Tradicija Cvjetnice: Umivanje u cvijeću i blagoslov maslinovih grančica

Uskrs, najvažniji i najsvetiji katolički blagdan, pred nama je dok se Korizma privodi kraju. Ovaj blagdan označava uvertiru u Veliki tjedan, Kristovu muku i Uskrsnuće. Cvjetnica, koja je počela maslinovim i palminim grančicama, slikama umivanja u posudama vode s laticama cvijeća te misnom procesijom, tradicionalni je običaj ne samo u Splitu, već i diljem Hrvatske.

Cvjetnica, ili Nedjelja Muke Gospodnje, označava Kristov trijumfalni ulazak u Jeruzalem, gdje se očitovao kao Mesija sa poslanjem otkupljenja čovjeka. Naziv Cvjetnica proizlazi iz reakcije židovskog puka na Kristov ulazak, dok se drugi naziv odnosi na Kristovo mesijansko poslanje kao otkupitelja ljudi.

Na splitskom području, posebnost ovog blagdana je običaj umivanja cvijećem, često ljubičicama ili tratinčicama. To je djevojački običaj, simbolizirajući vodu kao život i vjeru, koji se prenosi s naraštaja na naraštaj. Nakon umivanja, vjernici nose maslinove grančice, neki i palmine, na Svetu misu i blagoslov radi zaštite od zla i bolesti.

Misno slavlje Cvjetnice počinje procesijom s blagoslovljenim grančicama, simbolizirajući vjerničko zajedništvo u Crkvi i hod pod vodstvom Krista. Procesija ima ulogu svjedočenja vjere i poziv je svima da se pridruže. Nakon procesije, svećenik predvodi Svetu misu, gdje se čita Muka Gospodnja, potičući vjernike na nasljedovanje Krista kroz dobra djela.

Vjernici kući nose grančice koje su prethodno blagoslovili, stavljajući ih pored križa, na radna mjesta ili u automobile, svjedočeći o važnosti ovog simbola i blagdana u svojim životima. Tako Cvjetnica označava početak perioda tišine, pripreme i vjere, koji kulminira u Veliki petak i Uskrsnuće, osnažujući duhovni život kršćana.

POSLJEDNJE DODANO: