Karamarko: Milanović nasmijava narod kojem nije do smijeha

Ovo što su danas napravili u njihovom je stilu i u skladu s onim kako su počeli: ne govore istinu, da ne kažem da lažu, rekao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko osvrćući se na Vladinu odluku o uvođenju poreza na štednju, iako se donedavno tvrdilo da novih poreza neće biti do 2016, piše tportal.

– Tragedija u gospodarstvu Hrvatske je što oni ne razmišljaju o poticajima, kako da otvore prostor za inicijativu i investicije, već se samo bave porezima. To nije dobro jer je to kao da požar gasite benzinom. To uporno rade. Porezima udaraju na najšire mase, od građana stvaraju loše potrošače, a ako su oni loši, onda nema ni potražnje ni proizvodnje ni radnih mjesta. Dakle, sve obrnuto od onog što bi se trebalo činiti – ustvrdio je predsjednik HDZ-a prilikom obilaska Poduzetničke zone Jalžabet.

Na upit bi li HDZ ukinuo neke poreze u slučaju dolaska na vlast, Karamarko je ustvrdio da će HDZ voditi uravnoteženu poreznu politiku o kojoj sve ovisi.

– Porezna politika može biti poticajna, a može biti i suprotna. Mi želimo poticati poduzetništvo, da malim i srednjih poduzetnicima damo manevarski prostor. Poreznog obveznika treba njegovati. Treba mu omogućiti da je u stanju državi plaćati porez. A kako će to moći ako ga gušimo, ne dajući mu prostor da se razvija – pojasnio je predsjednik HDZ-a, dodavši da je o tome puno rečeno na stranačkom gospodarskom forumu.

Upitan zašto u gospodarskom planu HDZ-a nema velikih investicija u sjeverozapadnoj Hrvatskoj te ostavlja li se time prostor Radimiru Čačiću, Karamarko se nasmijao.

– Nije ovo srednji vijek da dijelimo našu lijepu zemlju na feude. Mi svojim programom otvaramo mogućnost svim poduzetnim ljudima da doista naprave što znaju, da budu u mogućnosti plaćati porez, otvarati radna mjesta i da se bogate te budu kapitalisti u svojoj zemlji. Bit će, naravno, i velikih projekata, ali oni su kao šlag na tortu. Osnovno je da potaknemo gospodarstvo na normalan rad, da mali i srednji poduzetnici dožive uzlet i stvorimo jaki srednji sloj u Hrvatskoj – rekao je Karamarko, dodavši da nema kraja koji je izuzet od ove logike.

Osvrćući se na izjavu predsjednika Vlade Zorana Milanovića koji je nove mjere označio “smrtnom presudom populistima i prevarantima u politici”, Karamarko je ustvrdio da se radi o poznatom izričajnom stilu koji postaje nezanimljiv.

– O kakvoj demagogiji priča? Što je Plan 21, to je mrtvo slovo na papiru od kojeg se ništa nije ostvarilo. Stoga ne znam koliko ga treba ozbiljno shvaćati i ne bih s njime ulazio u polemiku jer nije vrijeme za svađe, ni za ružne tonove. Nasmijavaju narod kojem nije do smijeha jer ljudima je sve teže. Naprosto je činjenica da oni nisu uspjeli i da ne mogu ništa napraviti, pa je u interesu Hrvatske da što prije budu parlamentarni izbori – ustvrdio je Karamarko. Predsjednik HDZ-a podržao je stoga najavljeni sindikalni zahtjev za prijevremene izbore, ponovivši prijedlog da budu zajedno s predsjedničkim izborima radi ušteda.

POSLJEDNJE DODANO: