ARSEN BAUK

“Tri mjeseca vojnog roka nikome neće naškoditi, tamo će se dovesti u red”

Od iduće godine trebalo bi ponovno biti uvedeno obvezno služenje vojnoga roka. Kako će izgledati obuka te hoće li naknada od 900 eura biti dovoljan motiv mladima da odsluže vojsku, što očekuje one koji se pozovu na priziv savjesti i treba li se o vraćanju obveznog vojnog roka odlučivati na referendumu, odgovorili su gosti emisije HRT-a “U mreži Prvog“.

Obuku će provoditi vojska, GSOSRH je zadužen za pripremu tog dokumenta i oni su spremi obaviti taj posao. Svi detalji nisu gotovi, bit će poznato kad budu upućeni Vladi i Saboru, rekao je državni tajnik u Ministarstvu obrane Branko Hrg.

Dodao je kako su oni u stopostotnoj spremi iznijeti te prijedloge.

Ministar Ivan Anušić je u nekoliko navrata najavljivao da ćemo mi biti spremni za početak tog procesa obuke od 1.1.2025. Sada se razmatraju dodatne lokacije, GS OSRH radi pripremu oko kadrovskog dijela, načina provođenja i troškova, kazao je.

Naglasio je kako će se nultoj generaciji dodijeliti poziv, a ostali će se moći dragovoljno prijaviti.

Radi se od 15 tisuća mladih ljudi godišnje. Jedan dio zdravstveno neće biti sposoban, tako da će taj broj sigurno biti manji, dodao je.

– Potrebe OSRH razmatramo onako kako je definirano. Uvođenje vojnog roka nije samo sebi svrha, nego mora poslužiti da vidimo što treba promijeniti kako bi se brojnost dovela na razinu koja je potrebna. To je definirano strateškim dokumentima. To mora biti prva rečenica kad kolege iz MORH-a krenu obrazlagati zahtjev da se odmrzne služenje vojnog roka, rekao je predsjednik Odbora za obranu Arsen Bauk.

Dodao je kako bi osposobljavanje trebalo iću u smjeru da se potakne ljude da ostanu u sustavu budući da je predsjednik Republike rekao da nedostaje 4000 tisuće osoba.

Član Odbora za obranu Tomislav Josić pozdravio je odluku za uvođenje vojnog roka. Prisjetio se kako im je vojna obuka koju su stekli u JNA puno značila u Domovinskom ratu.

– Smatramo da je to dobro. Vidimo i sami kakva je situacija u okruženju, a ni Ukrajina nije daleko od nas. Uvijek je dobro da mlade ljude vojno osposobimo. Sjećam se koliko je nama, koji smo tada bili u JNA, dobro došlo znanje da ga primijenimo u Domovinskom ratu, rekao je.

Ustvrdio je kako se nada “da nam to znanje nikad neće trebati”

– Ovom temom sam se bavio prije 25 godina u kapacitetu anti-ratne kampanje u Hrvatskoj. Tada je bilo puno teže govoriti o tome, prisjetio se član Odbora za obranu Gordan Bosanac.

Istaknuo je razgovore koji je vodio s kolegama iz baltičkih zemalja gdje “je potpuno druga atmosfera”.

U Hrvatskoj taj strah srećom još ne osjećamo, ali razumijem taj strah. Mi kao Možemo nismo za obavezno služenje i mislimo da je to krivi put. Danas govorimo o 15 tisuća mladića, a prije 25 godina smo govorili o 20 tisuća mladića. Izgubili smo demografski, a moje je pitanje koliko će ova mjera doprinijeti demografskom oporavku, upozorio je.

POSLJEDNJE DODANO: