TURISTIČKA PREZENTACIJA OTOKA

Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup Nikola Eterović

Turističke predstavnike otoka Brača, koji su u Berlinu nazočili turističkoj prezentaciji otoka Brača i proslavi Dana državnosti RH i Dana oružanih snaga RH, u Berlinu je primio nadbiskup Nikola Eterović veleposlanik pape Franje u SR Njemačkoj, prenosi Berlinski magazin.

U delegacija otoka Brača nadbiskupa Eterovića su posjetili i nazočili prijemu: Martina Rendić direktorica Turističke zajednice Grada Supetra. Katarzyna Maria Kowalska Eterović direktorica Turističke zajednice Općine Pučišća. Nikolina Tonšić direktor Turističke zajednice Općine Selca, Tončica Tonšić direktorica Turističke zajednice Općine Sutivan, Ana Grassi direktorica Turističke zajednice Općine Milna, Ivana Bošković predstavnica Turističke zajednice općine Bol koja je i Direktorica Centra za kulturu Općine Bol, koji se bave promocijom aktivnosti i događanja, posebno manifestacije BOLSKO LITO, ali i predstavljanje Bola uopće, Ranko Blažević Načelnik Općine Sutivan, Josip Niđo Eterović kuhar i vlasnik restorana Taverna u Bolu, Eti Ljubetić Šteka Vijećnik turističkog vijeća Turističke zajednice Sutivan, Rade Bobanac iz Općine Sutivan, general Mladen Mikolčević, Ela Vrsalović Vijećnica Turističke zajednice Općine Sutivan i Bogumila Jakšić Vijećnica Turističke zajednice Općine Sutivan, Tineja Bonačić – Piculović djetalnica Turističke zajednice Općine Milna, Marija Eterović Roić djelatnica Grada Supetra i Anamarija Gruica stručna savjetnica u TZG Supetar.

Jedan od najpoznatijih Bračana u svijetu, hrvatski nadbiskup Nikola Eterović rođen je u Pučišću na otoku Braču 1951. Od 21. rujna 2013. apostolski je nuncij u SR Njemačkoj koja mu je druga destinacija u diplomaciji nakon Ukrajine, gdje ga je Apostolskim nuncijem u Ukrajini imenovao papa Ivan Pavao II. godine 1999., kada postaje naslovni nadbiskup drevne Siscije.

Nadbiskup Eterović je prije toga djelovao u diplomatskim predstavništvima u Bjelokosnoj Obali, Španjolskoj, Nikaragvi, te u Odsjeku Državnog tajništva Svete Stolice za odnose s državama.

Nikola Eterović je za biskupa zaređen 10. srpnja 1999. u hvarskoj katedrali, po rukama državnoga tajnika Svete Stolice kardinala Angela Sodana. Tu je službu vršio do veljače 2004. godine, kad ga Papa imenuje generalnim tajnikom Biskupske sinode. Na toj dužnosti ostaje do 21. rujna 2013. kad ga papa Franjo imenuje apostolskim nuncijem u Njemačkoj.

Dana 30. studenoga 2009. papa Benedikt XVI. imenovao ga je prvim naslovnim nadbiskupom Cibalae, današnjih Vinkovaca, budući da je 5. prosinca 2009. opet uspostavio Sisačku biskupiju.

Bio je ovo dojmljiv susret starih prijatelja. U srdačnim razgovorima prisjetili su se pregršt događanja i lijepih uspomena s otoka Brača, prošetali kroz povijesna razdoblja otoka Brača, prisjetili se mladosti i mladenačkih snova, a sve zajednički zabilježili i lijepom pjesmom klape s otoka Brača.

Klapa Morbin posjetila je nadbiskupa Nikolu Eterovića u sastavu: Jurun Nikola, Milan Arnerić, Vlade Matulić, Jakša Gospodnetić, Ivica Ivanović, Ivica Žuvić, Jakov Jakšić i Toni Svoinac. Uspjeli su i skupa zapjevati u berlinskoj nuncijaturi i počastiti svoga bračanina nadbiskupa Eterovića pjesmama otoka Brača, Dalmacije i Hrvatske.

Bračani su ovom prilikom nadbiskupu Eteroviću poklonili i stablo masline s otoka Brača kao trajnu uspomenu na ovaj susret i druženje s svojim bračaninom u SR Njemačkoj. Nadbiskupu Eteroviću poklonili su i „Bračku Bibliju“.

Bračka Biblija je jedinstvena Monografija “Otok Brač – negdje između mora i zvijezda” u kožnom, rukom rađenom uvezu i s metalnim okovima, od 1200 stranica, s tri i po tisuće fotografija, kilometrima tekstova… Najveći dalmatinski otok ima ono što je i zaslužio – najveću hrvatsku monografiju! Tek kad je popizaš, postaneš svjestan što je izveo Robert Barilla; to je golema knjiga u kožnom, rukom rađenom uvezu i s metalnim okovima, od 1200 stranica, s tri i po tisuće fotografija, kilometrima tekstova, gotovo šest kila svega što se tiče škoja.

Povijest, kultura, tradicija, iseljeništvo, etnografija, religija, arheološki lokaliteti, podmorje, jezik, glazba, arhitektura, gospodarstvo, biljni i životinjski svijet, sve do narodnih predaja i legendi, sa samo jednom zajedničkom točkom usidrenom između mora i zvijezda – Bračem, kazala je u Berlinu Martina Rendić uručivši nadbiskupu Eteroviću zajedno s Radom Bobanac u ime otočana otoka Brača „Bračku Bibliju“ i stablo Masline.

Nadbiskup Eterović nazočnima je zahvalio na darovima te im je pojasnio povijest zgrade nuncijature u Berlinu, te povijesno značenje i arhitektonske pojedinosti kapele u koja se nalazi u cjelini zgrade Nuncijature u Berlinu.

Susretu u Berlinu, Bračana s nadbiskupom Eterovićem, nazočio je i Gordan Bakota hrvatski veleposlanik u SR Njemačkoj Gordan Bakota, te su se svi skupa zadržali u dužem ugodnom razgovoru s nadbiskupom Eterovićem i izrazili mu njihov ponos na sve ono što čini službeno i profesionalno kao Hrvat s otoka Brača u promicanju katoličke crkve u SR Njemačkoj i svijetu, kao veleposlanik i izaslanik pape Franje u SR Njemačkoj.

POSLJEDNJE DODANO: