18. ROGOZNIČKI KUP

Trostruki svjetski prvak Zvonko Jelačić osvojio zlato na regati u Rogoznici

18. Rogoznički kup – Otvoreno prvenstvo Hrvatske, jedriličarska regata za RU jedrilice klase IOM koju je od 8. do 10.ožujka organizirao Jedriličarskog kluba Val iz Šibenika, ove godine pružio je nezaboravne uvjete za jedrenje, od laganog južina u petak, pa do orkanskog juga u nedjelju.

Ove godine 58 natjecatelja iz 12 zemalja stvarno je moralo pokazati sve što znaju i svestranost u danim uvjetima, a zlatnu medalju osvojio je trostruki svjetski prvak Zvonko Jelačić.

U petak je regata započela revijalnim navigacijskim jedrenjem oko Rogozničkog poluotoka na kojem je sudjelovalo pola flote, da bi se po njenom završetku krenulo s programom Otvorenog prvenstva Hrvatske.

Jedinstvenu rutu duljine skoro 3 nautičke milje ove malene jedrilice prejedrile su za nešto više od sat vremena, a najbrže ju je prejedrio Mario Škrlj iz Jedriličarskog kluba Trogir.

Po završetku navigacije krenulo se s jedrenjima oko bova, standardnom formatu koji se koristi na svim kriterijskim regatama.

Flota je bila podijeljena u tri kvalifikacijske grupe u kojima se odjedrilo deset kvalifikacijskih plovova. Kvalifikacije su završene u nedjelju ujutro, ali zbog juga koje je eskaliralo na preko 40 čvorova uspjela su se odjedriti samo dva finalna plova.

Na kraju je titulu prvaka Hrvatske, nakon osam godina ponovno osvojio Zvonko Jelačić iz JK Zenta, inače trostruki svjetski prvak. Na drugom mjestu završio je još jedan Zentanin – Mirko Ukas koji je bio branitelj lanjskog naslova. Treće mjesto na pobjedničkom postolju zauzeo ne Marko Matić iz JK Trogir.

Regata je organizirana u suradnji s lokalnom zajednicom predvođenom Turističkom zajednicom Rogoznica, Općinom Rogoznica i Marinom Frapa, te NP Krka.

POSLJEDNJE DODANO: