjeni voditelj Službe kriminalističke policije Bore Mršić  priveden je u subotu, piše Index.hr.

Zadarska policija izvijestila je u nedjelju o policijskom službeniku izvan službe (49) kojeg su oko 5 ujutro priveli policajci. Kako se neslužbeno doznaje, radi se o Mršiću.

Krivudao cestom i odbio alkotest

- Dana 31. srpnja 2021. godine oko 5 sati na području gradskog predjela Gaženica u Zadru, policijski službenici su u prometu zaustavili osobni automobil zadarskih registarskih oznaka koji se tijekom vožnje nije kretao obilježenom prometnom trakom, a s kojim automobilom je upravljao 49-godišnji policijski službenik Policijske uprave zadarske izvan službe. Tom prilikom, 49-godišnji policijski službenik je odbio testiranje na prisutnost alkohola u organizmu, a zbog sprječavanja nastavka činjenja prekršaja, priveden je u službene policijske prostorije - kažu iz policije. 

Sve se to dogodilo nakon što je ranije iste noći na javnom mjestu izvrijeđao i omalovažavao policijskog službenika koji je radio svoj posao. 

Mršić je smijenjen jer je u Bibinjama skrivio prometnu nesreću vozeći pod utjecajem alkohola. Tad mu je izmjereno 1,3 promila u krvi, a u nesreći koju je skrivio oko 7 ujutro ozlijeđena je mlada vozačica.  Tad je načelnik Policijske uprave zadarske  podnio prijedlog za premještaj na radno mjesto niže složenosti. 

Osim disciplinske odgovornosti, zbog izazivanja prometne nesreće s ozlijeđenom osobom Mršić će biti i prekršajno sankcioniran, temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Zbog ovog novog incidenta uz Optužni prijedlog zbog počinjenih prometnih prekršaja, odbijanje testiranja na alkohol i nepropisno kretanje kolnikom, narušavanja javnog reda i mira i omalovažavanja policijskih službenika, odveden je na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru.

Načelnik policije u Zadru ga je udaljio iz službe, te će se protiv njega podnijeti zahtjev za pokretanjem disciplinskog postupka nadležnom Disciplinskom sudu.

hr Sun Aug 01 2021 19:03:01 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6106d0ec6f52df82f18b45b9/80
Foto: Čitateljica

Požar u Makarskoj lokaliziran: Na Osejavi izgorjela šuma, stradali Kraljev gaj i Nugal

Požar je gasio i kanader

Požar koji je zahvatio Osejavu lokaliziran je, potvrdio je za Makarsku danas zamjenik zapovjednika JVP Makarska Mario Čović, te se sada kreće u sanaciju kako bi do noći požar bio u cijelosti stavljen pod kontrolu. 

Izgorjela je šuma na predjelu Kraljev gaj i Nugal, a radi se o velikom obuhvatu borove šume.


Ranije objavljeno:

Trenutno je u tijeku gašenje požara na predjelu Kraljev gaj kod Tučepa, a u pomoć su pristigla i dva kanadera.

Požar je Centru za obavješćivanje Osejava prijavljen oko 17:30 te su sada nepoznati razmjeri požara. 

Vatrogasci su na terenu te nisu u mogućnosti dati izjave o broju vatrogasaca na terenu i okolnostima, prenosi Makarska danas.

hr Sun Aug 01 2021 18:51:08 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f58eae2daf72dce908b4569/80
Foto: HRZ

Požar u Biskom pod nadzorom, na terenu je i kanader

Požar je buknuo oko 12:30 h, a trenutno je pod nadzorom vatrogasaca
Na Gačića glavici na području Biska kod Trilja oko 12:30 h buknuo je požar, a u popodnevnim satima stavljen je pod nadzor. 

Na požarištu je jedan kanader i 40 vatrogasaca 
s područja Dugopolja, Trilja, Sinja, Dicma, Žrnovnice i Splita s 12 vozila. 

Požar bi do večeras trebao biti lokaliziran. Gore hrastovina i nisko raslinje, a gašenje otežava jako jugo. Kuće nisu ugrožene.
hr Sun Aug 01 2021 17:44:43 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .