SVJETSKI DAN ŠEĆERNE BOLESTI

Telemedicina za dijabetičare: Spojen prvi pacijent s Visa

Danas se obilježava Svjetski dan šećerne bolesti te je tom prigodom u KBC Split održan Dan otvorenih vrata dijabetologije KBC-a Split za hrvatske branitelje.

-Danas obilježavamo svjetski dan šećerne bolesti budući da broj oboljelih značajno raste. Mi u KBC-u Split smo posvetili ovaj dan našim hrvatskim braniteljima. I u svijetu i kod nas se bilježi veliki broj oboljelih. 50 posto oboljelih zapravo ne znaju da imaju šećernu bolest. Mi smo proveli istraživanje s osobama koje se bore s PTSP-om i dobili smo jedne dramatične podatke koji su zabrinjavajući za cijelo naše društvo. Čak 60 posto naših branitelja ima šećernu bolest, a 50 posto ne znaju da ju imaju. Zato mi upućujemo apel za jednu bolju skrb za tu populaciju. Tražimo bolji screening i pravodobno liječenje, kazala je prof. prim. dr. sc. Tina Tičinović Kurir, pročelnica Zavoda za endokrinologiju, dijabetologiju i poremećaje metabolizma KBC Split.

Još u lipnju 2023. krenulo je s realizacijom projekt pružanja dijabetoloških usluga pacijentima sa šećernom bolesti telemedicinom. Prvi su tu uslugu koristili pacijenti sa šećernom bolesti na otoku Braču. Do danas, telemedicinom s otoka Brača obrađeno je 88 dijabetoloških pacijenata. Danas, na Svjetski dan dijabetesa u 12.15 sati, telemedicinom se iz Doma zdravlja SDŽ – ispostava Komiža sa splitskim bolničkim dijabetolozima spojio prvi pacijent s otoka Visa.

-Krenuli smo s Bračom u 6. mjesec ove godine imamo dobre rezultate. Sad se veselimo jer danas kreće Vis, naš najudaljeniji otok. Planiramo idući tjedan Hvar povezati pa doći i do Šolte na kraju. Koliko obiteljski lječnik na otoku procijeni da je potrebno surađivati s nama mi ćemo im ići u susret.  Započeli smo s otocima jer ljudima s otoka treba najduže da dođu do nas na preglede, no u budućnosti ćemo se razvijati i dalje po ruralnim predjelima splitsko-dalmatinske županije.

Projekt je pokrenut u svrhu poboljšanja usluga pacijentima sa šećernom bolesti koji žive na otocima i mjestima udaljenima od Splita. Uspostavljen je Telemedicinski Centar na Zavodu za endokrinologiju, dijabetologiju i bolesti metabolizma Klinike za unutarnje bolesti Kliničkog bolničkog centra Split (Križine).

-Liječnik obiteljske medicine na otoku Visu dovede pacijente u svoju ordinaciju i onda dijabetolog i liječnik razgovaraju o šećernoj bolesti s pacijentom te odrede najbolju terapiju kako pacijent ne bi trebao dolaziti u Split.

Ovaj iznimno važan projekt uvelike će olakšati život pacijenata koji će na ovaj način znatno uštedjeti vrijeme i troškove prijevoza te će svoje preglede obaviti bez potrebe za dolaskom u KBC Split. Pacijenti će u dogovoreno vrijeme dolaziti kod svog liječnika obiteljske medicine gdje će se, u dogovoreno vrijeme, telemedicinom spojiti s dijabetologom u KBC-u Split.

-Mi u županiji imamo nešto manje od 41 tisuću dijabetičara. Ta brojka je vjerojatno još i veća jer velik broj tih bolesnika ne može doći do nas na pregled. Naši kapaciteti su nažalost premali i aktivno radimo na tome da se brojke poprave. Nadamo se da će za nekoliko godina broj dijabetologa biti veći jer trenutno nas je samo 7. U Zagrebu je ta brojka blizu stotinu. Brojka koja bi omogućivala nesmetan rad je negdje oko 30, kazao je za kraj endokrinolog izv. prof. dr. sc Mladen Krnić.

POSLJEDNJE DODANO: