PROSVJEDNA AKCIJA

“Tiha misa” Arijane Lekić-Fridrih u Trogiru

Dok su molitelji krunice svojim redovitim okupljanjima obilježili još jednu prvu subotu u mjesecu, aktivistica Arijana Lekić-Fridrih suprotstavila se njihovoj praksi skupnom intervencijom nazvanom “Tiha misa” u Trogiru.

I ovoga puta, u središtu pozornosti nije bila samo molitva, već i protestna akcija koja je izazvala kontroverze i potaknula raspravu o pravima žena u društvu.

U najavi “Tihe mise”, udruga Domino istaknula je svoj stav protiv molitvi krunice koje, kako tvrde, normaliziraju prijezir prema ženama u javnom diskursu diljem Hrvatske. Naglasili su da se ovi skupovi održavaju bez potrebnih dozvola te da predstavljaju kulminaciju dugotrajne kampanje s ciljem ukidanja ženskih prava i jačanja patrijarhata.

Paralelno s molitvama, Arijana Lekić-Fridrih provodi svoju “Tihi misu” već gotovo godinu i pol. Njezina intervencija naglašava sustavno slanje poruka mržnje od strane muškaraca prema ženama.

U svojoj reakciji, udruga Domino ističe da iza molitvi stoji Zaklada Ordo Iuris te poziva na borbu za jednakost žena i zaštitu njihovih prava pred zakonom.

Poruka prosvjednika je jasna: žene treba zaštititi od svih oblika nasilja, bilo da dolazi iz molitvi ili iz obiteljskog okruženja. Naglašavaju nedostatak adekvatnih mehanizama zaštite žena u društvu te potrebu za snažnijom reakcijom države.

I dok su molitelji krunice i aktivističke intervencije poput “Tihe mise” suprotstavljene na trgovima diljem zemlje, rasprava o pravima žena i njihovoj ulozi u javnom prostoru nastavlja se, pokrećući pitanja o temeljnim vrijednostima i potrebama društva u cjelini.

POSLJEDNJE DODANO: