Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6134612b6f52df561e8b463c/80

FGAG Split - Geodetsko geoinformatički laboratorij

Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu uspostavio je Laboratorij s 11 specijaliziranih laboratorijskih jedinica, kojima je cilj objedinjavanje i upravljanje znanstveno-istraživačkim kapacitetima i opremom.

Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije je kroz projekt “Implementacijom suvremene znanstveno-istraživačke infrastrukture na FGAG do pametne specijalizacije u zelenoj i energetski učinkovitoj gradnji”(KK.01.1.1.02.0027), poznatiji kao INFRA-FGAG, osigurao više od 83 milijuna kuna iz europskih fondova upravo u ovu svrhu.

Laboratorij FGAG uspostavljen je radi postizanja objedinjenog upravljanja znanstveno-istraživačkim kapacitetima i opremom Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Split. Organiziran je u 11 specijaliziranih laboratorijskih jedinica smještenih u Splitu i Žrnovnici. Projektom je opremljeno svih jedanaest laboratorijskih jedinica, a u tijeku su završni radovi na postavljanju novo nabavljene opreme, njenom testiranju te puštanju u rad.

U sklopu projekta formirana je specijalizirana laboratorijska jedinica istraživanja u geodeziji i geoinformatici koja se nalazi u zgradi Fakulteta, a opremljena je tijekom 2021. godine. Oprema je nabavljena u sklopu postupaka javne nabave ukupne vrijednosti oko 1,9 milijuna kuna. Laboratorij za geodeziju i geoinformatiku opremljen je s vrhunskom geodetsko geoinformatičkom opremom kakve su GNSS senzori, geodetske mjerne stanice, preciznim digitalnim nivelirom, autonomnom letjelicom (dron) s pripadajućim kamerama, 3D skenerom, dubinomjerom te programima za obradu prikupljenih podataka.

Kako nam je objasnila voditeljica specijalizirane laboratorijske jedinice za istraživanja u geodeziji i geoinformatici Prof. dr. sc. Tea Duplančić Leder, u ovoj laboratorijskoj jedinici se oprema koristi za određivanje prostornih podataka ili određivanje položaja prirodnih i izgrađenih objekata u prostoru. Naime poznato je kako 80% svih informacija ima svoju prostornu komponentu, odnosno može se smjestiti u prostor. Modernim i preciznim geodetskim instrumentima, kakvi su nabavljeni u ovoj specijaliziranoj laboratorijskoj jedinici, danas je uobičajeno prostorne podatke datirati u određenu epohu, odnosno prostorne objekte promatrati četverodimenzijonalno sa submilimetarskom preciznošću. Takve informacije i podaci se koriste u mnogim prirodnim i tehničkim disciplinama kao podloga za modeliranje, simuliranje analiziranje mnogobrojnih procesa koji se događaju u prostoru, koji nam omogućavaju predviđanje i rješavanje okolišnih fenomena s naglaskom na obnavljanje građevina kulturne baštine, deformacijska (oskultacijska) mjerenja, detekciju seizmičkih pomaka tla te sve prisutnije klimatske promjene. Naročitu pažnju treba posvetiti prostornim podacima u obalnoj zoni i njihovim specifičnostima jer je to najosjetljiviji (naročito klimatski) ali i gospodarski najvrjedniji prostor Republike Hrvatske.

Prof. Nikša Jajac, dekan FGAG-a, napomenuo je kako je prikupljanje prostornih podataka vrlo značajno za mnoge tehničke i prirodne znanosti koje istražuju različite fenomene u prostoru. Danas su istraživanja interdisciplinarna i zahtijevaju precizne prostorne podatke kao osnovu za izradu modela na kojima se analiziraju ili testiraju takva istraživanja. Jednako tako, dalmatinska je regija, kao i Hrvatska u cjelini, geomorfološki specifična, pa se vrlo često zahtijevaju izrade iznimno preciznih prostornih modela kao podloge za istraživanja. Opremanje ovog laboratorija bit će od posebnog značenja za istraživanja u svim ostalim specijaliziranim laboratorijskim jedinicama Laboratorija, a moći će pružati precizne prostorne podatke i brojnim drugim istraživačkim skupinama, zaključuje dekan.

hr Sun Sep 05 2021 08:18:36 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6139e66b6f52df44228b4678/80
Foto: Grad Split

Ivošević: "Jedini Monty Python je splitski SDP koji te je kandidirao i u samo dvije sjednice ostao bez 1/3 vijećnika"

Splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević putem Facebooka odgovorio je SDP-ovom kandidatu za splitskog gradonačelnika na proteklim izborima, gradskom vijećniku Anti Franiću.
-Jedini Monty Python je splitski SDP koji te je kandidirao i u samo dvije sjednice ostao bez 1/3 vijećnika.
Otkad znam za sebe u Gradskom vijeću nije bilo redikuloznije osobe.

Tako je to kad kandidate tražiš preko Malog oglasnika, zalomi se i koji iz "ZNA SE" krugova, napisao je Ivošević.

Franić je odgovorio Ivoševiću:

-Zamislite apsurda u hrvatskom društvu...
Dogradonačelnik uličarskog narativa, koji broji obiteljska stabla u gradskim tvrtkama i Banovini sudjeluje u obmani naših 500 sugrađana prevarenih ‘Puljkovim javnim pozivom’, a sam ne ispunjava uvjete takvog poziva, usudi se lijepiti etikete drugima. 
Napredna vlast, nema što...


hr Fri Sep 24 2021 19:49:22 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e78d31629111cb5a68b45c7/80
Foto: Twitter Vlade RH

Beroš: Tko se ne želi cijepiti niti testirati, neće moći na posao

Ministar Vili Beroš je na press konferenciji Stožera govorio o obveznim covid potvrdama u zdravstvenim ustanovama.
-Kad je riječ o zdravstvenom sustavu i bolesnicima u bolnici, potpuno je jasno da virus ne prelazi samo sa zdravstvenih ili ne zdravstvenih djelatnika bolnica na bolesnike, može prijeći i sa drugih osoba, koji se obavljajući svoju djelatnost u nekom trenutku nalaze u bolnicama.

-Postupak oko covid potvrde usmjeren je prema povećanju sigurnosti. Takva sigurnost nema cijenu. Možemo razgovarati o trošku, ali inzistirat ćemo na sigurnosti. Testiranje planiramo dvaput tjedno. Ne znamo što s onima koji odbiju test i cijepljenje. Da ne bismo nekoga diskriminirali, uveli smo mogućnost testiranja. Ono će prvo biti besplatno, no ne može dovijeka biti tako. Ako netko ne želi, morat će si to upisati u evidenciju radnog vremena i neće moći prisustvovati poslu i napravit će sustavu i sebi problem. O daljnjim postupanjima ne mogu govoriti, ali sve će biti u skladu sa zakonom- rekao je Vili Beroš.


Voditelj Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da se u trenutnoj epidemiološkoj situaciji nastavlja s balansiranim pristupom mjerama.

-Znamo da postoje nezadovoljstva u nekim sektorima, ali mjere donosimo tako da se zaštitimo od situacija i okupljanja u zatvorenom prostoru, gdje je teško kontrolirati situaciju. Hoće li mjere ići prema daljnjoj liberalizaciji, ovisi o cijepljenju- naglasio je.


hr Fri Sep 24 2021 18:47:04 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/614e254f6f52df98388b461b/80

78 najboljih učenika primilo nagrade župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana

U ime nagrađenih učenika obratila se Petra Koceić Bilan, koja je posebno zahvalila Splitsko-dalmatinskoj županiji i županu na tome što gleda i sluša te prepoznaje darovite učenike kao važan dio zajednice.

78 najuspješnijih učenika na državnim natjecanjima i njihovi mentori danas su primili nagrade župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, koji je istaknuo kako su ove nagrade poticaj za daljnji napredak i rad. 

„I ovo je na neki način rezultat naših Centara izvrnosti i zbog toga smo posebno sretni. Čestitam učenicima, roditeljima i mentorima, a mi ćemo ih i dalje pratiti“, rekao je Boban i dodao kako su brojne županije u Hrvatskoj slijedile primjer Splitsko-dalmatinske županije, koja je prva uvela ovakvu vrstu nagrađivanja.

U ime nagrađenih učenika obratila se Petra Koceić Bilan, koja je posebno zahvalila Splitsko-dalmatinskoj županiji i županu na tome što gleda i sluša te prepoznaje darovite učenike kao važan dio zajednice. „Županija nam daje naših dugo očekivanih 5 minuta u medijskom moru i to joj služi na čast. Osobito u doba pandemije, kada smo mi mladi frustrirani jer nam se čini da smo zapostavljeni, a naši i potencijali i uspjesi zaboravljeni, Županija nam poručuje da smo ipak cijenjeni i to je lijepo znati“, rekla je nagrađena učenica.

Učenici koji su osvojili prvo mjesto dobili su 2 tisuće kuna, za drugo mjesto 1.500, a za treće 1.000 kuna. Svaki mentor dobio je po 1.500 kuna.

Imena nagrađenih učenika pogledajte OVDJE

  

 
hr Fri Sep 24 2021 17:48:10 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6083eb446f52dfe2418b45bd/80
Foto: DalmacijaNews

Ante Franić: "Nisam dio Puljkove većine. Gradonačelnik je na do sada neviđen način prevario više od 500 građana"

"Puljak i njegovi suradnici koji sve više nalikuju na Leteći cirkus Montyja Pythona."
SDP-ov vijećnik Ante Franić oglasio se novim priopćenjem koji donosimo u cijelosti:

Jučerašnje zasjedanje splitskih gradskih vijećnika potvrdilo je kako programska suradnja, kako ju vole nazivati politički akteri u gradu pod Marjanom, nije stabilna i kako je stabilnost sve samo ne stabilna. Ante Franić iz SDP-a već je najavio kako gradonačelnik Ivica Puljak nema njegovu podršku.


Nazvao ga je čak "majstorom iluzije" koji je "na do sada neviđen način prevario više od 500 građana koji su se u dobroj vjeri i nadi prijavili na javni poziv, odabravši svoje unaprijed određene kandidate, uz pokojeg kandidata sveprisutne Branke Ramljak koja takve prilike ne popušta".

- Fascinantna je Puljkova lakoća kojom izlazi u javni prostor i tim istim ljudima priča o neviđenom načinu upravljanja i izboru najboljih kandidata, a u biti su bili samo alibi stvaranja iluzorne transparentnosti bez da je ikoga od njih barem tajnica iz Banovine nazvala i zahvalila na prijavi.

Osim toga, Puljak i njegovi suradnici koji sve više nalikuju na Leteći cirkus Montyja Pythona učinili su dostupnim imena svih prijavljenih kandidata, uključujući životopise s osobnim podacima i motivacijska pisma koji su danima kružili javnim prostorom i društvenim mrežama - kaže Franić.

- U svakom normalnom demokratskom društvu gradonačelnik Puljak bi podnio ostavku ili bi bio smijenjen, ali ne u Splitu i Hrvatskoj jer za njihovu stabilnu budućnost i funkciju se pobrinuo Zakonodavac.

Ovdje zakone donose ljudi vrlo slični Puljku, oni kojima je politika više od života i jedina prilika izaći u javnost, odnosno kojima je samopromocija stil života.
Dao sam novoj vlasti priliku, uvažavajući legitimitet koju su im dali građani Splita i nisam sudjelovao u niti jednom sastanku tzv. vladajuće većine, ali moj kredit gradonačelnik je potrošio kao i kod vjerojatno većine naših sugrađana.
Svaki dobar projekt s bilo koje političke opcije dobit će moju podršku, a sam ću se truditi gurati sve projekte o kojima sam govorio u kampanji, jer u njih zaista vjerujem, osobito izgradnja škole na Kili, Pos stanovi, Žnjanski plato, Centar za magnetsku dijagnostiku i ostali - naglasio je vijećnik SDP-a.

hr Fri Sep 24 2021 17:24:53 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .