OSTACI PESTICIDA KLORPIRIFOSA

Tko u dolini Neretve koristi opasni pesticid? Proizvođači mandarina su bijesni

Nedavno je odjeknula vijest da je s granice sa Srbijom vraćena pošiljka neretvanskih mandarina. U plodovima su pronađeni ostaci pesticida klorpirifosa, u Hrvatskoj zabranjenog još 2020. godine. Mnoge je to iznenadilo jer mandarine su voće koje zahtijeva minimalnu zaštitu. Inače, u mandarinama za Srbiju, od 15 voćara koji su isporučivali mandarine, klorpirifos pronađen kod samo jednog. U Udruzi Neretvanska mladež tvrde da 99 % uzgajivača, a u neretvanskoj dolini ih je oko 1500, koristi isključivo dozvoljena sredstva za zaštitu bilja, piše HRT.

Na plantaži mandarina Jure Kapovića berba je u punom jeku. Dosad je ubrao 50 tona, a na stablima je još toliko.

– Roba je sazrijela, ali vidjet ćemo kako ćemo prodati i po kojoj cijeni. To ne znamo s obzirom što se dešava sve na tržištu, rekao je.

A tržište najvećeg hrvatskog izvoznog poljoprivrednog proizvoda pogodila je vijest da je na kontroli granične inspekcije Srbije u plodovima pronađeno zabranjeno zaštitno sredstvo.

Klorpirifos je naime, 2020. godine, zabranjen za uporabu u Republici Hrvatskoj zbog dokazane genotoksičnosti, odnosno neurotoksičnosti. I stoga pesticidi koji sadrže aktivnu tvar klorpirifos ne smiju biti u uporabi i njihove maksimalno dozvoljene koncentracije smanjene su na granicu određivanja, dakle na minimalne količine. U ovim slučajevima radi se da je korišten pesticid koji se nije smio koristiti, objasnila je Iva Pavlinić Prokurica, iz Hrvatske agencija za poljoprivredu i hranu.

Pošiljka, u kojoj su bile mandarine 15 proizvođača, vraćena je jer je klorpirifos zabranjen i u toj državi. No stručnjaci umiruju potrošače. 

– Radi se o vrlo malim količinama , vrlo malo iznad granice određivanja a još je dodatni problem u tome što za taj pesticid zato što je zabranjen nisu postavljene toksikološke referentne vrijednosti i stoga se zapravo ne može adekvatno procijeniti rizik za zdravlje potrošača, naglasila je Pavlinić Prokurica.

Državni inspektorat pošiljke je primjereno zbrinuo. Nadzor kojim bi se trebao utvrditi identitet dvaju nesavjesnih proizvođača još traje.

– U daljnjem postupku poljoprivredna inspekcija poduzima zakonom propisane upravne i prekršajne mjere vezano uz pravilnu primjenu sredstava za zaštitu bilja i stavljanje na tržište zdravstveno neispravne hrane. Naglašavamo kako niti jedna sporna pošiljka nije stavljena na tržište Republike Hrvatske, stoji u priopćenju inspektorata.

Zabranjenog pesticida nema u poljoprivrednim ljekarnama na području Hrvatske. Usto se sva dopuštena zaštitna sredstva koja kupuju OPG-ovi evidentiraju. Ogorčeni proizvođači stoga traže da se kazne oni koji su prekršili zabranu.

– Razlučiti one koji rade dobro, koji rade uredno i od tih će kupovati, a od onih koji koriste susjedne države i raznorazne kanale da dobiju te jeftinije pesticide, njih treba kazniti. I to treba naći i ako treba ih tražiti analizama, to treba napraviti, rekao je Kapović.

– Pojedinaca ima, uvijek će ih biti. To je neminovno. Koliko se to može spriječiti, ne znam,
nadovezao se proizvođač mandarina Robert Šuman.

Bolje spriječiti nego liječiti, a mogućnosti uvijek ima, samo treba raditi u skladu s propisima.

– Znači svi moramo biti u sistemu “Global gapa”. Kada smo svi u sistemu, onda nema greške i odmah se zna tko je pogriješio. Znači, zna se kada se Jurina roba odveze, mene zovnu oni: “roba ti je uredna”. Ako sam ja pogriješio onda će reći: “Jure gotovo, mi smo s tobom završili, nema više otkupa” i završena priča, pojasnio je Kapović.

– Svjedoci smo da i cijena mandarine nije baš bajna i ljudi štede, nažalost, i krše propise. Mi smo sada u Europskoj Uniji i moramo se držati propisa EU. Mi kroz ćemo kroz udrugu educirati naše proizvođače i sigurni smo da svi oni kvalitetno rade mandarinu, jer već su 10-tak godina na tržištu bez ikakvih reklamacija, bilo u Sloveniji, bilo u Hrvatskoj, naglasio je Marko Šuman, predsjednik Udruge poljoprivrednika “Modrič”.

Mandarina se u dolini Neretve uzgaja od polovine prošlog stoljeća i stvoren je brend prepoznat u cijeloj Europi.

– Ovo što se dogodilo svakako nije dobro za imidž mandarine koji se godinama, desetljećima stvara i ta naša mandarina je poznato da ide jedna do dvije zaštite na razini cijele godine. Dakle, imamo jedan odličan proizvod i ovo je nešto, što nam se stvarno nije trebalo dogoditi u ovako jednoj zahtjevnoj i teškoj sezoni, upozorio je agronom Robert Doko.

– Stvara se jedna negativna reklama za sve, znači za veliku većinu proizvođača u dolini Neretve, znači da velika većina proizvođača koristi sredstva koja su dopuštena, registrirana u Republici Hrvatskoj. Imamo određenu listu gdje su svi upoznati koja sredstva smiju koristiti i velika većina radi uredno, ustvrdio je Ivan Mataga, opuzenski gradonačelnik.

Pronalazak nedopuštenog pesticida iznenadio je sve proizvođače koji godinama rade pošteno. Naime, poznato je da je mandarina voće kojem je potrebna minimalna zaštita.

– Ja osobno ovaj voćnjak štitim modrim uljem i u proizvodnji, u razvoju mandarine pratim stanje na terenu i ako ne triba politi, ne triba politi. Ako treba, dozvoljena su sredstva ta i ta, a ima ih, zna se kolika koncentracija ide na koju površinu. To se zaštiti relativno rano, to bude šesti-sedmi mjesec i što se mene tiče zaštita mandarine je gotova, rekao je Šuman.

– Ja ću vam pokazat sada, evo možete slobodno (bere mandarinu) do jednu mandarinu koju god hoćete, evo ja ću je pojesti s korom bez ikakvih problema (jede mandarinu). Nikakvih problema i garantiram za svako dijete, ja mahom imam djece u Istri gdje prodajem, demonstrirao je Velibor Šuman, proizvođač mandarina.

Do kraja berbe ostalo je još mjesec dana, a na red dolaze najkvalitetnije i najslađe sorte.

POSLJEDNJE DODANO: