Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63149e1f18d1cbb9ab8b45a9/80
Foto: Pixabay

Ulje bi trebalo pojeftiniti, na potezu distributeri i trgovci

U ovakvoj godini iznenađuju i ovakvi prinosi. Uz visoka ulaganja i štetu na ostalim usjevima, dobro je što neće, barem kada je riječ o suncokretu, biti na gubitku
Suša nanosi štete svim kulturama, pa i suncokretu. Urod je prosječan, ali zbog ekstremnih temperatura uljnost i kvaliteta slabiji su nego inače. Ipak, posijali smo ga dovoljno pa će suncokreta biti dovoljno za domaće potrebe i za izvoz. Cijene ulja u trgovinama nikad nisu bile veće, no mogle bi pasti, moglo se čuti u Čepinu na Danu polja suncokreta u organizaciji Žito grupe. - piše HRT.

Na Dane polja suncokreta došli su uzgajivači, ratari, dobavljači i partneri čepinske Tvornice ulja koja obilježava 80 godina rada. 

- Relativno smo imali jako dobre prinose mi na istoku gore prema Vukovaru, Dalju i Erdutu. Jako dobri tereni za suncokret i nismo se nikada žalili. Međutim ova godina je zaista specifična. Ali izgleda da ćemo ipak sa suncokretom ove godine imati sreće, kaže Stjepan Zorić iz Erduta.

Suncokret je na slavonskim poljima najbolje podnio sušu. Pa bi za ratare mogao biti jedina kultura na kojoj će zaraditi.

- Ove godine su suncokreti dosta dobri. Ova vegetacijska godina ide na njihovu ruku. Zasijali smo negdje 15 ha suncokreta. Sjetva je bila malo kasnija, 5. mjesec. To je bilo preoravanje uljane repice, sjetva suncokreta. Znači nešto više kao postrni neki suncokret i očekujemo prinos negdje oko 2 i pol do 3 tone, dodaje Tomislav Brlošić iz Piškorevaca.

U ovakvoj godini iznenađuju i ovakvi prinosi. Uz visoka ulaganja i štetu na ostalim usjevima, dobro je što neće, barem kada je riječ o suncokretu, biti na gubitku.

Suncokreta dovoljno za 60 milijuna litara ulja

- Možemo reći da je prosječna godina, s urodima od 3,5 do 4 tone po hektaru. Što se tiče ostalih vrijednosti kvalitete možemo reći da je prosječna vlaga negdje oko 8,5, nečistoće su oko 3%, a ulja negdje oko 42, preračunato na 9% vlage i 2% primjesa, kaže Ante Nevistić, Inspecto d.o.o. za kontrolu kakvoće.

Radi se, kaže Josip Bičvić, član Uprave Žito grupe - o nešto nižim uljnostima od prosječnih. Ipak očekuje se urod od oko 150 tisuća tona. Dovoljno za 60 milijuna litara ulja. Pa su, dodaje - mirni po pitanju osiguravanja sirovine za tvornicu, a samim tim i za opskrbu hrvatskog tržišta uljem. Količine su značajno više od potreba.

Ove godine posijano preko 26 posto površina više

- Suncokret je ove godine za naše proizvođače bio poželjna kultura, vidjelo se to i po sjetvenim površinama. Ove godine imamo posijanih, odnosno požet ćemo oko 26% veće površine u odnosu na prošlu godinu, dodao je Igor Mikulić iz HGK Osijek.

Razlog tomu zasigurno je prošlogodišnja rekordna otkupna cijena koja je zbog rata u Ukrajini i dodatno porasla. Na čak 7 kuna po kilogramu.

- Cijenu već znamo. Izašli su sa cijenom od 4,10 do 4,30, ali to je da pokrijemo neke troškove svoje, ako uspijemo. Ja mislim da ispod 5 kuna ne bi trebao biti suncokret, smatra Mihael Mrganić iz Lacića. Brlošić također smatra da je cijena od 4,30 dostatna samo za pokrivanje troškova.

- Nadamo se da ćemo ovu godinu sa suncokretom biti u dobroj, dobroj pozitivi. Eto, zahvaljujući što je on izgleda kultura koja je ipak malo bolje podnijela ukupnu sušu. I cijena je relativno visoka kad gledamo dugoročno cijene u ovih par godina. Tako da će nam to malo ublažiti priču oko problematičnog poslovanja. Ove godine smo zaista ostvarili gubitak u svim ostalim ratarskim kulturama, kaže Stjepan Zorić.

Na potezu su distributeri i trgovački lanci

Dobra vijest stiže i za potrošače. Na potezu su distributeri i trgovački lanci.

- Gledajući kroz našu veleprodajnu cijenu, a i ono što se događa - očekujemo pad cijena ulja. Dakle, mi smo imali izvanrednu situaciju koja je bila uzrokovana ratom u Ukrajini gdje je zaista zavladala fizička nestašica ulja, zavladala je ogromna kupovina na zalihe. I to je izazvalo neuobičajen izvanredan porast cijene ulja, najavljuje Josip Bičvić, član Uprave Žito grupe.

Cijene bi trebale biti niže, no ne možemo očekivati da će biti kao prije. Jer, ističu u uljari, rat u Ukrajini još traje, sirovina nije dostupna, a manja je i proizvodnja ulja. No, Hrvatska se sada vraća u redovit ciklus žetve i otkupa pa će se i cijena ulja temeljiti na sadašnjoj otkupnoj cijeni.

U tvornici u Čepinu trebalo bi se preraditi čak 120 tisuća tona ovogodišnjeg uroda. U njezinu se modernizaciju tijekom 8 godina ulaže čak 30 milijuna eura, ove godine dodatnih 40. Izgrađena je i fotonaponska elektrana od 2MW koja će pokriti dio potreba za strujom. Sve ide u prilog tomu da se i iduće godine povećaju površine pod suncokretom. Uljarica je to koja je dokazala da najbolje trpi posljedice klimatskih promjena, a i cijena joj, nasreću, raste iz godine u godinu. - piše HRT.

hr Sun Sep 04 2022 14:46:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61a491496f52dfbe928b4594/80
Foto: Pixabay

U Podstrani regulacija prometa zbog radova na izgradnji sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda

Od utorka 4.10.2022. do petka 14.10.2022. godine

U Podstrani su u tijeku radovi na izgradnji sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda i sustava javne vodoopskrbe za dio općine Podstrana.

Od utorka 4.10.2022. do petka 14.10.2022. godine, u sklopu navedenih radova, izvodit će se radovi na prekopu državne ceste D8 (Grljevačka ulica) zapadno od priključka za hotel Le Meridien Lav.

Za vrijeme radova promet će se u zoni radova odvijati jednim prometnim trakom naizmjeničnim propuštanjem vozila iz suprotnih smjerova uz pomoć svjetlosne signalizacije (semafora), izvijestili su iz Hrvatskih cesta.

hr Mon Oct 03 2022 21:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f942c918d1cbcb6b8b45ad/80
Foto: Jadrolinija

Jadrolinija objavila nove upute vlasnicima otočkih iskaznica

Upute za ostvarivanje prava za povlašteni prijevoz

Hrvatski nacionalni brodar Jadrolinija objavio je upute Agencije za obalni linijski prijevoz, koje vrijede za ostvarivanje prava za povlašteni prijevoz.

Otočna iskaznica za povlašteni prijevoz putnika izdaje se na ime te je ista neprenosiva. Povlasticu, odnosno povlaštenu putnu kartu izdanu otočnom iskaznicom za putovanje može koristiti isključivo i jedino korisnik otočne iskaznice.

Korisnik je prilikom ukrcaja dužan na zahtjev djelatnika brodara na uvid dati otočnu iskaznicu kojom je ishodovao povlaštenu putnu kartu za putovanje.

Tijekom putovanja korisnik je dužan posjedovati važeću otočnu iskaznicu za povlaštenu putnu kartu kojom je ista izdana.

Svako korištenje otočne iskaznice za povlašteni prijevoz putnika i vozila, odnosno korištenje povlaštene putne karte koja se ne bude koristila u skladu s prethodno navedenim smatra se zlouporabom.

U slučaju utvrđene zlouporabe otočne iskaznice korisniku će se ista rješenjem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture deaktivirati na razdoblje od 6 mjeseci, a u slučaju ponovljene zlouporabe i trajno oduzeti prava korisnika na povlašteni prijevoz.

Sve dodatne informacije vezano uz prava na povlašteni prijevoz ili uz otočnu iskaznicu možete dobiti u Agenciji za obalni linijski pomorski promet.
hr Mon Oct 03 2022 20:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5be4735b0e49386c078b4577/80

Grad Sinj u srijedu počinje s pomoćnom isplatom udžbenika za 128 srednjoškolaca

Za tu namjenu iz Gradskog Proračuna je izdvojeno 199.800,00 kuna

Odlukom gradonačelnika Grada Sinja Mira Bulja u srijedu, 05. listopada 2022. počinje isplata pomoći za 128 učenika koji su podnijeli zahtjeve za pomoć za sufinanciranje kupnje obveznih udžbenika učenicima srednjih škola s prebivalištem na području Grada Sinja koji su, na temelju Odluke Gradonačelnika, ostvarili pravo na sufinanciranje kupnje udžbenika za 2022./2023. šk. godinu u slijedećim iznosima:

 - 900,00 kuna za obvezne udžbenike u 3-godišnjim programima,

 - 1.100,00 kuna za obvezne udžbenike u 5-godišnjim programima,

-  1.200,00 kuna za obvezne udžbenike u 4-godišnjim programima,

 - 1.700,00 kuna za obvezne udžbenike u gimnazijskim programima.

Za tu namjenu iz Gradskog Proračuna je izdvojeno 199.800,00 kuna.

Isplata će se vršiti u zgradi gradske uprave, Dragašev prolaz 24, soba 31, radnim danom od 09:00 – 11:00 i od 12:00 – 15:00 sati uz predočenje osobne iskaznice i OIB-a podnositelja zahtjeva.

hr Mon Oct 03 2022 19:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/633b08a118d1cb0d078b46ae/80
Foto: Arhiva SDŽ

Stigli rezultati županijskog natječaja za financiranje programa i projekata udruga od općeg značaja

Splitsko-dalmatinska županija za ovu svrhu osigurala je ukupno 300 tisuća kuna, a dobit će ih 58 udruga s područja županije

Splitsko-dalmatinska županija objavila je rezultate natječaja za dodjelu financijskih sredstava za financiranje programa i projekata udruga od općeg značaja za županiju u ovoj godini, a među udrugama koje će dobiti financijska sredstva su i tri kaštelanske udruge.

Udruga Šušur tako će za održavanje 5. kiparsko-likovne kolonije dobiti 8 tisuća kuna, udruga za revitalizaciju sela Opor- Botići za obnovu objekta stare školske zgrade i uređenje Doma Luke Botića dobit će 7 tisuća kuna, a DVD Mladost dobit će 9 tisuća kuna za obilježavanje pola stoljeća rada i djelovanja.

Splitsko-dalmatinska županija za ovu svrhu osigurala je ukupno 300 tisuća kuna, a dobit će ih 58 udruga s područja županije.

Najniži iznos koji je dodijeljen pojedinoj udruzi je 2 tisuće kuna, a najviši iznos je 10 tisuća kuna.

Popis svih udruga koje su dobile sredstva možete vidjeti OVDJE.

hr Mon Oct 03 2022 18:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .