Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5ff451e86f52df1f958b456f/80
Foto: Twitter Vlade RH

Beroš: 'Prvi puta nakon tri mjeseca imamo manje od 100 bolesnika na respiratoru'

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak naveo je kako u odnosu na prošli tjedan bilježimo 11,7 posto manje novozaraženih.

Hrvatska po prvi puta nakon tri mjeseca danas ima manje od 100 bolesnika na respiratoru što pokazuje da se silazna krivulja broja novozaraženih i hospitaliziranih nastavlja, izjavio je u ponedjeljak ministar zdravstva Vili Beroš.

"Silazna krivulja broja novozaraženih, hospitaliziranih i onih na respiratoru se nastavlja. Nakon dugo vremena, točnije od 2. studenog, ovo  je prvi put da smo ispod 100 bolesnika na respiratoru", rekao je Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

"Zadnji ponedjeljak s tako niskim brojem novozaraženih bio je 28. rujna. Situacija pokazuje da mjere imaju smisla ali treba imati u vidu da je od početka epidemije u Hrvatskoj umrlo više od 5000 ljudi, da i dalje imamo teške kliničke slike, nove sojeve virusa i zato je i dalje potreban oprez", rekao je Beroš.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak naveo je kako u odnosu na prošli tjedan bilježimo 11,7 posto manje novozaraženih.

Dosad je u Hrvatskoj cijepljeno 58.829 osoba te je utrošeno 83.928 doza cjepiva. Dvije doze primilo je 25.099 ljudi a jednu 33.730. Na Pfizerovo cjepivo prijavljeno je 430 sumnji na nuspojave među kojima je bilo 26 alergijskih reakcija, od kojih dvije ozbiljnije, dok je na Modernino cjepivo bilo 13 prijava, blage prirode.

Nova isporuka Modernina cjepiva  treba stići tijekom ovog tjedna, a Pfizer bi nam svakog ponedjeljka do kraja veljače trebao isporučiti točno utvrđen broj kutija, rekao je Capak.

Zasad se zna da bi do polovice veljače trebali u Hrvatsku stići 156.000 doza AstraZenecinomg cjepiva koje je, kaže Capak, Europska agencija za lijekove (EMA) registrirala za sve dobne skupine iznad 18 godina, unatoč dvojbama o njegovoj učinkovitosti kod starijih od 65 godina. 

"Postoje u izvještaju AstraZenece dvojbe o kojoj se učinkovitosti radi, ali cjepivo je prema izvještaju EMA-e učinkovito za starije dobne skupine", kazao je.

Voditelj Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ustvrdio je kako Hrvatska u ovom trenu ima manje stoge mjere od ostalih država članica EU, odgovarajući na pitanje oko nezadovoljstva ugostitelja koji zbog produženja mjera i dalje ne mogu raditi. 

"Jasno nam je da je teško svima koji ne mogu raditi svoj posao. Barovi i teretane su zatvoreni diljem svijeta i njihovo zatvaranje nema nikakav drugi motiv osim zaustavljanja infekcije. Svatko dobronamjeran to razumije", kazao je Božinović. 

Ukoliko pokazatelji i dalje budu dobri te ako se brojke novozaraženih budu i dalje spuštale skloni smo raditi određene korekcije mjera koje su na snazi u iduća dva tjedna, dodao je. Demantirao je informaciju koja se pojavila da se kafići i teretane neće otvarati do 1. svibnja. 

Na pitanje je li kava za van veliki rizik za širenje pandemije s obzirom da se prodaje i na kioscima i u pekarama, Božinović je rekao da su kafići ipak mjesta gdje bi se zadržali, a ne samo nešto pokupili te kako je to u trenutku donošenja odluka procijenjeno kao epidemiološki visoko rizični potez.

"Mi pokušavamo stvoriti preduvjete za uspješnu, koliko je to moguće, turističku sezonu. Za uspješnu turističku sezonu od krucijalne važnosti će biti da se država može vani predstaviti kao sigurna destinacija za strane turiste. Znamo što se sve događalo prošle godine, znamo da će konkurencija ove godine biti još žešća, a znamo da je to razdoblje u kojem sektor ugostiteljstva ostvari gotovo 80 posto godišnjih prihoda", kazao je.

Smatra kako nikome u tom sektoru nije u interesu da napravi nešto čime bismo umanjili izglede da Hrvatska krene i u predsezonu i sezonu kao država koja se može reklamirati kao epidemiološki sigurna za goste. 

Komentirajući jutrošnji slučaj policijske intervencije kod otvaranje teretane u Zagrebu, Božinović je rekao kako će policija i inspektori Civilne zaštite i Državnog inspektorata, koji idu zajednički u ophodnje, provoditi zakon.

Taj slučaj je predmet kriminalističkog istraživanja koje je u tijeku, rekao je i dodao kako postoje situacije u u kojima se mora pribjeći sankcioniranju ponašanja koja su rizična za širenje zaraze. "Prepustimo to institucijama", rekao je Božinović.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić tekla je kako se vrše pripreme za sekvencioniranje uzoraka kako bi se utvrdilo da li je neki od novih sojeva zabilježen u Hrvatskoj.

hr Mon Feb 01 2021 12:48:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60450b526f52dfdcf58b4682/80
Foto: HGSS

Akcija spašavanja na Biokovu: Planinar se okliznio i zadobio teške tjelesne ozljede

Prilikom planinarenja jedna osoba iz skupine se okliznula na strmoj padni sa sjeverne strane vrha sv. Jure te je tom prilikom zadobila teže ozlijede glave i prsnog koša
Danas, u 12:45 sati preko službe centra 112, na dežurni telefon HGSS stanice Makarska pristiže dojava o nesreći na Biokovu.

Naime, prilikom planinarenja jedna osoba iz skupine se okliznula na strmoj padni sa sjeverne strane vrha sv. Jure te je tom prilikom zadobila teže ozlijede glave i prsnog koša.

Odmah nakon nesreće alarmirani su svi spašavatelji HGSS stanice Makarska te je u 12:55 sati započela akcija spašavanja unesrećenog planinara. Unatoč težini pada i ozljeda unesrećeni se mogao uz pomoć spašavatelja samostalno kretati te je spušten do najbližeg mjesta gdje je moguć pristup vozilom. U 14:38 sati predan je ekipi HMP iz Šestanovca.

- Nažalost ovakve nesreće se događaju, ali moguće ih je spriječiti tako da se adekvatno pripremimo za odlazak na planinu, pogotovo u ovakvim uvjetima. Još jedan put apeliramo na sve zaljubljenike u prirodu i planine da su uvjeti na Hrvatskim planinama ekstremni te zahtijevaju posebna znanje i vještine te specijalnu alpinističku opremu. - objavio je HGSS.
hr Sun Mar 07 2021 18:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/583af84f1eea8f83f88b45ef/80
Foto: DalmacijaNews

Požar i na Braču: Vatrogasci pozivaju stanovnike na oprez!

Ranije danas, oko 14.00 sati, vatrogasci DVD-a Selce na otoku Braču dobili su poziv za ispomoć u gašenju požara otvorenog prostora, a koji su im uputili kolege iz DVD-a Pučišća

Dalmatinskim vatrogascima je ovo još jedna radna nedjelja. 

Ranije danas, oko 14.00 sati, vatrogasci DVD-a Selce na otoku Braču dobili su poziv za ispomoć u gašenju požara otvorenog prostora, a koji su im uputili kolege iz DVD-a Pučišća. 

Naime, požar je izbio u Gornjem Humcu, na lokalitetu Stari Gaj, poviše uvale Vela Farska. U gašenju sudjeluju vatrogasci DVD Pušišća, uz pomoć ovog vatrogasnog društva s jednim vozilom i tri vatrogasca.

- Kako imamo informacije s terena, požar je stavljen pod nadzor, te vjerujemo kako će uskoro biti u potpunosti ugašen. - objavili su vatrogasci te pozvali stanovnike na oprez. 

- Ovim putem pozivamo sve mještane i poljoprivrednike da prilikom spaljivanja biljnog otpada obavezno obavijeste najbližu vatrogasnu postrojbu, prate vremenske (ne)prilike i temeljito pogase sve prije napuštanja svog zemljišta. Budimo oprezni jer samo zajedno možemo zaštititi naš Brač! - zaključili su iz DVD Selca.

hr Sun Mar 07 2021 17:30:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6044ebb06f52dfc2f78b45c7/80

[FOTOGALERIJA] Lokaliziran požar iznad Podstrane, najveći dio posla napravio kanader!

Na teren su izašli vatrogasci iz Podstrane, Žrnovnice, Gata i Splita.
Iza 14 sati izbio je požar iznad Podstrane, a gotovo tri sata s njim su se borili vatrogasci s terena i kanader. Na brdu Perunu velikom se brzinom požar širio poviše kuća, a apokaliptično su izgledali prizori u kojem je vatrena buktinja, uz vjetar, nosila sve sa sobom.

Na teren su odmah nakon dojave izašli vatrogasci iz Podstrane, Žrnovnice, Gata i Splita, a u pomoć je stigao i kanader koji je napravio veći dio posla.

Požar je lokaliziran oko 17:30 sati.
hr Sun Mar 07 2021 16:07:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5fbcf3076f52dff14e8b45d8/80
Foto: Pixabay

Razvoj istoka grada: Šibenik će prenamjeniti zapuštene vojne objekte u Centar za mlade

Šibenik planira prenamjeniti zapuštene vojne objekte u Centar za mlade
Grad Šibenik će u bivšoj vojarni Bribirskih knezova urediti višenamjenski kompleks Centra za mlade s koncertnom i sportsko-penjačkom dvoranom, radioničkim prostorom i skate parkom.

Sredstva će osigurati prijavom na EU fondove, a idejni projekt 
izradili su arhitekti Dario Crnogaća i Ana Selak. Procijenjena vrijednost je 30 milijuna.

Dva postojeća objekta, halu i nekadašnju kotlovnicu međusobno će povezati nadstrešnicom i formirati zajednički trg. Koncertni prostor s velikom i malom dvoranom projektirali su u danas derutnoj hali, skate park na vanjskom prostoru, dok bi stara kotlovnica na tri etaže trebala postati dvorana sa zidovima za 'lead' i 'boulder' penjanje te radioničkim prostorima i dimnjakom za vanjsko penjanje kao svojevrsnom atrakcijom u vizuri grada.

- Bivša vojarna Palacin već se prenamjenjuje u studentski kampus, izgrađen je trokut kao središte coworking prostora i inovativnih tehnologija te je u planu i prijava i izgradnja DOIT centra na području bivše vojarne Ante Jonjić", pojasnio je gradonačelnik Burić.

U blizini, u rekonstruiranim objektima bivše vojarne Bribirskih knezova, djeluju otprije nekoliko godina i Pomorski inovacijski centar iNavis, Razvojno-inovacijski centar AluTech, Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku Sveučilišta u Zagrebu, Državni arhiv u Šibeniku i Katolička osnovna škola Šibenske biskupije.

U istoj se vojarni grade i dograđuju građevine za uspostavu Veteranskog centra koji će služiti za pružanje psihosocijalne pomoći i osnaživanje hrvatskih branitelja, dok bi novi studentski dom u bivšoj vojarni Palacin trebao biti dovršen do kraja ove godine.


hr Sun Mar 07 2021 14:27:34 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .