Article

//www.dalmacijanews.hr/files/61ddbaa86f52dfd1d58b4611/80
Foto: Platforma Doma mladih

Uz program u Domu mladih siječanj nikako nije najdosadniji mjesec u godini

Od izložbi, filmova do tečaja samoobrane za žene i mnogo toga drugog
Siječanj slovi kao najdosadnjiji mjesec bez događanja. E pa, ne mora biti tako! U Domu mladih su
se pobrinuli da vam ne bude dosadno čak ni u ovom uobičajeno "najgluvljem" mjesecu u godini!

U Domu mladih trenutno možete pogledati čak tri izložbe. U Galeriji MKC do 18. siječnja
pogledajte izložbu Mirka Ilića: "Iz povijesti ljudske gluposti – Dizajnerska povijest svijeta"; te
izložbu Hrvatskog Dizajna 19/20 – Nagrađeni radovi. Izložbe se mogu pogledati svaki dan, osim
nedjeljom i praznikom, od 14 do 21 h.

U Galeriji kluba Kocka otvorena je izložba Andreje Resner: "Girl Who Kisses Butterflies". Na svoj prepoznatljiv način Andrea Resner radi ambijentalnu instalaciju, zadržavajući multimedijalnost, koju ovaj put nadopunjuje i još jednom novom formom – poezijom. Izložba se može pogledati do 15. siječnja uz prethodnu najavu na 0989602701.

Povodom te izložbe u četvrtak (14. siječnja), u 18 sati u Razredu u Domu mladih u sklopu Škole kritike vizualnih umjetnosti održati će se razgovor s umjetnicom Andreom Resner i kustosicom Jasminom Šarić. Razgovoru se možete priključiti uživo ili online. Nakon toga, u 19 sati slijedi razgovor s kustosicom Elenom Veljanovskom kao osvrt na perspektive investigativnih estetika, dok su za drugi dan Škole, 15.siječnja, planirani zaključni razgovor i evaluacija Škole.
 
U srijedu s početkom u 20 sati, u hodniku kluba Kocka će se održati večer projekcija kratkometražnih
filmova studenata koji su završili ili trenutačno studiraju na Umjetničkoj akademiji u Splitu, smjer film i video, a gledati će se: Ivan Sladonja - Lelek bita (4,38 min), Marija Mratinić - Partenca (4,35min), Luka Eterović - ctrl+Z (13,2 min), Jadran Parunov - Cimerica (23,51 min), Ivan Trpimir Lozić - Late check-out (15,28 min), Jure Knezović - Up and down (21,31 min), Luna Jovana Stamenković - Veles (4,52 min).

Ako ste oduvijek željeli naučiti svirati irsku tradicionalnu glazbu na frulici ili na nekom drugom melodijskom instrumentu i tako postati aktivni sudionik irskih sessiona u Domu mladih možete i to.

Predavači su članovi grupe Harry and the Engineers te njihovi prijatelji, a sve dodatne
informacije kao i predbilježba budućih polaznika održati će se u srijedu (12.siječna.) od 19.30 do
21.30 sati, u prostoru knjižnice Open Box.

Svakog vikenda u prostoru Razreda možete sudjelovati na DUMP INTERNSHIP predavanjima i radionicama na kojima se obrađuju teme specifične za ova četiri područja: multimedija, dizajn, marketing, programiranje.

Novost od ovog mjeseca su književne večeri - "Pisci za pisce"  koje će se održavati svakog
ponedjeljka u knjižnici Open Box, od 17 do 20 sati.

U sklopu programa "Ubijmo dosadu", kao i svakog mjeseca do sada, možete sudjelovati u različitim
besplatnim radionicama. Prva na redu je Decoupage radionica na kojoj uz voditeljicu Jelenu
Parčinu možete naučiti jednu od najstarijih tehnika ukrašavanja predmeta. Radionica će se održati
u ponedjeljak, 17 siječnja, u 20 sati u Galeriji kluba Kocka. Do kraja mjeseca najavljene su još i radionica samoobrane za žene (23. siječnja.) namijenjena svim ženama koje zanima kako se ponašati u životno mogućim situacijama verbalnog napada, odnosno fizičkog konflikta, potom West Coast Swing
radionica (24. siječnja). te popularna radionica izrade sapuna i ostalih prčugarija (27. siječnja).

To nije sve od radioničkog programa, jer Platforma Doma mladih nastavlja s besplatnim online radionicama pa će 24. siječnja započeti novi ciklus radionica. STREAMaj dan radionice održati će
se u sklopu projekta Dan po dan - Mladi u kulturi online kojeg je sufinancirala Europska unija iz
Europskog socijalnog fonda i Ministarstvo kulture i medija. Radionice provodi KLFM radio u
zajednici, a sudionici će se upoznati s konceptom radija u zajednici te s tehničkim i praktičnim
osnovama rada u studiju. Radionice su namijenjene mladima do 25 godina, a prijave se zaprimaju
putem online obrasca..

Ako se baš vi vidite kao novi klaundoktor ili znate nekoga tko je baš kao stvoren za ovaj poziv,
tijekom vikenda 22. i 23. siječnja, od 9 do 17 sati na Maloj sceni Doma mladih (ulaz s platoa) održati će se audicija za primanje novih klaunova u splitski tim Crvenih Nosova. Crveni nosovi klaunovi doktori traže nove klaunove koji bi se pridružili splitskom timu u ispunjavanju njihove misije! Svaki kandidat treba poslati prijavu najkasnije do 17.1.2022. na [email protected] koja treba sadržavati životopis na engleskom jeziku s naglaskom na umjetničko iskustvo te sliku kandidata.

Za glazbeni program ovaj mjesec će se pobrinuti kolektiv Queeranarchive koji najavljuje prvi ovogodišnji Zvjerinjak (21.siječnja, Klub Kocka) uz glazbeni izbor queer DJ-a. Oni koji nisu upoznati s ovi društveno-glazbenom programom neka se spreme na puno plesa i zabave.

Cijeli program možete pratiti na webu dom-mladih.org te na Facebooku i Instagramu .hr Tue Jan 11 2022 18:13:56 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6288a51518d1cb4c1b8b4590/80

[FOTO] U Gradskom kazalištu mladih učenici Prve gimnazije izveli predstavu "Lovac i laži"

Inicijativu za provedbu ovakvoga projekta profesorice I. gimnazije, Split Olga Granić i Suzana Čajić izložile su u listopadu 2021. godine ravnatelju GKM-a Ivi Perkušiću koji je odmah prihvatio ideju i nakon višemjesečnih proba gledali smo predstavu koje se ne bi posramio ni bolji glumački ansambl

Sinoć je u Gradskome kazalištu mladih Split premijerno izvedena dvojezična predstava Lovac i laži prema motivima kultnoga romana Lovac u žitu J. D. Salingera u režiji izvrsnoga Siniše Novkovića. Predstava je nastala u suradnji GKM-a i I. gimnazije, Split, a izvodi je 23 učenika I. gimnazije, Split i glumci GKM-a Bojan Brajčić i Nada Kovačević. Monolozi glavnoga lika Holdena izvedeni su na hrvatskome, a dijalozi se vode na engleskome jeziku.

Inicijativu za provedbu ovakvoga projekta profesorice I. gimnazije, Split Olga Granić i Suzana Čajić izložile su u listopadu 2021. godine ravnatelju GKM-a Ivi Perkušiću koji je odmah prihvatio ideju i nakon višemjesečnih proba gledali smo predstavu koje se ne bi posramio ni bolji glumački ansambl.

Prvi je korak u stvaranju predstave bio prilagodba Salingerova romana o odrastanju i mukama odrastanja izvođenju na sceni. Nakon prilagodbe teksta slijedile su svakodnevne čitaće probe te postavljanje scene u GKM-u, u čemu su redatelju svesrdno pomagale profesorice i učenica Enia Raos.

Holdena je glumilo dvanaest učenika (Lovro Kozomara, Luka Bogdan, Roko Burmaz, Ana Rebić, Patrik Kečkemet Marušić, Antea Bilandžić, Paola Pezo, Dali Lešnjak, Jakov Tralić, Bartul Šprljan Prelević, Žana Vuletić i Lena Radelja) koji su uigrano dočarali osjećaje i razmišljanja tinejdžera koji je izbačen iz škole i tumara njujorškim ulicama u potrazi za zabavom i zaboravom. Ostale uloge igrali su Luka Juras, Ivan Barišić, Kristian Vidović, Ana Šimundić, Aurora Španjić, Barbara Banić, Jozica Maljković, Tonia Volarević, Dorotea Prka i Maša Boban. Za šminku je bila zadužena učenica Issa Peribonio.

Uz precizno izvedene prijelaze iz prizora u prizor, gotovo besprijekornu dikciju kako na hrvatskome, tako i na engleskome  jeziku, veliku pohvalu u predstavi zaslužuju pjevani i plesani dijelovi u kojima su učenici, na opće oduševljenje publike, pokazali višestruku talentiranost.

Ova izvrsna predstava igrat će u GKM-u 24. i 31. svibnja te 2. lipnja u 20 sati, a najesen su planirane nove izvedbe.


hr Sat May 21 2022 10:39:27 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6288a0b518d1cb571b8b4575/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

[FOTO] Na Poljudu izložba limenih ljubimaca starih od 30 do 70 godina

Održani su i ispiti spretnosti i točnosti vozača, nakon čega reli od Poljuda Dalmatinskom zagorom preko Unešića do Pakova sela
U organizaciji Splitskog Oldtimer Auto Kluba jutros je na Poljudu podno istočne tribine stadiona izloženo 35 starodobnih oldtimer automobila. Prekrasni su limeni ljubimci starosti između 30 i čak 70 godina, a stigli su članovi oldtimer klubova iz Rijeke, Opatije, Zadra, Dubrovnika i Splita.

Održani su i ispiti spretnosti i točnosti  vozača, nakon čega reli od Poljuda Dalmatinskom zagorom preko Unešića do Pakova sela, gdje će biti upriličena dodjela priznanja i pehara pobjednicima natjecanja.

Ovo je jedno od četiriju službenih natjecanja Hrvatskog oldtimer saveza koji se boduje za Veliku nagradu Hrvatskog oldtimer saveza.
hr Sat May 21 2022 10:23:30 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6287958518d1cbc1178b45b7/80
Foto: Vanesa Barać

Jedinstveni projekt Filharmonija budućnosti po sedmi put spaja profesionalne glazbenike i učenike glazbene škole

Ponovno će zajedno muzicirati orkestar učenika Glazbene škole Josipa Hatzea i Orkestar HNK Split, a kao solisti predstavit će se učenici Ivan Lukas (tuba), Tina Hrga (oboa) i Josipa Kordić (violina)

Sedmo izdanje projekta Filharmonije budućnosti, koncerta pod glazbenim vodstvom dirigenata maestra Christiana Schulza, člana Bečkog simfonijskog orkestra te maestra Jakova Jurića, na programu je Hrvatskog narodnog kazališta Split u subotu 21. svibnja s početkom u 20 sati. Filharmonija budućnosti projekt je Glazbene škole Josipa Hatzea pokrenut 2014. godine u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem Split i Orkestrom splitskog teatra s namjerom da se mladim glazbenici omogući praktično iskustvo orkestralnog muziciranja na velikoj pozornici uz profesionalne kolege i pod vodstvom renomiranih dirigenata.

Ponovno će zajedno muzicirati orkestar učenika Glazbene škole Josipa Hatzea i Orkestar HNK Split, a kao solisti predstavit će se učenici Ivan Lukas (tuba), Tina Hrga (oboa) i Josipa Kordić (violina).

Projekt Filharmonija budućnosti zamišljen je kao transmisija znanja u kojoj profesionalni glazbenici djeluju kao mentori učenika u njihovu sticanju znanja o interpretaciji kanona klasične literature. Do sada su izvedbama ravnali dirigenti kao što su maestri Pavle Dešpalj, Ivo Lipanović, Jure Bučević, Frane Kuss, Benjamin Bayl, Uroš Lajovic i GiannaFratta.

Koncert će otvoriti uvertira operi Moć sudbine Giuseppea Verdija pod vodstvom Jakova Jurića, vanjskog suradnika Glazbene škole Josipa Hatzea u kojoj vodi Simfonijski, Gudački i Puhački orkestar, a diplomu dirigenta stekao je na bečkom konzervatoriju Richard Wagner u klasi prof. Christiana Schulza, koji na koncertu preuzima dirigentsku palicu nakon njega. U prvom dijelu koncerta predstavit će se učenici Škole kao solisti uz Orkestar HNK Split. Tubist Ivan Lukas iz klase prof. NikolajaDrongovskija izvest će Koncert u d-molu, op. 9 br. 2 TomasaAlbinonija, oboistica Tina Hrga iz klase prof. Sanje Milić publici će se predstaviti prvim stavkom Prvog koncerta za obou i orkestar u d-moluLudwiga AugustaLebruna, za koji je sama napisala kadencu, a violinistica Josipa Kordić iz klase prof. Tanje Čudine Bratković prvim stavkom Petog koncerta za violinu i orkestar u a-molu, op. 37HenrijaVieuxtempsa. U drugom dijeluprograma učenici Josipa Hatzea popunit će redove orkestralnih dionica te uz profesionalne glazbenike izvesti Divertimento za gudački orkestar u F-duru, KV 138 Wolfganga Amadeusa Mozarta i Boléro Mauricea Ravela.

Projekt je jedinstven u Hrvatskoj, a o sličnim praksama u Austriji maestro Schulz kaže: „Kao glavni tajnik Austrijske glazbene mladeži sudjelujem na brojnim projektima koji spajaju djecu i mlade s profesionalnim glazbenicima. Brucknerov orkestar iz Linza surađuje s učenicima gornjoaustrijskih glazbenih škola, a moj kolega iz SAD-a dovodi mlade glazbenike u Austriju kako bi svirali s profesionalnim orkestralnim glazbenicima. Međutim, ovakav koncept u kojem učenici nastupaju kao solisti uz profesionalni orkestar, zatim popunjavaju redove orkestralnih dionica, a prilika se daje i mladim dirigentima, jedinstven je zbog trodimenzionalnosti. Drago mi je što sam njegov dio te sa zadovoljstvom promatram članove opernog orkestra kako sa strpljenjem brinu o mladim glazbenicima.“

- Svaki koncert je izazov, a Filharmonija budućnosti više je od toga.. - ističe ravnateljica Glazbene škole Josipa Hatzea Vesna Alebić te dodaje:

 -Ona je svečanost glazbe u zajedništvu mladih i odraslih. U svijetu naše Škole ona je praznik. Najbolji među jednakima ove godine pozornicu dijele s pomlađenim orkestrom Kazališta i vrsnim pedagogom, glazbenikom i dirigentom Christianom Schulzom. Duboko sam i iskreno zahvalna svima koji su prepoznali značaj Filharmonije budućnosti i svima koji su u njoj na bilo kakav način sudjelovali ili će tek sudjelovati.


hr Fri May 20 2022 15:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62873d4e18d1cb60178b4585/80

Cirque du Soleil večeras i sutra u Spaladium Areni: Ne kasnite na početak predstave!

Predstava je zakazana za večeras u 19.30 i ni minute neće biti kašnjenja
Dočekali smo premijeru Cortea, izvrsne predstave u izvedbi ansambla Cirque du Soilela. Važno je doći na vrijeme, predstava je zakazana za večeras u 19.30 i ni minute neće biti kašnjenja.

Stoga krenite na vrijeme put Spaladium Arene i barem 15 minuta prije sjednite na svoje mjesto. I pratite uputstva. Ulazna vrata se otvaraju u 18.30!

Predstava je ponovno i sutra, u subotu, vrijede ista pravila. A mi smo bili sinoć na generalnoj probi, doista se radi o spektakularnoj izvedbi najboljeg svjetskog cirkusa...


hr Fri May 20 2022 09:07:06 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .