Drevna vjerovanja koja je znanost konačno potvrdila

U posljednjih nekoliko godina moderna znanost i stručnjaci koji se njome bave došli su do brojnih otkrića koja su potvrdila dosta drevnih vjerovanja. U knjigi ‘Thrive: The Third Metric to Redefining Succes and Cheating a Lif of Well-Being, Wisdom and Wonder’ Arianne Huffington sakupljeni su svi od njih, prenosi Srednja.hr.

Čak osam drevnih vjerovanja sada su osvijetljeni kao istiniti, jer im je znanost konačno dala pokriće Huffington Post donosi koja su to.

Pomaganje drugima čini vas zdravijima

Nedavno provedena psihološka studija Sveučilišta Sjeverne Karoline otkrila je kako su ljudi koji imaju svrhu u životu, pogotovo ako je ona pomaganje drugima, sretniji. Hedonistički oblik sreće svodi se samo na povećavanje užitka i smanjenje boli, dok su drugi manje ‘sebični’ oblici sreće bolji za fizičko i psihičko zdravlje ljudi.

Akupunktura vraća tijelu ravnotežu

Tradicionalna kineska medicinska tehnika može pomoći riješiti disbalans cirkuliranja energije unutar vašeg tijela. Nebitno je vjerujete li u protok energije, jer nova studija objavljena u ‘Archives od InternalMedicine’ pokazala j kak oje akupunktura odličan način rješavanja migrena, artritisa te ostalih kroničnih bolova. Istraživanje provedeno na 18 tisuća ispitanika pokazalo kako je u nekim slučajevima akupunktura djelotvornija od zapadnjačke medicine.

Potpora zajednice potrebna je za napredak

Drevno budističko vjerovanje tvrdi kako je zajednica ključni sastojak veselog, zdravog i ispunjenog života. Studija Sveučilišta Brigham Young i sveučilišta u Sjevernoj Karolini potvrdila je ovo vjerovanje te zaključila kako je zdrav društveni život zaista dobar recept za dug život.

Tai Chi ublažava različita zdravstvena stanja

Studijom je dokazano kako ova drevna kineska borilačka vještina pomaže u sprečavanju i liječenjubrojnih zdravstvenih problema, poput artritisa, slabe gustoć kostiju te bolesti srca.

Meditacija pomaže kod stresa i pomaže unutarnji mir

Znanstvenici su konačno dokazali pozitivan utjecaj meditacije na ljudsko zdravlje, a istraživanje tima s medicinske škole u Harvardu potvrdilo je da meditacija utječe na kontrolu stresa i funkcioniranje imunološkog sustava. To su otkrili promatranjem ispitanika koji su bili izloženi velikom stresu i zatim prakticirali meditaciju.

Suosjećanje životu daje smisao

Sveučilište Emory provelo je studiju koja je potvrdila kako jedan oblik budističke meditacij suosjećanja potiče sposobnost empatije kod ljudi. Prakticiranjem ovakve vrste meditacije povećava se sposobnost iščitavanja emocija drugih iz njihovih izraza lica, a tako se potiču i pozitivne emocije u čovjeku koje dobro djeluju na psihičko i fizičko zdravlje pojedinaca.

Prihvaćanje onoga što ne možete promijeniti smanjuje patnju

Sveučilište Deakin u Australiji radilo je istraživanje na umirovljenim ispitanicima koji su živjeli u domovima jer ne mogu funkcionirati bez asistencije drugih. Oni ispitanici koji su se suočili s neizbježnim i prihvatili gubitak samostalnosti pokazali su znatno veće životno zadovoljstvo. Zaključili su kako je adaptacija i aktivno prihvaćanje onoga što se ne može promijeniti ključno za njihovu dobrobit.

Sve što je ljudima potrebno jest ljubav

Istraživači s Harvarda potvrdili su kako vrijednost ljubavi u zdravom i sretnom životu nitko ne može opovrgnuti. Harvard Grant Study koju je vodio psihijatar George Vlliant potvrdila je kako je okosnica veselog života zdrava ljubavna veza. Objasnio je kako postoje dva stupa sreće, jedan je ljubav a drugi je pronalazak načina života koji neće ljubav gurnuti u stranu.

POSLJEDNJE DODANO: