Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6260ed57ecdbd1034b8b45f6/80

"Ne smijemo dopustiti pesimistični stav i prenositi beznađe i besmisao"

Razgovarali smo sa socijalnom radnicom, voditeljicom ustanove Zajednice Pape Ivana XXIII, Gordanom Cavicchi
Uočavajući da je u ovim neizvjesnim vremenima, ekonomskim, zdravstvenim i socijalnim izazovima, očuvanje mentalnog zdravlja djece i mladih jedan od stupova za budućnost zdravih obitelji i zdravog društva, Zajednica Pape Ivana XIII organizirala je u Splitu tribinu namijenjenu stručnjacima koji se bave mentalnim zdravljem djece i mladih.

Prva zajednica u RH koja je još prije 22 godine počela prihvat ovisnika s dualnim poremećajem, prva terapijska zajednica koja je potpisala Ugovor s Ministarstvom kao pružatelj usluga maloljetnim eksperimentatorima, danas nakon 26 godina djelovanja Zajednica Pape Ivana XXIII. i dalje vrlo aktivno radi u području prevencije i suzbijanju zlouporabe droga.

U Zajednici se u psihosocijalnom tretmanu nalazi 65 korisnika/ice o kojima brine 13 zaposlenika i 2 psihijatra. Doba COVID-19 pandemije dovelo je i do novih metoda u radu s korisnicima pa je za vrijeme korone uvedena kontinuirana telepsihijatrijska skrb.

Stručni tim zajednice, osim provedbe psihosocijalnog tretmana i smještaja ovisnika/ica provodi niz projekata i programa u osnovnim i srednjim školama, u zatvorima, djeluje na području senzibiliziranja javnosti putem organizacije javnih tribina, okruglih stolova, javne tribine i konferencija. U svom radu kontinuirano surađuje s tijelima državne uprave, centrima za socijalnu skrb, zavodima za mentalno zdravlje, državnim odvjetništvom, policijom, udrugama i svim relevantnim dionicima na području zlouporabe droga.

Razgovarali smo sa socijalnom radnicom, voditeljicom ustanove Zajednice Pape Ivana XXIII, "Obitelj, sustav i društvo - branici zaštite mentalnog zdravlja djece i mladih", Gordanom Cavicchi.

Primjećujemo nove metode rada u borbi s raznim ovisnostima. Tribina koju ste organizirali osmišljena je s ciljem razmjene znanja ali i predstavljanja novih perspektiva u svakodnevnom radu. Što biste mogli reći, hvataju li stručnjaci korak s novim načinima rada? Vidi li se zaokret u pružanju podrške?

- Do sada smo imali, možemo slobodno reći, ustaljene metode i načine rada. Međutim, period pandemije, drukčijeg ritma života općenito, svakodnevno iskustvo i statistički podaci su nam ukazali kako je nužan zaokret u radu sa svim skupinama djece i mladih. Ovdje prije svega mislim da programe prevencije. Moraju biti sveobuhvatni i učinkoviti. Ne treba se žaliti na generaciju djece i mladih ili uvjete u kojima živimo. Od toga nema ništa. Kao stručnjaci ne smijemo si dopustiti pesimistični stav i prenositi beznađe i besmisao. Sugovornici na stručnom skupu također su zadržali optimističan stav kako bi si zajedno pronašli nova rješenja koja  odgovaraju ovom vremenu i ovoj generaciji te na taj način pozitivno djelovali na djecu i mlade.

Više se ne bavimo samo ovisnicima o drogama, danas su prisutne i druge ovisnosti a sa zaštitom mentalnog zdravlja treba krenuti još od vrtićke dobi. Iz vaše dugogodišnjeg rada, možete li dati kratki osvrt što u sustavu imamo na raspolaganju, što pak nedostaje?

- Činjenica je kako ima sve manje opijatskih ovisnika, a sve više se koriste druge psihoaktivne tvari. Javljaju se nove bihevioralne ovisnosti. Na to ne smijemo ostati imuni. Potrebno je umrežavanje i multidisciplinarni pristup. Nije vrijeme za isključivost, već za zajedništvo, hrabrost i napor u pronalaženju novih i modernijih rješenja. Ne smijemo dopustiti da nas negativni podaci uplaše, moramo se suočiti s njima i napraviti iskorak. Na sve strane se čuje kako je sustav u RH loš. Ne slažem se s tim. Imamo mi dosta toga, samo je "trava u susjedovom vrtu uvijek zelenija". Ne zaboravimo da je grad Split u borbi protiv ovisnosti devedesetih od grada slučaja postao grad model. Bili smo pioniri u borbi protiv ovisnosti. Zašto to ne znamo cijeniti? Istina, neke stvari nedostaju. Imamo deficit dječjih psihijatara, logopeda, socijalnih pedagoga… Nedostaje nam stacionarni odjel za maloljetnike s problemima u ponašanju. Od Zadra do krajnjeg juga nema stacionarnog odjela za djecu. Ali isto tako je istina kako se polagano kreće na bolje. Imamo ciljeve, ali do njih se ne dolazi preko noći. Moramo svi zajedno upregnuti snage. Nedavno sam bila na konferencijama u BiH i Crnoj Gori i uvjerila se da smo daleko ispred tih zemalja. Prvenstveno mislim na sustav zdravstva i socijalne skrbi. Naravno, ne zadovoljavamo se s trenutnim stanjem. I ova tribina za stručnjake je pokazala kako postoji entuzijazam i motiviranost. Na tribini je bilo preko 70 sudionika, od predstavnika Ureda pravobraniteljice, Centra za socijalnu skrb, Nadbiskupije, Županije i Grada Splita, Domova zdravlja, KB Split, djelatnici obrazovnog sustava, organizacije civilnog društva. To je znak da ima volje, a gdje ima volje ima i načina.


 


hr Thu Apr 21 2022 08:04:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6289202918d1cbc61d8b4585/80
Foto: Unslash

Copernicus služba za nadzor atmosfere upozorava na neobičnu pojavu u Hrvatskoj tijekom ovog vikenda

Veliki oblak saharske prašine koji se kreće na sjever preko južne i srednje Europe u razdoblju od 20. do 23. svibnja.

Prognoze Copernicus službe za nadzor atmosfere (CAMS) od 17. svibnja predviđaju još jedan veliki oblak prašine s vrlo visokim vrijednostima optičke dubine aerosola (AOD) i koncentracije prašine koji putuje prema sjeveru kroz zapadnu i srednju Europu. Prašina je već stigla do Pirenejskog poluotoka, a prognoze koje pokazuju veće vrijednosti stižu od 21. do 22. svibnja. 22. svibnja prašina će proći i srednju Europu.

CAMS, kako navodi poslovni.hr, svake godine prati sve faze širenje prašine iz pustinje Sahare i pruža stalna ažurirana izvješća o ozbiljnosti ovogodišnjeg širenja prašine, uključujući visoke vrijednosti uočene u zapadnoj Europi sredinom ožujka , kao i prašinu koja prelazi Atlantik prema Karibima, 

Copernicus služba za nadzor atmosfere prati i znatne oluje prašine koje su zahvatile Bliski istok tijekom svibnja 2022., a koje su značajno utjecale na Irak. CAMS pruža kontinuirane podatke i predviđanja praćenja dalekosežnog širenja prašine na europskoj i globalnoj razini . Podaci i alati koji daje besplatni su, i mogu poslužiti građanima, poduzećima i kreatorima politika za donošenje informiranih odluka na kontinuiranoj osnovi, jer su podaci o prognozi kvalitete zraka dostupni 24 sata dnevno.

Viši znanstvenik Mark Parrington iz ECMWF-ove Copernicus službe za nadzor atmosfere komentira:
- Copernicus služba za nadzor atmosfere važna je karika u raspravi o tome kako se sastav atmosfere mijenja, budući da se CAMS-ove informacije temelje na satelitskim promatranjima gotovo u stvarnom vremenu i in situ promatranjima, te nudi pouzdane prognoze kvalitete zraka kako bi korisnici mogli pratiti prijenos prašine i znati, na primjer, kada je u njihovim područjima iznimno loša kvaliteta zraka.

hr Sat May 21 2022 19:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5fc903f76f52df4c5d8b45cf/80
Foto: Brodosplit

Poslije višemjesečne financijske agonije Debeljaku prihvaćeno pokretanje predstečajnog postupka u Brodosplitu

Idućeg će se tjedna na istom sudu odlučivati o više prijedloga za otvaranje stečajnih postupaka
Splitski Trgovački sud prihvatio je Debeljakov prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka u Brodosplitu nakon što mu jednom to nije pošlo za rukom i to zbog jedne evidentirane neizvršene osnova za plaćanje koje je trebalo navesti u spisima.

Idućeg će se tjedna na istom sudu odlučivati o više prijedloga za otvaranje stečajnih postupaka nad društvima koja su povezana sa Brodograđevnom industrijom Split.

Debeljak je kaotičnu situaciju povezao s ruskom invazijom u Ukrajini iako se otkrivalo kako je pozadina cijele priče puno dublja.

Poslije višemjesečne financijske agonije pokrenut je predstečajni postupak i nad cijelom DIV grupom.
hr Sat May 21 2022 19:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62891a2f18d1cbc51d8b457b/80
Foto: HGSS Split

HGSS spasio malaksalog turista na Fortici koji nije bio dovoljno opremljen za visoke dnevne temperature

Zbog visokih temperatura potreban je oprez!

Omiška ispostava HGSS Stanice imala je akciju ove subote na Fortici u Omišu.

Poziv je stigao zbog unesrećenog državljanina Njemačke koji je zbog iscrpljenosti i malaksalosti pao dva puta pa je pozvana pomoć.

Akcija je uspješno završila nakon što su unesrećenog spustili u Omiš u pratnji četiri člana Ispostave.

Razlog ove nezgode bila je neadekvatna opremljenost i premalo vode za visoke dnevne temperature.

- Zbog visokih temperatura potreban je oprez! - poručuju iz HGSS Split. 


hr Sat May 21 2022 18:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6289145318d1cbc21d8b4580/80
Foto: SDŽ

[FOTO] U Jeruzalemu otkriven kip svetog Jeronima: "On je rođen u našem srcu i duši"

"Veliki je ovo dan za Splitsko-makarsku nadbiskupiju"

Župan Blaženko Boban, monsinjor Marin Barišić, akademski kipar Veno Jerković i opat jeruzalemske dominikanske opatije Bernhard Alter otkrili su na jeruzalemskom brdu Sion kip Svetoga Jeronima, dar puka Splitsko-dalmatinske županije. Kip je smješten u Crkvi Usnuća Marijina na Sionu, a župan Boban ističe kako se ovaj trenutak čekao već tri godine. 

- Posebno sam danas ushićen, ponosan i sretan jer mnogi za Svetoga Jeronima pitaju gdje je rođen. Rođen je u našem srcu i našoj duši. Zbog toga sam ponosan što danas jednu cijelu lepezu aktivnosti koju smo imali prethodnih godina današnjim činom završavamo. Bitno je da građani i vjernici shvate njegovu veličinu, njegovu dimenziju i njegov doprinos čovječanstvu, izjavio je župan.

Nadbiskup u miru, monsinjor Marin Barišić, koji je blagoslovio kip i služio svečanu svetu misu, naglašava kako je ovo povijesni dan za budućnost. 

- Veliki je ovo dan za Splitsko-makarsku nadbiskupiju, Splitsko-dalmatinsku županiju, a ja bih rekao i za čitavu Hrvatsku. Sveti Jeronim je jedna kulturna i duhovna baština kojom se ponosimo. On nas je predstavljao u vremenima kada nismo imali ništa. Dosta je bilo reći Sveti Jeronim i njegov kraj i zahvaljujući njemu sačuvali smo i narodni jezik u liturgiji. To je jedinstven slučaj u cijeloj crkvi, naglasio je Barišić.

Autor kipa je akademski kipar Veno Jerković, koji nije mogao sakriti oduševljenje što je upravo njegovo djelo postavljeno na Sionu. 

- Uzbuđen sam i teško je naći prave riječi kako bih izrekao sreću i zadovoljstvo jer je moj rad došao na jedno ovako sveto mjesto i u ovaj sveti grad. Mogao je to biti bilo koji drugi kipar, ali to sam ja, rekao je Jerković.

Franjevac konventualac fra Tomislav Glavnik navodi kako je ovaj kip, postavljen na Sionu, znak prepoznavanja hrvatskoga naroda u Izraelu. 

- Sa Svetom zemljom bili smo uvijek povezani, bilo preko hodočasnika, utjecajnih svećenika ili svetaca poput Svetoga Nikole Tavelića. Upravo ovo postavljanje kipa Svetoga Jeronima je jedan veliki znak, izjavio je Glavnik. 

Otkrivanju kipa nazočili su i zamjenik župana Stipe Čogelja, predsjednik Županijske skupštine Mate Šimundić i hrvatska veleposlanica u Izraelu Vesela Mrđen Korać.


hr Sat May 21 2022 18:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .