Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5f3d3a73daf72de6738b45c5/80

Mogu li pelin i prirodni lijekovi suzbiti covid? Evo što kaže imunolog

Imunolog Zlatko Trobonjača u Pressingu Ilije Jandrića govorio je o trenutnoj epidemiološkoj slici i procesu cijepljenja u Hrvatskoj. Komentirao je, između ostalog, mogu li neki prirodni lijekovi suzbiti covid-19.

Neka istraživanja pokazuju da prirodni antivirusni lijekovi uspješno suzbijaju covid, poput slatkog pelina ili eukaliptola.

- Ne bih se pouzdao u takve prirodne lijekove. Da takvi prirodni lijekovi djeluju na viruse već bi davno bili primjenjivani ili bi ih farmaceutska industrija pokupila i od njih napravila takav pripravak koji bi onda liječio viruse. Ne postoje antivirusni antibiotici. Za liječenje virusnih infekcija postoje posebni lijekovi i to tako dizajnirani da štite ili uništavaju točno određeni virus”, objasnio je Trobonjača za N1.

hr Wed Oct 27 2021 09:52:10 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/61b1a8546f52df279e8b4721/80

Sanin Radić i Martina Ptujec najbolji na nadmetanju u Radissonu, sve se odvijalo pod mentorstvom legendarnog Steve Karapandže

Ugostiteljske vještine i njihove majstorske gastro proizvode moglo se i kušati

Natjecanjem barista i konobara nastavio se drugi dan Grand Gourmeta, međunarodnog natjecanja konobara, barista u Splitu kojeg po 7. put u organiziraju Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija. Baristi su se drugog dana festivala okušali u izradi napitka na bazi espressa - signature drinka i latte artu, vještini crtanja oblika na kavi. Konobari su se, pak, nadmetali u priprema i posluživanje tartar bifteka za dvije osobe uz crno vino, te u kategoriji Posluživanje riba u soli i uz bijelo vino.

Jutarnje edukacije započeo je, pak, chef Željko Neven Bremec master classom o pripremi bijeli ribe u sklopu programa Mediterranean Culinary Arts, kojeg inače u cjelovitoj verziji vode Bremec, Stevo Karapandža i Hrvoje Zirojević. Splitskim je ugostiteljima, kuharima i profesionalcima iz F&B sektora, Bremec pokazao je suvremene tehnike filetiranja lubina na francuski i skandinavski način, a potom je istanjene riblje odreske poslužio u carpacciu s mandarinom i limunom. Pravio je i gregadu od romba i kokota, pržene fileta mola (oslića) s krumpir salatom, pa poslužio uz wasabi majonezu i kreme od jeruzalemske čičoke i mrkve. Pripremljena je i focaccia, vrsta talijanske tanke pogače. Karapandža, koji se pridružio Bremecu, poručio ugostiteljima na edukaciji da što više koriste brački varenik, drevni i autohtoni začin od vinskog mošta, kojeg u svojoj inačici danas više proizvode Makedonci od Hrvata.

- Carpaccio se smatra da je smislio 1951. godine u Veneciji Giuseppe Cipriani, osnivač poznatog Harry’s Bara, kao jelo od tanko rezane i sirove govedine, a ime je nastalo inspirirano bojama slavnog slikara Vittoria Carpaccia. Danas je moderno da se puno toga zove carpacciom. Mi smo u Hrvatskoj imali tehnike pripreme sirove ribe na Hvaru još prije pet stoljeća. Radilo se o "ribi pod limunom" koji su osmisli ribari kako bi sačuvali ulove natopljene limunovim sokom za povratka kući - naveo je chef Bremec.

Na radionici pazilo se na zero waste koncept; potpuno iskorištavanje namirnice, a jela su bila uparena s vinima koja je odabrao osječki sommelier i vinski edukator Damir Zrno.

- Odlučili smo se na autohtona bijela vino debit i hvarski pošip brenda Badel 1862 koji dolaze iz PZ Svirče. Debit je bio od šibenskog Vinoploda koji je nedavno ušao u Badelovu obitelj vinarija, a njihovim babićem im je upotpunjena ponuda crnih vina. Poslužili smo jela i uz Vezak graševinu, također koja pripada Badelu 1862, te graševinu Josić, kao dio kontinentske priče koja se izvrsno sljubila s morskim jelima na radionici - rekao je Zrno.

Radilo se o splitskoj radionici iz Mediterranean Culinary Arts ciklusa koji se provode diljem Hrvatske za kuhare i ugostitelje kao dio projekta Kompetencije za izvrsnost u ugostiteljstvu Ministarstva turizma i sporta. Nakon radionice održan je okrugli stol "Uspješna sezona nije slučajna" o pravovremenom planiranju i otvaranju ugostiteljskog objekta za turističku sezone. Govorili su Jozo Tomaš, predsjednik HGK Županijske komore Split, Stevo Karapandža, chef s internacionalnim iskustvima, Toni Bartulović, direktor tvrtke Centaurus koja stoji iza Gastro ribarnice Brač, Jelena Tabak, poduzetnica i vlasnica restorana te Željko Neven Bremec, predsjednik ŠKMER-a i stručni voditelj ŠKMER Kuharske Akademije.

U međuvremenu je održano natjecanje barista u suradnji s Illy kavom, tršćanskim markom koja je od 1930. godina krenula osvajati svijet beskompromisnom kvalitetom i ispijanje espressa popularizirala kao naviku širom svijeta. Illy je bila i službena kava Grand Gourmeta, a Dušan Kerić, brand ambasador i barist trener u Illy Coffee Croatia, održao je master class na temu povijest i industriji kave, tajnama barista i pripremi omiljenog napitka. Kerić je, dodajmo, bio prvak u natjecanju Croatia Barista Champion 2019. godine te hrvatski predstavnik na 5. World Barista League iste godine. Demonstrirao je okupljenima mogućnostima espresso aparata Black Eagle talijanske tvrtke Victoria Arduino, inače službenog aparata World Barista Championshipa (WBC).

- Nakon vode, čaja i piva, kava je četvrta po konzumaciju u svijetu. Ona je po definiciji voće koje raste na grmu do 3 m u visinu, podrezuje se da što više ide u širinu i sačuva od sunca. Barista je posljednja “karika” u lancu gotovog proizvoda prije konzumiranja kave. To je stručna osoba i koja poznaje kavu i sva njezina svojstva, raspoznaje okuse te ima razvijenu organoleptiku. Brine se o cijeloj radnoj jedinici te ima znanje o aparatima na kojima se priprema kavu. Mora znati razliku između granulacije i gramaže te posve poznaje pripremu – uputio je Kerić.

Drugog dana Grand Gourmeta održana je i radionica sljubljivanje slatkih kapljica i slastica splitske pastry chefice Ivane Bradarić, voditeljice Akademije Slastica ŠKMER-a, Predstavio ih je vrsni splitski chef Petar Vlak, a kušali su se čokoladni truffle s tonka zrnom, lagani limun biskvit s lemon curdom, orašasti suhi kolač s marelicom, panakota od bijele čokolade, maslinovim ulje te marmeladom od agruma, kao i tiramisu, jedna od najomiljenijih slastica u domaćem ugostiteljstvu. Pića je ponovno odabrao vinski edukator Damir Zrno,a u središtu su bili Korlatov boutique merlot iz 2017. godine iz iznimne linije Benkovačke vinarije koja radi pod okriljem Badela 1862. Bio je tu i njihov prima brand Black, probrani vinski destilat koji do 15 godina odležava u bačvama slavonskog hrasta. Okupljene je oduševio uparen s nepečenim orašastim kolačem s marelicom, inačicom londonera. Uz biskvit od limuna pila se izborna berba baranjske graševine vinarije Svijetli dvori iz 2017., a panakota je uparena s tramincem izborne berbe vinarije Kalazić. Bila je tu i ledena berba frankovke iz 2016.godine Feravina uz baklave, a na repertoaru našao se i Hajdukov prošek Pelješkog vinograda.

Prvog dana festivala natjecali su se timovi srednjih škola u sinkroniziranom posluživanju te u Chefs tableu, natjecanju timova konobar-kuhar u pripremi i posluživanju članova žirija. U sinkroniziranom posluživanju je pobijedila ekipa Srednje škole Metković (1. tim), dok je drugoplasirana bila SSŠ Bana Josipa Jelačića iz Sinja. Drugog dana natjecanja u kategoriji Priprema i posluživanje tatar bifteka za 2 osobe i posluživanje crnog vina zlatnu medalju je dobila Natali Marin iz pulske Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu. U kategoriji Posluživanje pečene ribe i bijelog vina prva je bila Martina Ptujec iz Srednja škole Zabok. Matea Kolar iz Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pule osvojila je srebrnu medalju.

Najbolji konobar Grand Gourmeta 2021 je Martina Ptujec iz Zaboka.

Na natjecanju barista u kategoriji signature drinka od kave prvo je mjesto osvojila Slovenka Tea Leščanec, inače pobjednica Grand Gourmeta 2019. godine, a u latte artu i espresso /capuccino kategoriji, vještini crtanja oblika na kavi, prvi je bio Sanin Radić, koji je ujedno postao i pobjednik manifestacije kao najbolji barista.

- Falilo je događanja u zadnje dvije godine, a evo uspjeli smo skupiti da održimo natjecanje, podružimo se i podijelimo iskustva. Nakon drugog vremena sam osjetio malo stresa, a prijavio sam se u sve tri kategorije barista, jer mi je falilo borbenosti, a riječ je o nadmetanju gdje jedan do dva boda igraju veliku ulogu. Kao ozbiljnu konkurenciju zdvojio bih Teu Leščanec iz Ljubljane koja je drugoplasirana – naveo je Radić, inače zaposlen kao barista u zagrebačkom caffe baru Stribor.

Saninu je ovo bilo četvrto regionalni natjecanje, a do sada je osvajao samo prva mjesta.


hr Thu Dec 09 2021 07:58:31 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/61b0aa126f52df8ea18b457c/80

U Splitu nastupaju Kajana Pačko na violončelu i Danijel Detoni na klaviru

Koncert u Hrvatskom domu je u četvrtak u 20 sati

U četvrtak 9. prosinca u Hrvatskom domu Split u 20 sati u sklopu Splitskog ciklusa koncert će održati Kajana Pačko, violončelo i Danijel Detoni, klavir.

Na koncertu će izvesti sonate za violončelo i klavir Ludwiga van Beethovena i Edvarda Griega te Le Grand Tango Astora Piazzolle iz 1982. pridružujući se tako obilježavanju 100. godišnjice rođenja argentinskog skladatelja i glazbenika (1921.–1992.).

Kajana Pačko rođena je u Splitu, a već kao četrnaestogodišnjakinja upisuje studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Valtera Dešpalja. Svoje školovanje potom nastavlja u Berlinu kod profesora Troelsa Svanea i Fransa Helmersona na Visokoj školi za glazbu “Hanns Eisler” te na salzburškom “Mozarteumu” u klasi prof. Clemensa Hagena.

Nastupila je na najznačajnijim pozornicama Europe poput Berlinske filharmonije i Koncertne dvorane Berlin, a kao solistica surađivala je s orkestrom Cappella Academica, orkestrom Hrvatske radiotelevizije, Zagrebačkim solistima, Hrvatskim komornim orkestrom, Varaždinskim komornim orkestrom, orkestrom HNK-a u Splitu i s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom. Dobitnica je prvih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima te nagrada Darko Lukić i Judita. Važne umjetničke impulse dobiva na predavanjima o komornoj glazbi kod umjetnika poput Ulfa Wallina, Menahema Presslera, Tabee Zimmermann, članova gudačkih kvarteta Hagen i Artemis te na majstorskim tečajevima kod violončelista Davida Geringasa i Garyja Hoffmana.

Godine 2014. Croatia Records objavila je Kajanin prvi nosač zvuka Journey through Europe na kojemu svira uz klavirista Danijela Detonija. Drugi nosač zvuka za Croatia Records Bach+ objavljen je 2017., a 2018. belgijska izdavačka kuća Le Chant de Linos objavila je njezin treći nosač zvuka koji je rezultat suradnje s klaviristom Danijelom Detonijem. Od 2015. podučava na Sveučilištu za glazbu i kazalište Felix Mendelssohn Bartholdy u Leipzigu. Intenzivno surađuje sa skladateljima poput Tomislava Olivera i Frane Đurovića, koji skladaju djela za violončelo solo, praizvedena na rovinjskom BaRoMus festivalu. Od 2021. Kajana je članica klavirskog tria Clara Haskil te umjetnička ravnateljica međunarodnog festivala klasične glazbe ZAGREBplus.

Danijel Detoni glazbeno je obrazovanje započeo u Zagrebu u klasi Olge Detiček u Glazbenoj školi Vatroslav Lisinski, a nastavio u razredima Lászla Baranyayja i Balázsa Kecskésa na Glazbenom sveučilištu Liszt Ferenc u Budimpešti te Itamara Golana na Konzervatoriju u Parizu. Svoja je znanja stjecao i u radu s renomiranim umjetnicima kao što su Pnina Salzman, Emanuel Krasovsky, Hamsa al-Wadi, Felix Gottlieb, Pál Éder i Dénes Várjon.

Kao solist i komorni glazbenik gostovao je na prestižnim festivalima poput Varšavske jeseni, Muzičkog biennala Zagreb, festivala Musica Danubiana u Ljubljani, Dubrovačkih ljetnih igara, Osorskih glazbenih večeri, festivala Julian Rachlin & Friends, Transeuropéenes u Rouenu, Schleswig-Holstein u Hamburgu, ReMusica u Prištini, Carniarmonie u Udinama i Trieste Prima u Trstu.

Surađivao je s umjetnicima kao što su Katarina Livljanić, Radovan Vlatković, Ivana Lazar, Kajana Pačko, Boris Brovtsyn, Itamar Golan, Gábor Boldoczki, Krešimir Stražanac, Irvin Venyš, Boris Andrianov, David Aaron Carpenter, Enrico Dindo te ansamblima poput Zagrebačkog kvarteta saksofona, Budimpeštanskog gudačkog komornog orkestra, Komornog orkestra UMZE, Komornog orkestra Dušan Skovran i dr. Strastveni je komorni glazbenik: u travnju 2003. u duu s violinisticom Mártom Deák pobijedio je na Državnom natjecanju Leó Weiner u Budimpešti, a u kolovozu 2006. osvojio i Nagradu izraelske Zaklade Isman za iznimnu interpretaciju Ligetijeve glazbe.

Hrvatska glazbena mladež proglasila ga je najboljim mladim glazbenikom 2008. godine. Iste mu je godine objavljen solistički album s izabranim djelima Dubravka Detonija u izdanju diskografske kuće Croatia Records. Ista je kuća 2014. objavila i nosač zvuka Journey through Europe, a 2018. belgijska Le Chant de Linos objavila je njegov nosač zvuka koji je rezultat Detonijeve suradnje s violončelisticom Kajanom Pačko. Od 2009. Godine podučava klavir, a od 2015. klavir i komornu glazbu na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. 


hr Wed Dec 08 2021 14:09:41 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/61b0a4746f52df8ea18b4573/80

U Vodicama pjevaju Tomislav Bralić, Giuliano, Dišpet i Spectrum

Bogat adventski program od 21. do 31. prosinca pod nazivom "Božić na Poljani"

Nakon uspješne ljetne sezone, Vodice su spremno dočekale i najveseliji mjesec u godini! Svi stanovnici i posjetitelji Vodica ovog će prosinca uživati u bogatom adventskom i novogodišnjem programu koji će zagrijati srca i zabaviti sve one željne dobrog provoda i blagdanskog druženja.

Grad Vodice i Turistička zajednica grada Vodica od 21. do 31. prosinca organiziraju tradicionalni Božić na Poljani koji će se odvijati u parku na Trgu kneza Branimira uz zanimljiv program i zabavu za sve generacije. Uz prigodnu gastronomsku ponudu na štandovima, feštu od bakalara na Badnjak i roštiljadu za ispraćaj stare godine, pripremaju se i brojna druga događanja: koncerti, dječje igraonice i natjecanja, nastupi DJ-a…

Božić na Poljani svojim će koncertima ukrasiti Tomislav Bralić i klapa Intrade, Giuliano i Diktatori, Dišpet i Spectrum. 

Najveći vodički hoteli također su spremni za blagdane i najluđu noć u godini s prigodnim novogodišnjim aranžmanima i svečanim večerama za doček 2022. godine uz nastupe velikih hrvatskih glazbenih zvijezda. 



hr Wed Dec 08 2021 13:27:02 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/61b08ed96f52df1fa18b4571/80

Na adventsku pozornicu u Zadru stižu Belan, Bebek, Zečić, Massimo, Tony, grupa Cambi…

Koncertni gušti od 10. prosinca do 1. siječnja
Dobra atmosfera na zadarskom Adventu sve se više zahuktava, a bit će i bolja obzirom na glazbena imena koja će nastupati na velikoj adventskoj pozornici na Trgu Petra Zoranića od ovog petka 10. prosinca pa sve do prvog dana nove 2022. godine.

Osim odlične gastro i eno ponude na adventskim kućicama, u narednom razdoblju grijat će nas i odlični koncerti domaćih zvijezda kakvih nam je u ovim vremenima najviše nedostajalo. Obzirom na imena koja će gostovati, definitivno će svatko moći pronaći nešto za sebe. Bit će tako rocka, zabavne glazbe, pop-a, pa i klapskih melodija.

Novi koncertni ciklus u petak svojim nastupom otvara glazbeni maher Neno Belan i njegovi Fiumensi, a dan nakon njega, 11. prosinca stiže nam popularni Željko Bebek. Već u utorak 14. prosinca imat ćemo priliku pogledati nastup uživo zadarskog benda Jeremiah's, a 16. prosinca nastupit će uvijek veseli Dražen Zečić.

Brojni Massimovi fanovi svakako će se razveseliti njegovom koncertu na Adventu, najavljenom za petak 17. prosinca. U subotu 18. prosinca imat ćemo priliku poslušati jedan od najdražih zadarskih bendova - grupu Forum.

Pazite da vam ne „pobigne trajekt“ ako se odlučite doći na koncert zadarskih Sexymotherfuckers-a u nedjelju, 19. prosinca. Nemojte zakasniti niti na koncert grupe Pink Noise, dan kasnije, 21. prosinca.

Koncert Tonyja Cetinskog na Adventu, najavljen za srijedu 22. prosinca dodatno će uljepšati predbožićno raspoloženje u gradu.

Badnje jutro u Zadru uvijek odiše posebnom atmosferom, a dodatan blagdanski ugođaj dat  će mu nastup grupe Cambi. Na sam Božić nećete odoljeti ni koncertu našeg sugrađanina i legendarnog pjevača Đanija Maršana, koji će nastupiti uz klapu Munita & Gudački trio Veljak.

Posjetitelji Adventa u Zadru imat će imati priliku poslušati i tradicionalni prednovogodišnji koncert zadarske klape Niko u utorak 28. Prosinca, dok će „Opet zazvoniti stara zvona“ u interpretaciji Zorana Jelenkovića u četvrtak, 30. prosinca.

Na Staru godinu, na adventsku pozornicu stižu nam mlade pjevačke zvijezde TV emisije „A strana“ - Vjeko Ključarić, Eni Jurišić, Dino Purić i Bruna Oberan. Kao uvod u Novu 2022. godinu, ali i za zatvaranje ovogodišnjeg izdanja manifestacije Advent u Zadru, prvog dana siječnja zapjevat će domaći Zadrani, grupa Kanela.

PROGRAM:

Petak, 10.12. u 21:00 h - Neno Belan & Fiumens

Subota, 11.12. u 21:00 h - Željko Bebek

Utorak, 14.12. u 19:00 h - Jeremiah`s band

Četvrtak 16.12. u 20:30h - Dražen Zečić

Petak, 17.12. u 21:00 h - Massimo

Subota, 18.12. u 21:00 h - grupa Forum

Nedjelja, 19.12. u 19:00 h - Sexymotherfuckers

Utorak, 21.12. u 19:00 h - Pink Noise

Srijeda, 22.12. u 20:30 h - Tony Cetinski

Petak, 24.12. u 11:30 h - grupa Cambi

Subota, 25.12. u 21:00 h - Đani Maršan, klapa Munita & Gudački trio Veljak

Utorak, 28.12. u 19:00 h - klapa Niko

Četvrtak, 30.12. u 19:00 h - Zoran Jelenković

Petak, 31.12. - Vjeko Ključarić, Eni Jurišić, Dino Purić, Bruna Oberan (A strana)

Subota, 1.1. - grupa Kanela



hr Wed Dec 08 2021 11:54:59 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .