Article

//www.dalmacijanews.hr/files/62cee7d318d1cb12008b45a9/80
Foto: HGSS

Još jedna zahtjevna akcija HGSS na Biokovu: Dva planinara bez mobitela i dovoljno vode na planini, jedan ozlijeđen i dehidrirao

Prazan mobitel, ili još gore bez mobitela, nedovoljno vode u kombinaciji sa visokim temperaturama i Biokovom koje ne oprašta takove greške u pravilu završavaju intervencijom HGSS-a… Srećom ovaj put samo uz manje ozlijede. - upozorio je HGSS
Danas, u 12:05 sati na dežurni telefon HGSS stanice Makarska stigao je poziv putem službe 112 o unesrećenom stranom državljaninu, planinaru, koji se nalazi na predjelu Topol iznad Baške vode. 

Unesrećena osoba je krenula sa prijateljem iz Brela s ciljem doći na Sv. Iliju, no zbog iznemoglosti, odlučili su se spustiti u Bast dok je prijatelj nastavio hodati prema Sv. Iliji.

- Spuštajući se prema Bastu, na predjelu Topol povukao je na sebe kamen kojim je ozlijedio potkoljenicu i podlakticu.  Unesrećeni je dobio lakše ozlijede, dehidrirao je te se prepao zbog strmosti puta koji vodi u Bast-Bašku vodu. Srećom u kontaktu sa unesrećenim uspjelo se dobiti GPS lokacija na kojoj se nalazi, nakon čega mu se ugasio mobitel zbog istrošenosti baterije, dok njegov prijatelj uopće nije ponio mobilni uređaj te je nemoguće bilo stupiti sa njim u kontakt. - navodi makarski HGSS.

Odmah po dojavi, na teren izlazi 8 spašavatelja HGSS stanice Makarska, a kako se radi o jednom od najopasnijih područja na Biokovu na kojem je HGSS već imao više akcija od kojih su neke bile i kobne, pokrenut je i zahtjev za helikopterom HRZ-a. Dio spašavatelja je krenuo zemaljskim putem dok dio je dio ostao kako bi se priključili timu letača spašavatelja u helikopteru.

- U međuvremenu, unesrećeni je uspio pokrenuti mobitel i samo kratko dojaviti kako je prijatelj sa njim, odnosno da su opet zajedno. Iako su spašavatelji naložili da zajedno čekaju timove, prijatelj je ostavio unesrećenog i nastavlja dalje prema Bastu. Zemaljski tim sreo prijatelja te ga zaustavio kako bi ga, nakon što se zbrine unesrećeni, mogli otpratiti sigurno do Basta.

Helikopter HRZ-a je stigao u Bašku vodu u 14:00 sati gdje se nakon kratkog brifinga odlučilo kako će se unesrećeni spustiti. Za to vrijeme zemaljski tim je stigao do unesrećenog, sanirao mu ozlijede te ga pripremili za podizanje u helikopter. Unesrećeni je spušten u Bašku vodu u 14:50 nakon čega je odveden vozilom HGSS-a na Hitni prijem u Makarsku. Akcija je završila u 16:30 povratkom svih spašavatelja u bazu.

- Iako smo nebrojeno puta objašnjavali putem medija, društvenih stranica i letaka na stranim jezicima kako se treba pripremiti za odlazak u planinu, ova dva planinara su zanemarila gotovo sve to.

Prazan mobitel, ili još gore bez mobitela, nedovoljno vode u kombinaciji sa visokim temperaturama i Biokovom koje ne oprašta takve greške i u pravilu završavaju intervencijom HGSS-a… Srećom ovaj put samo uz manje ozlijede. - upozorio je HGSS.

hr Wed Jul 13 2022 17:42:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6296151a18d1cb07468b45e0/80
Foto: Pixabay

Gotovo 5 tisuća maturanata izlazi na jesenski ispitni rok

Prvi obvezni predmet - engleski jezik, maturanti pišu u ponedjeljak, 22. kolovoza

Ispitima materinskih jezika nacionalnih manjina te grčkog i latinskog jezika počelo je polaganje ispita jesenskog roka državne mature. Polaže gotovo pet tisuća maturanata. Na jesenski rok ne izlaze samo maturanti koji nisu položili neki od ispita, nego i oni koji nisu bili zadovoljni postignutom ocjenom na ljetnom roku. Prvi obvezni predmet - engleski jezik, maturanti pišu u ponedjeljak, 22. kolovoza. 

Nakon burnog završetka ljetnog roka državne mature zbog diskvalifikacije maturantice jer se potpisala imenom i prezimenom na esej iz hrvatskog jezika iako pravila kažu da to nije dopušteno, ona će test ponovno pisati u jesenskom roku.


- Ja vjerujem da će učenica položiti jesenski rok i da će upisati željeni fakultet na Muzičkoj akademiji, kazao je za HRT  Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Jesenski rok počeo je ispitima iz latinskog, grčkog i materinskih jezika nacionalnih manjina.

- Pristupio je jedan učenik i sad sam bio s njim i rekao mi je da je zadovoljan kako je napisao, rekao je Dario Ban, koordinator za državnu maturu, Srednja talijanska škola Rijeka.

U Gimnaziji u Čakovcu za jesenski rok prijavilo se četvero učenika, ali ne zato što nisu položili ispite u ljetnom roku.

- To su učenici koji popravljaju svoje ocjene s ljetnog roka, jer iz nekog razloga nisu zadovoljni ili žele napraviti pripremu za slijedeću godinu promjenom fakulteta, kazala je Tamara Srnec, prof. matematike Gimnazija Josipa Slavenskog, Čakovec.

Pitamo, je li učenicima sve jasno za jesenski rok. Što ih najčešće zanima.

- Da li moraju plaćati ispit ako su pali na ljetnom roku ako izlaze ponovno na jesenski rok, kazala je Lucija Boškarić, koordinatorica za državnu maturu Agronomska škola Zagreb.

Naravno, ne moraju. Dakle, za 4831 maturanta koji polaže neki od ispita u jesenskom roku - neizvjesnost završava 19. rujna, kada će biti objavljeni konačni rezultati.


hr Wed Aug 17 2022 20:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f7ae1518d1cb06678b45be/80
Foto: Ivana Ivanović

Gotova inspekcija u slučaju smrti novinara Matijanića, evo što sada slijedi

Kako se ističe, u cijeli proces aktivno je uključeno i Županijsko državno odvjetništvo

Ministarstvo zdravstva priopćilo je da su provedeni inspekcijski izvidi u KBC-u Split, Županijskom zavodu za hitnu medicinu i ambulanti liječnice obiteljske medicine pokojnog novinara Vladimira Matijanića, piše Index.hr. 

- Obavljeni su razgovori sa svim izravnim sudionicima iz zdravstvenog sustava vezano uz ovaj događaj i izvršen uvid u svu medicinsku dokumentaciju, kao i preslušani svi audio zapisi komunikacije pacijenta i člana obitelji s navedenim zdravstvenim ustanovama, poručuju iz Ministarstva zdravstva. 

Kako su rekli iz Ministarstva zdravstva, izvršen je i uvid u svu medicinsku dokumentaciju te su preslušani svi audiozapisi komunikacije pacijenta i člana obitelji s navedenim zdravstvenim ustanovama.

- Prikupljeni materijali predmet su sada stručne analize liječnika specijalista za pojedina područja, što je temelj za donošenje zaključka inspekcije, stoji u odgovoru Ministarstva zdravstva.

- U cijeli proces aktivno je uključeno i Županijsko državno odvjetništvo te će se po dobivenim rezultatima navedenih izvida promptno izvijestiti obitelj pokojnog Matijanića, nadležna stručna i državna tijela te hrvatska javnost, priopćili su iz Ministarstva zdravstva.

hr Wed Aug 17 2022 19:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62fd19f818d1cbde778b45d2/80
Foto: Ivana Ivanović

FOTO Europski prvak Mihaljević svečano dočekan u Splitu

Hrvat koji je ispisao povijest stigao kući
Hrvatski rekorder u bacanju kugle Filip Mihaljević koji je osvoji naslov europskog prvaka na natjecanju u Münchenu, gdje je do zlata stigao hicem od 21,88 metra koji je izveo u posljednjoj seriji izjednačenog natjecanja stigao je danas u Split. 

Kolege s ASK-a su mu na Parku mladeži nešto prije 18.00h pripremili svečani doček. Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, obitelj, prijatelji i ostali okupili su se i dočekali ga kako i dolikuje najboljem atletičaru Hrvatske. 

Ponosni Livnjanin pozvao je sve večeras na svečani doček u njegovom gradu Livnu.hr Wed Aug 17 2022 18:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62fd0c6618d1cbb8768b460c/80
Foto: Čistoća Split

Čistoća krenula s podjelom besplatnih vrećica za biorazgradiv otpad. Evo gdje ih možete skupiti

Čistoća Split dijelit će vrećica za biorazgradivi otpad građanima

Danas je Čistoća Split započeli s podjelom vrećica za biorazgradivi otpad stanovnicima Splita. Vrećice su podijeljene tajništvima gradskih kotara Plokite, Blatine Škrape, Lokve, Meje i Pujanke.

 Podjela će se nastaviti idućih dana i u drugim gradskim kotarima i mjesnim odborima.


Građani vrećice u tajništvu svoga kotara/mjesnog odbora mogu besplatno preuzeti. Na fotografiji se nalaze upute o odlaganju biootpada.


hr Wed Aug 17 2022 17:42:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .