Article

//www.dalmacijanews.hr/files/61ddbaa86f52dfd1d58b4611/80
Foto: Platforma Doma mladih

Uz program u Domu mladih siječanj nikako nije najdosadniji mjesec u godini

Od izložbi, filmova do tečaja samoobrane za žene i mnogo toga drugog
Siječanj slovi kao najdosadnjiji mjesec bez događanja. E pa, ne mora biti tako! U Domu mladih su
se pobrinuli da vam ne bude dosadno čak ni u ovom uobičajeno "najgluvljem" mjesecu u godini!

U Domu mladih trenutno možete pogledati čak tri izložbe. U Galeriji MKC do 18. siječnja
pogledajte izložbu Mirka Ilića: "Iz povijesti ljudske gluposti – Dizajnerska povijest svijeta"; te
izložbu Hrvatskog Dizajna 19/20 – Nagrađeni radovi. Izložbe se mogu pogledati svaki dan, osim
nedjeljom i praznikom, od 14 do 21 h.

U Galeriji kluba Kocka otvorena je izložba Andreje Resner: "Girl Who Kisses Butterflies". Na svoj prepoznatljiv način Andrea Resner radi ambijentalnu instalaciju, zadržavajući multimedijalnost, koju ovaj put nadopunjuje i još jednom novom formom – poezijom. Izložba se može pogledati do 15. siječnja uz prethodnu najavu na 0989602701.

Povodom te izložbe u četvrtak (14. siječnja), u 18 sati u Razredu u Domu mladih u sklopu Škole kritike vizualnih umjetnosti održati će se razgovor s umjetnicom Andreom Resner i kustosicom Jasminom Šarić. Razgovoru se možete priključiti uživo ili online. Nakon toga, u 19 sati slijedi razgovor s kustosicom Elenom Veljanovskom kao osvrt na perspektive investigativnih estetika, dok su za drugi dan Škole, 15.siječnja, planirani zaključni razgovor i evaluacija Škole.
 
U srijedu s početkom u 20 sati, u hodniku kluba Kocka će se održati večer projekcija kratkometražnih
filmova studenata koji su završili ili trenutačno studiraju na Umjetničkoj akademiji u Splitu, smjer film i video, a gledati će se: Ivan Sladonja - Lelek bita (4,38 min), Marija Mratinić - Partenca (4,35min), Luka Eterović - ctrl+Z (13,2 min), Jadran Parunov - Cimerica (23,51 min), Ivan Trpimir Lozić - Late check-out (15,28 min), Jure Knezović - Up and down (21,31 min), Luna Jovana Stamenković - Veles (4,52 min).

Ako ste oduvijek željeli naučiti svirati irsku tradicionalnu glazbu na frulici ili na nekom drugom melodijskom instrumentu i tako postati aktivni sudionik irskih sessiona u Domu mladih možete i to.

Predavači su članovi grupe Harry and the Engineers te njihovi prijatelji, a sve dodatne
informacije kao i predbilježba budućih polaznika održati će se u srijedu (12.siječna.) od 19.30 do
21.30 sati, u prostoru knjižnice Open Box.

Svakog vikenda u prostoru Razreda možete sudjelovati na DUMP INTERNSHIP predavanjima i radionicama na kojima se obrađuju teme specifične za ova četiri područja: multimedija, dizajn, marketing, programiranje.

Novost od ovog mjeseca su književne večeri - "Pisci za pisce"  koje će se održavati svakog
ponedjeljka u knjižnici Open Box, od 17 do 20 sati.

U sklopu programa "Ubijmo dosadu", kao i svakog mjeseca do sada, možete sudjelovati u različitim
besplatnim radionicama. Prva na redu je Decoupage radionica na kojoj uz voditeljicu Jelenu
Parčinu možete naučiti jednu od najstarijih tehnika ukrašavanja predmeta. Radionica će se održati
u ponedjeljak, 17 siječnja, u 20 sati u Galeriji kluba Kocka. Do kraja mjeseca najavljene su još i radionica samoobrane za žene (23. siječnja.) namijenjena svim ženama koje zanima kako se ponašati u životno mogućim situacijama verbalnog napada, odnosno fizičkog konflikta, potom West Coast Swing
radionica (24. siječnja). te popularna radionica izrade sapuna i ostalih prčugarija (27. siječnja).

To nije sve od radioničkog programa, jer Platforma Doma mladih nastavlja s besplatnim online radionicama pa će 24. siječnja započeti novi ciklus radionica. STREAMaj dan radionice održati će
se u sklopu projekta Dan po dan - Mladi u kulturi online kojeg je sufinancirala Europska unija iz
Europskog socijalnog fonda i Ministarstvo kulture i medija. Radionice provodi KLFM radio u
zajednici, a sudionici će se upoznati s konceptom radija u zajednici te s tehničkim i praktičnim
osnovama rada u studiju. Radionice su namijenjene mladima do 25 godina, a prijave se zaprimaju
putem online obrasca..

Ako se baš vi vidite kao novi klaundoktor ili znate nekoga tko je baš kao stvoren za ovaj poziv,
tijekom vikenda 22. i 23. siječnja, od 9 do 17 sati na Maloj sceni Doma mladih (ulaz s platoa) održati će se audicija za primanje novih klaunova u splitski tim Crvenih Nosova. Crveni nosovi klaunovi doktori traže nove klaunove koji bi se pridružili splitskom timu u ispunjavanju njihove misije! Svaki kandidat treba poslati prijavu najkasnije do 17.1.2022. na [email protected] koja treba sadržavati životopis na engleskom jeziku s naglaskom na umjetničko iskustvo te sliku kandidata.

Za glazbeni program ovaj mjesec će se pobrinuti kolektiv Queeranarchive koji najavljuje prvi ovogodišnji Zvjerinjak (21.siječnja, Klub Kocka) uz glazbeni izbor queer DJ-a. Oni koji nisu upoznati s ovi društveno-glazbenom programom neka se spreme na puno plesa i zabave.

Cijeli program možete pratiti na webu dom-mladih.org te na Facebooku i Instagramu .hr Tue Jan 11 2022 18:13:56 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/61e901b96f52dfd8e18b458a/80

Predstava "Otok" gostuje u Solinu i Omišu

Uloge igraju Karla Brbić i Silvio Mumelaš
Dramska predstava "Otok" u režiji Helene Petković gostuje u ponedjeljak 24. siječnja u 19 sati u Javnoj ustanovi za kulturu Zvonimir Solin i u utorak 25.siječnja u 19 sati u Gradskom kazalištu mladih Mali princ u Omišu. U izvedbi glumaca Karle Brbić i Silvija Mumelaša, "Otok" ponovno igra na dalmatinskim scenama.

Tekst Ivane Vuković "Otok” je komorni dramski tekst s dva lika čiji se izmaštani mediteranski prostor, u maniri magičnog realizma, polagano raspada. Ljubavni odnos u Otoku propituje trenutak kad ljubav prestaje biti dovoljna za preživljavanje odnosa, kad postane nužno da jedan od partnera žrtvuje svoje želje, da se usudi probiti granice svog svijeta kako bi pratio partnera kojem promjena i odlazak postaju nužni. Pokušava naći odgovor kako je moguće da odnos koji se doima savršenim, mogućim jedino u mašti, prestane biti dovoljan.

Predstava "Otok", nastala je u produkciji umjetničke organizacije Thearte. Dramaturgiju potpisuje Nina Gojić, a vizualni identitet Marko Dajak. Premijera je održana početkom ljeta 2019. godine u zagrebačkom gradskom kazalištu Trešnja i od tad je gostovala na dvije lokacije u Splitu, na otoku Zlarinu i u gradu Hvaru, a sada dolazi u Solin i Omiš.
hr Thu Jan 20 2022 07:32:12 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/61e052646f52dff4d88b45d4/80
Foto: Pexels/Ilustracija

Nos ili grlo: Koji je najbolji način za korištenje kućnih testova?

Jednom kad nabavite test rađa se i pitanje – koristiti ga u nosu ili grlu?

Svi autorizirani kućni testovi daju valjane rezultate samo ako se koriste u nosu. Ali kako omikron varijanta uzrokuje bolno grlo, jedna je mala studija pokazala kako bi se uzorak možda trebao uzeti iz grla. Ta informacija budi brojna pitanja. U Engleskoj tako postoje testovi koji nude i upute za one koji uzroka žele prikupiti iz grla.

KOLIKO SU TOČNI REZULTATI AKO UZRAK UZMEMO IZ GRLA?

U Americi vlada misao kako su kućni testovi točni i kako će pokazati ako u nosu imamo virus.
Glasnogovornik Abbotta, koji proizvodi kućne testove BionxNOW, kaže kako korištenje testa u nosu u 95,6 posto otkriva prisustvo virusa 7 dana nakon pojave simptoma, kada je infekcija najjača. Siemens, koji je nedavno autoriziran, nije želio komentirati ništa o korištenju teksta putem grla, a to su učinili još neki proizvođači osim što su naveli kako nije autoriziran za korištenje u grlu.

Neki nedavni dokazi idu u prilog novoj metodi, a znanstvenici sa sveučilišta Kalifornija su naveli kako rezultati studije koja je uspoređivala rezultate uzorka kućnog i PCR testa kojega moraju obavljati profesionalci te izjavili kako su jednako točni. Rezultati studije dakle daju do znanja da oba testa daju prave rezultate kada je u pitanju omikron varijanta.

Kako su se prilikom ispitivanja rezultati kućnih testova i PCR testa podudarali, moglo bi to značiti da je nos jednako dobro mjesto za uzimanje uzorka. Ista grupa znanstvenika planira provjeriti ove tvrdnje u skoro vrijeme.

A ŠTO MNOGI ŽELE TESTIRATI SE PUTEM GRLA?

SARS-CoV-2  respiratorni virus koji ulazi kor nos ili usta, a on može putovati zrakom te se prenijeti na drugu osobu s tvrde površine. Dok su se prijašnji sojevi virusa fokusirali na pluća, omikron „voli“ nos i grlo. Neke su studije pokazale kako virus prvo nastanjuje grlo pa se seli prema nosu, što znači da uzimanje uzroka iz grla može dati točne rezultate kod osobe koja je zaražena.

- Ovo prvi put vidimo kod COVID-a, pa ima nekog smisla da je razina virusa viša u grlu“, navodi dr. Diana Havilr.

No FDA nije autorizirala kućne testove sa štapićem za prikupljanje uzorka iz grla radi potencijalne opasnosti. 

- Kada su u pitanju kućni testovi, koriste se za nos, a ne grlo“, ističe FDA. Upozorenje je tu radi nekih ljudi koji su koristili kućne testove na grlu nakon što su čitali da to neki rade i da bi takav uzorak mogao dati točne rezultate i od PCR testa.

Studija dr. Havlir je uključila i one koji koriste testove na obrazima, a ona navodi kako je takvo korištenje brzih i PCR testova dalo brojne lažne rezultate.

To ne znači da test na slinu ne daje točne rezultate i da nije koristan – on će poslužiti da se uzme uzroka ali on se treba provjeriti od strane stručnjaka, piše ordinacija.hr

hr Wed Jan 19 2022 21:51:17 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/61e856966f52dfd2e08b45f7/80
Foto: HRT

Sv. Donat 'to go' - sasvim drukčiji suvenir

Rijetko tko se s putovanja vrati bez suvenira. Iz Zadra, dakako u obliku sv. Donata. I ne bi to bilo ništa neobično da ga ne trebaju sami izraditi. Suvenir 'to go' namijenjen je ponajprije ljubiteljima dobroga vina. Njegova baza je pluteni čep, a za ostalo se pobrinula Zadranka Maja Biloglav.
- Imala sam tu sreću i imam je da se družim s dosta vinara i da posjećujem mjesta koja su vezana uz vino, a kad ste na takvim mjestima uvijek vam taj čep od vinske boce završi u rukama, kaže za HRT Maja Biloglav, autorica suvenira.

I tako je Maja osmislila suvenir slagalicu. Zamisao je bila izraditi dijelove koji bi se lako spojili s plutenim čepom.

Prepoznala je to i lokalna zajednica pa je sv. Donat 'to go' proglašen najboljim suvenirom u akciji gradonačelnika Zadra "Nasmiješeno sunce" za turističku 2021. godinu.
hr Wed Jan 19 2022 19:21:26 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/61e83c2b6f52df95e18b45a5/80

Otvorena izložba “Zaštita i očuvanje europskih morskih kornjača“

U splitskom Prirodoslovnom muzeju gradonačelnik Ivica Puljak otvorio je danas izložbu “Zaštita i očuvanje europskih morskih kornjača".

Riječ je o putujućoj izložbi Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba kao dio EU projekta o podizanju svijesti javnosti o ugroženosti i potrebi zaštite glavate i zelene želve, najčešće vrste kornjača koje žive u Jadranskom i Sredozemnom moru.

- Ova izložba ne samo da pokazuje ljepote žive prirode koja nas okružuje, nego upozorava i na našu obvezu da tu prirodu zaštitimo. Očuvanje prirode, klimatske promjene  i suživot sa tehnologijama teme su koje će definirati naše živote u budućnosti koja dolazi“, poručio je gradonačelnik Puljak izrazivši uvjerenje kako će Prirodoslovni muzej grada pod Marjanom svoju okruglu, stotu obljetnicu rada (utemeljen davne 1924. godine) proslaviti u primjerenijim prostorima. 

Sve nazočne pozdravio je i ravnatelj ustanove Nediljko Ževrnja

“Zaštita i očuvanje europskih morskih kornjača“ fotografijama i zanimljivim pričama približava i informira o životu kornjača, tih simpatičnih tihih moreplovaca. Dio izložbe i educira što i kako učiniti ako se uoči ili pronađe morska kornjača te kako pomoći u njihovoj zaštiti. Djeci i mladima na raspolaganju je edukativni i zabavni materijal o morskim kornjačama. 

U ovom europskom muzejskom projektu (LIFE Euroturtles) sudjeluju partneri iz šest zemalja Europske Unije – Hrvatske, Italije, Slovenije, Grčke, Cipra i Malte.  

Izložba ostaje otvorena do 15. veljače, a može se razgledati u radno vrijeme muzeja.

hr Wed Jan 19 2022 17:29:21 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .