Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5e71d3e429111cff868b4571/80
Foto: Pixabay

Europa se zatvara: U lockdown ide i Belgija

Nakon Njemačke i Francuske, i Belgija je najavila da ide u novi lockdown, koji na snagu stupa u ponedjeljak.

Belgijski premijer Alexander De Croo rekao je da vlada nema izbora te da je jedina preostala odluka "strogi lockdown".

- Naša zemlja je u stanju izvanredne zdravstvene krize. Pritisak na bolnice je enorman, naši zdravstveni radnici poduzimaju nadljudske napore. Samo u prošlom tjednu zarazilo se 100.000 Belgijaca i ne vidimo nikakvu promjenu... Idemo u strogi lockdown", najavio je De Croo u obraćanju javnosti nakon šestosatnog sastanka savezne vlade.

Podsjetimo, proteklog su tjedna i Njemačka i Francuska najavile da idu u nove lockdowne, pri čemu je onaj u Francuskoj stroži od onog u Njemačkoj.

Od ponedjeljka će tako u Belgiji na šest tjedana biti zatvoreni svi neesencijalni biznisi, uključujući frizere. Trgovine će smjeti prodavati samo nužne proizvode.

Kućanstva će smjeti posjećivati samo jedna osoba, a javna okupljanja bit će ograničena na četiri osobe. Oni koji žive sami smjet će ugostiti dvije osobe.

U Belgiji je rad od kuće obavezan još od ranije i ta mjera ostaje na snazi, baš kao i policijski sat koji vrijedi do 5 ujutro. Kafići i restorani ostat će zatvoreni. 

No škole će biti ponovo otvorene 16. studenog, a za razliku od Francuske, Belgijci neće morati pismeno opravdavati izlazak iz svojih domova, piše Index.

hr Fri Oct 30 2020 21:14:19 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
//www.dalmacijanews.hr/files/5fc6b1896f52df1a5b8b45b8/80
Foto: Večernji list

Pronašli dokaz da je u Ljubuškom nekad bila tropska obala

Ovaj vrijedni pronalazak fosila školjki kardiuma (Cardium) u Donjim Radišićima pokazuje i da su se ovdje prostirale veće ili manje prekrasne pjeskovite plaže te njima obrubljeni otoci.
Prije 40-ak milijuna godina Ljubuški je bio pod morem, a brdom iznad Donjih Radišića (dio zvan Gradina) prostirala se lijepa tropska obala s plićacima sastavljenim od finog bijelo-žućkastog sitnog pijeska. Dokazi za ovu teoriju brojni su, tvrdi geolog dr. sc. Goran Glamuzina, a najnoviji je fosil školjke koji je pronašao jedan Ljubušak, piše Večernji.

Naime, prilikom obrade zemlje u svom masliniku pronašao je kamen s utisnutim fosilom školjke na brdu iznad Donjih Radišića (predio Gradine). Kako je prva morska obala od nalazišta udaljena 40-ak km, fosil školjke iz Donjih Radišića svakako je zanimljivo otkriće.

- Riječ je fosilu ili okamini ljušture drevnog morskog školjkaša (školjke) iz porodice Cardiidae, vjerojatno jednoj od vrsta roda Cardium, pri čemu se radi o većem dijelu jedne remineralizirane ljušture na kojoj se jako lijepo vidi izvorna tekstura same ljušture koja je upravo prepoznatljiva i karakteristična za oblike tzv. kardiidnih školjkaša - objašnjava ovo neobično otkriće geolog Glamuzina.

No, ovo nije jedinstven primjerak. Naime, na prostoru zapadne Hercegovine dosad je pronašao na tisuće ovih vrsta fosilnih školjki.

- Ovaj zanimljivi fosilni nalaz potječe iz sedimentnih stijena paleogenske, odnosno srednjoeocenske starosti, i to točnije iz dijela eocena koji se naziva lutet (lutetian).

To je razdoblje u geološkoj prošlosti otprilike 40 milijuna godina prije sadašnjosti, pri čemu je to geološko pradavno razdoblje na ovim prostorima okarakterizirano postojanjem drevnog plitkog oceana zvanog Tetis (Tethys), čije su se sjeverne obale te plitko morsko područje prostirali upravo preko čitavog pojasa današnje Hercegovine - navodi Glamuzina, koji se godinama bavi istraživanjem ovog dijela Hercegovine te je taj njezin dio i stručno obradio u svom doktoratu (Paleogeografska rekonstrukcija zapadne Hercegovine u eocenu).

- Na širem prostoru Ljubuškog nalazišta eocenskih morskih fosila prostiru se poput ulančanog niza duž ogromnog izduženog pojasa sve od Trebižata i Prćavaca na JI, preko Studenaca i Ljubuškog na sredini, preko Radišića, Proboja i Vitine u gornjem dijelu, pa sve do prostora Klobuka na krajnjem sjeverozapadu tog pojasa.

- Ovaj vrijedni pronalazak u Donjim Radišićima vrlo jasno pokazuje nam da se prije više od 40 mil. godina na prostoru današnjih Radišića prostirala lijepa tropska obala s plićacima sastavljenim od finog bijelo-žućkastog sitnog pijeska u koji su se ubušivale ove vrste školjki. One pokazuju i da su se ovdje prostirale prekrasne pjeskovite plaže te otoci obrubljeni njima - kaže. Tu su i brojni raniji pronalasci sličnih fosila među kojima ima i raritetnijih oblika, koje je osobno pronašao na proučavanim lokalitetima od Trebižata do Klobuka, piše Večernji.

- Na osnovi tih pronalazaka, unutar doktorskog rada načinjena je detaljna paleogeografsko-paleoekološka rekonstrukcija cijele zapadne Hercegovine s ilustriranim izgledom i ovog ljubuškog predjela tijekom tog drevnog razdoblja vladavine toplog tropskog oceana Tetis na ovim prostorima - zaključio je Glamuzina.

hr Tue Dec 01 2020 22:12:21 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
//www.dalmacijanews.hr/files/5fc55e036f52dfb75a8b4590/80

Vučić Plenkoviću zaželio brz oporavak

Vučić je putem Twittera Plenkoviću uputio lijepe želje

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na Twitteru je Andreju Plenkoviću (koji je danas dobio pozitivan rezultat testa na koronavirus) zaželio brz oporavak

"Želim Vam dobro zdravlje i brz oporavak @AndrejPlenković", objavio je Vučić na službenom Twitteru @predsednikrs.hr Mon Nov 30 2020 22:02:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
//www.dalmacijanews.hr/files/5f61c5a8daf72da0988b45e3/80
Foto: DalmacijaNews

Imunitet na koronavirus ipak traje duže nego što se mislilo

Njihovo istraživanje, iako još nije recenzirano, daje nadu da oni koji su se već zarazili vjerojatno neće biti bolesni još neko vrijeme.
Novo istraživanje sugerira da oporavljeni pacijenti s koronavirusom vjerojatno imaju imunitet koje traje najmanje osam mjeseci. Ova se studija oslanja na više od protutijela; uključuje i bijele krvne stanice poznate kao T- stanice i B -stanice koje imaju impresivne moći prisjećanja, pišu RTL Vijesti.

Kombinirani, ovi slojevi zaštite omogućuju imunološkom sustavu da prepozna i ponovno napadne koronavirus u slučaju da ikad više napadne, sprečavajući tako novu infekciju. Kako bi procijenili koliko dugo traje imunitet na virus u tim različitim slojevima imunološkog sustava, znanstvenici su izmjerili koliko su i koje vrste imunoloških stanica su se oporavile kod pacijenta s koronavirusom mjesecima nakon zaraze.

Njihovo istraživanje, iako još nije recenzirano, daje nadu da oni koji su se već zarazili vjerojatno neće biti bolesni još neko vrijeme.

"Većina ljudi stvara odgovor na ovaj virus, a on traje do osam mjeseci", kaže Shane Crotty, virolog s Instituta za imunologiju La Jolla u Kaliforniji. "To je dobra vijest", rekao je, a prenosi Science alert.
hr Sun Nov 29 2020 16:24:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
//www.dalmacijanews.hr/files/5eafdd576f2ab8d9098b4736/80
Foto: Pixabay

BiH neće uvoditi strože mjere

Tegeltija je istakao i to da će u BiH biti dostupan set različitih cjepiva, kao i u ostatku svijeta između ostalog.
Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (op.a premijer BiH), nakon sastanka u Doboju rekao je da Bosna i Hercegovina neće uvoditi dodatne mjere koje bi ograničille kretanja građana i rada privrednih subjekata. Dodao je da ne postoji potreba za dodatnim mjerama, javlja N1.

"Nisu imale velikih promjena, nismo pravili liberalnije mjere, nego se ove duži period primjenjuju i dale su dobre rezultate. Ne postoji potreba za značajnijim dodatnim mjerama", istakao je.

Podsjećamo, u BiH su na snazi mjere obveznog nošenja zaštitnih mask u zatvorenim prostorijama te na otvorenome, u noćnim satima ograničeno je kretanje u Federaciji BiH te distriktu Brčko, a okupljanja su ograničena na 30 osoba.

Uz poštivanje epidemioloških mjera rade i trgovine, uslužni i ugostiteljski objekti s ograničenjem radnog vremena do 23 sata.

Tegeltija se zahvalio zdravstvenim radnicima na svemu što su uradili u proteklih devet mjeseci, ali je ponovio da je taj sektor pod pritiskom zbog velikog broja oboljelih.

O cjepivu

"BiH je u procesu nabavka, mi smo izvršili nabavku 1.230.000 cjepiva. Ona će biti do kraja prvog kvartala. BiH je sposobna i spreman platiti sve to što je potrebno", kazao je.

Tegeltija je istakao i to da će u BiH biti dostupan set različitih cjepiva, kao i u ostatku svijeta između ostalog.hr Fri Nov 27 2020 17:06:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet

Pročitajte još . . .