Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63248dcb18d1cbb5d28b4579/80
Foto: Predsjednik.hr

Milanović u Splitu: "Hrvatska će sudjelovati u misiji u Bosni i Hercegovini i tome se nitko u NATO-u neće suprotstaviti"

U Splitu obilježena 31. obljetnica osnutka Hrvatske ratne mornarice

-Hrvatska mornarica ne može bez materijalne potpore, ne može bez brodova, istaknuo je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović na svečanosti obilježavanja 31. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornarice u Splitu.

Predsjednik je dodao kako svečanost obilježavanja Dana HRM-a nije prigoda da bilo koga proziva, ali da smatra kako smo te brodove već trebali imati.

 - Želim da ove tehničke probleme riješimo što prije, da naši brodovi – ovi koji se grade, koji se trebaju graditi i koji su trebali biti izgrađeni – konačno zaplove! Tu očekujem vrlo energičan angažman hrvatske Vlade, premijera osobno. Hrvatska mora imati kompletiranu obalnu stražu

Za Hrvatsku ratnu mornaricu, Predsjednik Republike rekao je da je, kao i preostale dvije vitalne grane hrvatskih Oružanih snaga nastala iz ničega te da je u Domovinskom ratu imala jednu posebnu, stvarnu, ali i simboličku ulogu.

 - Hrvatska je u Europskoj uniji i NATO-u. To naravno ne bi bila bez Hrvatske vojske, bez onih koji su državu prvo obranili, a onda stvorili. Hrvatska je zadnja koja je ušla u Europsku uniju i bojim se da jedno duže vrijeme neće ući nitko. No tu smo gdje smo, gledamo sebe i prije svega i iznad svega naš interes, rekao je predsjednik Milanović istaknuvši kako će Hrvatska kao ravnopravna članica NATO-a ravnopravno sudjelovati i u svim pojavnim aktivnostima i djelatnostima tog NATO-a , ali prema vlastitoj volji i prosudbi.

- Bilo to na Bliskom istoku ako tako mi odlučimo, a nećemo, bilo to na Kosovu gdje smo dovoljno dobri da čuvamo 24 sata srednjovjekovne spomenike srpske duhovnosti, vrlo delikatan zadatak koji je Hrvatsku vojsku dopao u podjeli dužnosti. To nije politička težnja i odluka, ali zato nam se priječi da budemo prisutni, makar i na stožernoj razini, u misiji u Bosni i Hercegovini. To će se promijeniti i tome se nitko u NATO-u neće suprotstaviti. I bolje da se ne suprotstavlja jer naše namjere nikada nisu bile gramzive, predatorske, nego obrambene i humane. Onima kojima su vaši prethodnici spasili glavu i omogućili državu ne pokazuju danas ni minimum kurtoazne zahvalnosti, a kamoli nešto više. S tim živimo i živjet ćemo, ni frustrirani, ni očajni, ni nesretni, ali svjesni da se za svoja prava, pravice i pravdu moramo boriti sam, istaknuo je Predsjednik.

hr Fri Sep 16 2022 16:53:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62dd88ad18d1cbfb1b8b463b/80
Foto: Pixabay

Od utorka benzin skuplji za 23 lipe, dizel "samo" za 11 lipa

Kriv je tečaj američkog dolara, kojim se trguje na naftnim tržištima
Vlada Republike Hrvatske je na telefonskoj sjednici donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata i ta vam se Uredba neće svidjeti, jer zbog jačanja tečaja američkog dolara kojim se trguje na naftnim tržištima cijene naftnih derivata su porasle.

Nove cijene, koje će vrijediti od utorka jesu:
- 10.72 kuna po litri za benzinsko gorivo (plus 23 lipe)
- 12.30 kn po litri za dizelsko gorivo (plus 11 lipa)
- 10.01 kn po kilogramu za UNP za spremnike (plus 2 lipe)
- 8.49 kn po litri za plavi dizel
- 13.94 kn po kilogramu za UNP za boce.

Vlada i premijer Andrej Plenković vole isticati koliko bi naftni derivati koštali da nije njihovih mjera, no toga ćemo vas ovoga puta poštedjeti.


hr Mon Oct 03 2022 13:01:21 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/633aace718d1cb72098b459c/80
Foto: Ivana Ivanović

Rektor Ljutić pozdravio prvu generaciju studenata studija Komunikacija i mediji u Splitu

Dugo smo radili i čekali na početak ovoga studija, rekao je prorektor Radić
Rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc Dragan Ljutić, u povodu početka nove akademske godine, pozdravio je prvu generaciju studenata novog studija Komunikacija i mediji u Vijećnici Senata "don Frane Bulić" na 5. katu Rektorata / Sveuč. knjižnice.

- Studenti su sami tražili otvaranje jednog ovakvog studija jer oni su trebali ići ja druga učilišta kako bi ovo studirali. Splitsko Sveučilište se širi, vidite to, studentima dajemo više mogućnosti, a opet ćemo na scenu u državi dovesti stručnjake širog znanja koji će biti izvrsni u komunikaciji. To nam je danas potrebno - rekao je Ljutić.

- Uzbuđeni smo zbog početka studija. Studenti zbog početka akademske karijere, a mi na Sveučilištu zbog početka studija na kojem smo dugo radili i iščekivali. Ponosni smo na njega i nadamo se da će opravdati očekivanja. Od iduće akademske godine studenti će moći upisati i diplomski studij "Komunikacije i medija" - rekao je prorektor prof. dr.sc Željko Radić.
hr Mon Oct 03 2022 11:36:11 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/633a978318d1cb37098b4587/80
Foto: Ivana Ivanović

[FOTO] U Ulici hrvatske mornarice se zapalio automobil

Planuo je ispod Turske kule
Jutros je u Ulici hrvatske mornarice u pravcu Poljuda planuo automobil u vožnji. Dogodilo se to odmah nakon prolaska raskrižja nakon Parka mladeži, a pred školskim poligonom ispod Turske kule. Na teren su odmah pohitale sve dežurne službe, a nastala je i malo veća gužva u prometu. Sva sreća da je šteta samo materijalna.hr Mon Oct 03 2022 10:05:33 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/627e450becdbd1aeaa8b456c/80
Foto: Goran Leš

Domovinski pokret: Mala pobjeda, ali velika poruka, Dalmatia Tower skinuo pokidanu zastavu

Prije nekoliko dana su iz stranke uppozorili da je zastava u neprimjerenom stanju
Domovinski pokret Split reagirao je na sramotno i tužno stanje državne zastave na vrhu najvišeg tornja u Hrvatskoj. Naime, državna zastava na Dalmatia Toweru, novom neboderu u ulici Domovinskog rata, bila je pokidana i u neprimjerenom stanju. Upozorli smo menadžment tornja da su dužni, sukladno Zakonu o zastavi, grbu i himni RH, brinuti o nacionalnim obilježjima koja ističu na privatnim prostorima. Upornost u traženju reda se isplatila - Dalmatia Tower je skinuo pokidanu zastavu. Sada bi bilo lijepo, kada ste već jednom istaknuli državna obilježja na vašem tornju, da postavite novu i veću zastavu na tornju. Ipak je to, kako volite kazati, najviši toranj u Hrvatskoj. Pa, gospodo, obilježimo ga prikladno!
hr Mon Oct 03 2022 08:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .