Bazga ili zova: jača obrambeni sustav, otklanja dišne probleme i čisti krv

Latinski naziv: Sambucus nigra L.

Bazga je grmolika biljka, svijetlosmeđe ili sivkastobijele kore posuta brojnim plutastim bradavicama. Stabljika ima mekanu srčiku. Grane su obrasle tamnozelenim, neparnoperastim listovima koji su raspoređeni nasuprotno, a njihove liske su jajaste i na vrhu sužene. Cvjetovi su mirisni, sitni i blijedožuti, skupljeni u velike plosnate cvatove. U jesen sazrijevaju bobice, sjajno crne boje. Cvijeta od svibnja do lipnja. Raste po živicama, rubovima puteljaka, oko starih okućnica.

Ljekoviti dijelovi biljke su cvatovi, listovi, plodovi i kora. Ljekarnički naziv SAMBUCI FLOS-cvijet crne bazge, SAMBUCI FOLIUM-listovi crne bazge, SAMBUCI CORTEX-kora bazge, SAMBUCI FRUCTUS-plod crne bazge.

Cvjetovi bazge beru se u punom cvatu. Suše se vezani u snopiće i obješeni na sjenovitom i zračnom mjestu. Plodovi se beru u jesen. Kora se ljušti s mladih grana i brzo suši.

Bazgu ubrajamo u najomiljenije ljekovite biljke jer se koristi kao čaj, sok, marmeladu.. 

Ljekovite tvari u bazgi su: Eterična ulja, treslovine, organske kiseline, sluzi i glikozidi koji pospješuju izlučivanje znoja, vitamini, posebno vitamin C.

Čaj od cvjetova bazge pomaže kod mnogih virusnih oboljenja, a izvanredan je za jačanje obrambenog sustava stoga je dobar u preventivi protiv gripe i prehlade. Pospješuje izlučivanje znoja kod vrućice. Koristan je kod neugodnog zadaha tijela. Čisti krv pa je dobar i kao sredstvo za detoksikaciju. Čaj pospješuje izlučivanje sluzi i iskašljavanje kod oboljenja dišnih organa. Korisna je kod astme i peludne alergije. Koriste ga oboljeli od gihta.

U kombinaciji s orahovim listovima otklanja nesanicu. Ima laksativna i diuretička djelovanja.Tonik od bazge dobar je protiv akni na koži, pjega, čireva. Bazga je dobra za dijabetičare, posebno mladi listovi. Kora bazge se koristi kao laksativ. Bobice bazge nikada se ne jedu sirove jer su otrovne kao i drugi dijelovi biljke u sirovom stanju. Najbolje je raditi sirup od bobica koje dozrijevaju u rujnu. Sirup jača imunitet i podiže nivo željeza u krvi, a dobar je i protiv stresa.  Domaćice prave ukusni pekmez od bobica bazge. 

Iskustva nekih ljudi govore o tome kako su uz pomoć bobica bazge pobijedili karcinom. 

PRIPREMA ČAJA

Jednu žlicu sušenih cvjetova čaja prelijemo sa 150 ml vrele vode i ostavimo da odstoji 15 minuta, a zatim procijedimo. Koristimo pola sata prije jela. 

ČAJ OD BOBICA ZOVE

Čaj pripremamo tako da 15 suhih bobica kuhamo u pola litre vode 5-6 minuta. Ostavimo poklopljeno desetak minuta, dodamo sok od limuna po želji zasladimo i pijemo tijekom dana. Čaj djeluje blago laksativno.

SIRUP OD CVJETOVA BAZGE

Na jedan litar vode stavimo otprilike 8 do 10 cvatova bazge. Ako pravimo pet litara soka trebat će nam 50 cvatova bazge. Dodamo nekoliko neprskanih i na komade izrezanih limuna i ostavimo 24 sata na hladnome mjestu. Zatim procijedimo kroz sitno sito ili gazu. Cvatove bacimo u procijeđenu vodu, dodamo 5 kg šećera,
10 dkg limunske kiseline. Miješamo dok se šećer ne otopi. Prelijemo u boce i držimo u hladnjaku.
Sirup koristimo kao i svaki drugi, razrjeđujući ga vodom prilikom pića.

Ovaj sirup možemo duže sačuvati stavljajući ga u plastične boce pa zatim u zamrzivač.

POSLJEDNJE DODANO: