Izrada Strategije razvoja Splita do 2020. trebala bi početi do kraja mjeseca

Izrada Strategije razvoja grada Splita do 2020. godine trebala bi početi do kraja travnja, najavio je dogradonačelnik Goran Kovačević. Istaknuo je kako je Grad napravio sve predradnje potrebne za početak izrade.

– Napravili smo reviziju poslovanja kako bi imali početno stanje. Razgovarali smo s ministrom regionalnog razvoja po pitanju nacrta novog Zakona o strateškom planiranju koji bi na snagu trebao stupiti 2015. godine, a koji predviđa podjelu Hrvatske na pet planskih područja. Cilj nam je izraditi strategiju koja će biti u skladu sa Zakonom i propisima Europske unije – rekao je Kovačević.

Najavio je i da će razgovarati s gradonačelnicima Omiša i Trogira, jer Split nije izolirani otok te se s njima treba dogovoriti i detektirati kako će se razvoj pokrenuti u najboljem smjeru. Oko Strategije planiraju razgovarati i sa Sveučilištem i županijom koja također mora biti uključena u izradu.

– Metodologija izrade mora biti u skladu sa smjernicama EU. Ona će uključivati građane, zainteresirane udruge i stručnjake, a u dogovoru s konzorcijem fakulteta krenuli bi u izradu Strategije. Ako bude potrebe angažirat ćemo i konzultante, ali mislim da nam oni ipak neće trebati, jer na Sveučilištu ima dovoljno znanja. Ne smijemo postati robovi teritorijalnih podjela ili političkih opcija, jer ovo treba biti zajednički projekt koji se ne smije politizirati. Strategija mora biti dugoročno održiva bez obzira na to koja će politička opcija biti na vlasti u budućnosti – zaključio je Kovačević.

POSLJEDNJE DODANO: