Article

//www.dalmacijanews.hr/files/58d57063b473989dd08b4632/80
Foto: DalmacijaNews

Kako prepoznati lažne novčanice eura? Nekoliko je načina, a ovo je vodič

S obzirom na to da će se mnogi možda po prvi put susresti s novčanicama eura i da će zasigurno proći određeno vrijeme da se upoznamo s novom valutom treba imati na umu kako izbjeći krivotvorine

Oko 347.000 krivotvorenih novčanica eura povučeno je iz optjecaja 2021. godine. Novčanice od 20 € i 50 € i dalje su najčešće krivotvorene novčanice, a 95,4 posto krivotvorina pronađeno je u zemljama europodručja, dok je 4,2 posto pronađeno u zemljama izvan europodručja, a 0,4 posto u ostalim dijelovima svijeta, podaci su objavljeni na stranicama Europske središnje banke.

U optjecaju su dvije serije euronovčanica. Prva se serija sastoji od sedam apoena (5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura). Druga, koja se još naziva i serija Europa, ima iste apoene, osim apoena od 500 eura. Iako se više ne tiska, i dalje se može upotrebljavati kao sredstvo plaćanja.

S obzirom na to da će se mnogi možda po prvi put susresti s novčanicama i da će zasigurno proći određeno vrijeme prije nego se naviknemo da više u trgovinama nećemo plaćati Radićima, Mažuranićima i dobro nam poznatim kovanicama, valja imati na umu kako izbjeći potencijalne krivotvorine eura.

Na stranicama HNB-a objavljen je detaljan vodič kojim je moguće prepoznati krivotvorine, a zaštitna obilježja mogu se provjeriti u četiri koraka: Osjeti, pogledaj, nakreći i provjeri!

Osjeti

Papir za euronovčanice izrađen je od 100-postotnog pamuka. Karakteristična su mu svojstva šuškavost, elastičnost, čvrstoća, hrapavost papira, dugotrajnost i velika otpornost na savijanje. Međutim, što je novčanica duže u optjecaju, svojstva papira slabe i novčanica nakon nekog vremena postaje pohabana. Takve novčanice redovito se povlače iz optjecaja i zamjenjuju novim novčanicama, ali i uništavaju u središnjoj banci.

Specifičan nanos boje može se osjetiti na dijelovima novčanice otisnutima reljefnim tiskom kao što je oznaka nominalne vrijednosti, kratica Europske središnje banke i osnovni motiv i kose linije (koje su prisutne samo na novčanicama serije Europa).

Moguće je da se taktilni ili zaštitni elementi slabije osjete kod novčanica koje su duže u uporabi ili oštećene.

Svaka euronovčanica posjeduje vodeni znak koji je sastavni dio zaštićenog papira za novčanice. On se provjerava tako da se kroz novčanicu gleda prema izvoru svjetla.

Postoji i pomoć slijepim i slabovidnim osobama, radi lakšeg i bržeg utvrđivanja autentičnosti i prepoznavanja apoena dodirom, novčanice imaju dodatne taktilne zaštitne elemente. One prve serije na apoenima od 200 i 500 eura imaju kose ili okomite linije na dnu ili desnoj strani. Novčanice serije Europa pak imaju kose linije na rubu lica novčanice s lijeve ili desne strane.


Pogledaj

Drugi korak zahtijeva gledanje kroz novčanicu okrenutu prema svjetlu. Važno je znati da svaka od njih posjeduje vodeni znak koji je sastavni dio zaštićenog papira za novčanice, a euronovčanice imaju tri vrste vodenih znakova. Kada je novčanica okrenuta prema svjetlu, jasno se vide osnovni motivi kao što su portreti Europe ili likovi iz grčke mitologije te arhitekturni motivi i oznake vrijednosti.

Na sredini novčanice nalazi se zaštitna nit koja je ugrađena u strukturu papira i izgleda kao neprekinuta traka. U prvoj seriji novčanica vide se nominalne vrijednosti i naziv valute, a u niti serije Europa oznaka nominalne vrijednosti i simbol valute.

Prva serija novčanica ima i prozirnu brojku. Na seriji Europa vidljiv je i prozor s portretom.


Nakreći

Na prvoj seriji novčanica nalazi se folija srebrne boje koja prikazuje osnovni motiv i oznaku nominalne vrijednosti. Kada se novčanica nakreće izmjenjuje se oznaka vrijednosti i simbol eura. Na novčanicama serije Europa folija prikazuje portret Europe, osnovni motiv i oznaku nominalne vrijednosti, a nekretanjem novčanice izmjenjuju se motivi i prelijevaju boje na hologramu.

Također, valja obratiti pozornost i na brojku koja mijenja boju, ali i smaragdnu boju te sjajnu traku. Na seriji Europa nalazi se i prozor s portretom.


Provjeri

Na novčanicama postoji i mikropismo koje se provjerava korištenjem povećala. Dodatna svojstva moguće je provjeriti korištenjem UV lampe. Detaljan vodič pronađite ovdje.

hr Mon Jan 02 2023 17:31:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63be77015d79657f958b45aa/80

Policija traži očevice sinoćnje nesreće u kojoj je smrtno stradao vozač teretnog vozila

Okolnosti ove nesreće se utvrđuju te stoga molimo očevice da se jave osobno u Postaju prometne policije, Put Plokita 81 ili na brojeve telefona 021 504 036, 504 010, ili na 192
Sinoć oko 20.00 sati u Splitu na kolniku Ulice ZNG-a kod nadvožnjaka ispod Vukovarske ulice dogodila se prometna nesreća u kojoj je smrtno stradao 40-godišnji vozač teretnog vozila. Okolnosti ove nesreće se utvrđuju te stoga molimo očevice da se jave osobno u Postaju prometne policije, Put Plokita 81 ili na brojeve telefona 021 504 036, 504 010, ili na 192.
hr Thu Feb 02 2023 09:12:40 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63cce7a85d796589b18b4583/80

U Hrvatsku stiže osjetno zahlađenje sa snijegom!

Subota donosi jačanje bure i sjeverca na moru, dok će u unutrašnjosti biti promjenjivo uz mogućnost lokalno za malo kiše ili susnježice
Vedro je jutros u većini predjela, no tmurnije na jugu Jadrana, osobito prema otvorenom moru i otocima, gdje ima slabe kiše. Na istoku zemlje isto tako jutros kiši. U nastavku dana, osobito prema večeri, može biti i slabe susnježice lokalno u unutrašnjosti. U većini predjela zemlje bit će ipak barem dijelom sunčano, piše meteorologinja Tea Blažević za N1 Info.

Petak isto neće biti posve stabilan, treba računati na mogućnost prolazne slabe kiše u unutrašnjosti, dok će duž Jadrana biti pretežno sunčano. Jutro će biti manje hladno u odnosu na jučer i jutros.

Subota donosi jačanje bure i sjeverca na moru, dok će u unutrašnjosti biti promjenjivo uz mogućnost lokalno za malo kiše ili susnježice.

Nedjelja slična, uz slabu oborinu u unutrašnjosti izgledniju na zapadu, no isto tako treba računati na kišu na sjevernom Jadranu, osobito poslijepodne i navečer.

Novi tjedan donosi prave zimske prilike, barem tako u ovim trenucima pokazuju prognostički materijali, piše nam se tako jače zahlađenje.
Prevrtljiva veljača ubrzo će pokazati svoju ćud.hr Thu Feb 02 2023 08:13:23 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6333343d18d1cbaef18b461d/80
Foto: Facebook

Novi pothodnik za sigurniji Trstenik!

Djeca Trstenika će konačno sigurno moći pristupiti školi, knjižnici, crkvi i ostalim institucijama i sadržajima bez prelaska prometno prekapacitirane, a nedavno sanirane Ulice Moliških Hrvata
Damir Barbir, gradski vijećnik Splita i predsjednik Gradskog kotara Trstenik poslao je priopćenje u kojem ima dobru vijest za stanovnike kotara.

Nakon što smo se izborili da stavka izgradnje pothodnika u Ulici Moliških Hrvata uđe u Proračun Grada Splita, ostvaren je još jedan važan korak pri realizaciji za Trstenik ovog važnog pitanja; naime provedena je javna nabava i usvojena je najpovoljnija ponuda za izvođenje projekta s cijenom ponude od 2.380.707,25 kn s PDV-om. 

S ovim činom su se stekle sve pretpostavke za realizaciju ovog izuzetno važnog projekta! 

U komunikaciji sa gradskim službama sam dobio informaciju da je planirani rok izvođenja radova 11 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao. 

Djeca Trstenika će konačno sigurno moći pristupiti školi, knjižnici, crkvi i ostalim institucijama i sadržajima bez prelaska prometno prekapacitirane, a nedavno sanirane Ulice Moliških Hrvata.

Moram istaknuti da je ovo zajednički projekt svih građana Trstenika koji su inzistirali na realizaciji od arhitekata Višnje Kukoč i Duje Štambuka, preko zajedničkog pisma gdje su podršku realizaciji projekta dali i predstavnici Osnovne škole Trstenik, Gradske knjižnice Marka Marulića Trstenik pa sve do pisma predstavnika Župe Sv. Ivana Krstitelja čija sam pisma podrške inicirao, prikupio i poslao službama kao pokazatelj jasne sinergije i volje građana i institucija Trstenika za realizaciju ovog vrijednog projekta.

Sigurnost naše djece i naših građana je na prvom mjestu, a mi ćemo učiniti sve da Trstenik svakim danom bude što bolje mjesto za život.

hr Thu Feb 02 2023 08:00:09 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63db4b595d7965becf8b45f0/80

U slijetanju vozila jedna osoba smrtno stradala na nadvožnjaku Visoka

Promet se preusmjerava kroz podvožnjak u ulici Zbora narodne garde
Iz PU Splitsko-dalmatinske izvjestili su kako se večeras oko 20.10 sati na D8 u smjeru Stobreča na nadvožnjaku Visoka dogodila prometna nesreća, izlijetanje vozila van kolnika.

Od ozljeda zadobivenih u prometnoj nesreći jedna osoba je preminula na mjestu događaja.

U tijeku vršenje očevida. Promet se preusmjerava kroz podvožnjak u ulici Zbora narodne garde.
hr Wed Feb 01 2023 20:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .