Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5d80db7029111c5e858b45d1/80
Foto: Pixabay

Evo kako će izgledati nastava po županijama od sljedećeg tjedna

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs rekao je danas kako se i dalje sve dogovara s lokalnim stožerima i da se taj pristup pokazao vrlo učinkovitim
Zbog porasta novozaraženih, pojedine škole diljem zemlje donijele su odluku o prelasku na online nastavu. Odluke se donose na lokalnoj razini u dogovoru s Nacionalnim stožerom, ovisno o epidemiološkoj situaciji u županiji.

Podsjetimo se, nastava se odvija prema tri modela. Model A odnosi se na nastavu u školi, model B na kombiniranu nastavu – dio nastave se održava u školi, a drugi dio na daljinu, a prema modelu C nastava se u potpunosti odvija na daljinu.

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs rekao je danas kako se i dalje sve dogovara s lokalnim stožerima i da se taj pristup pokazao vrlo učinkovitim.

- Do sada na taj način uspjelo 78 posto ukupne nastave održati licem u lice. - dodao je.

Grad Zagreb i Zagrebačka županija

Nastava u osnovnim i srednjim školama od 12. do 16. travnja će se organizirati po sljedećim modelima:

– za učenike od 1. do 4. razreda osnovnih škola te za učenike završnih razreda srednjih škola prema modelu A

– za učenike od 5. do 8. razreda osnovnih škola te za učenike ostalih razreda srednjih škola prema modelu C, odnosno na daljinu

– u glazbenim školama prema modelu A i to samo individualna nastava instrumenta za sve učenike

Istarska županija

Bez iznimke, svi učenici osnovnih i srednjih škola pratit će nastavu online.

Takav način održavanja nastave primjenjivat će se od 12. travnja do 17. travnja.

Primorsko-goranska županija

Viši razredi osnovne škole te svi razredi srednje škole prelaze na online nastavu. Odluka se provodi od ponedjeljka, 12. travnja.

Na online nastavu u potpunosti prelaze svi fakulteti osim Medicinskog i Fakulteta zdravstvenih studija koji pomažu zdravstvenom sustavu.

Bjelovarsko-bilogorska županija

Maturanti i učenici od 1. do 4. razreda osnovnih škola u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji vraćaju se u školske klupe od ponedjeljaka, dok će se za ostale učenike od 12. do 17. travnja nastava održavati online.

Splitsko-dalmatinska županija

Održavanje nastave za učenike osnovnih i srednjih škola i studente Sveučilišta u Splitu provodit će se po modelu C, odnosno online.

Nastava za učenike razredne nastave osnovnih škola, od 1. do 4. razreda, nastava će se održavati po modelu A odnosno neposredno u školi.

Također se obustavlja održavanje praktične nastave u školskim objektima.

Varaždinska županija

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Robert Vugrin je najavio da će idući tjedan nastava za učenike viših razreda osnovnih škola te srednjoškolce, osim završnih razreda, biti organizirana online.

Vukovarsko-srijemska županija

Od ponedjeljka 12. travnja do izmjene ili dopune odluke, nastava u osnovnim i srednjim školama kojima je osnivač Vukovarsko-srijemska županija održavat će se po modelu C, odnosno online, osim za niže razrede i maturante.

Učenici od 1. do 4. razreda osnovnih škola, kao i učenici završnih razreda srednjih škola nastavu pohađaju u školama, a učenici od 5. do 8. razreda osnovnih škola te učenici 1. do 3. razreda srednjih škola nastavu pohađaju online.

Zadarska županija

Za učenike razredne nastave, nastava se održava po Modelu A, dok će viši razredi osnovne škole i svi srednjoškolci, nastavu pratiti online.

Praktična nastava u srednjim školama je dozvoljena u redovnom obliku.

Ovakav način nastave trajat će od 12. travnja do 25. travnja te će se, ovisno o razvoju epidemiološke situacije, mijenjati.

Osječko-baranjska županija

Ravnateljima škola predloženo je da se očituju hoće li prijeći na Model B. U petak će se znati više detalja.

“Predložili smo ravnateljima škola da se očituju o primjeni modela B, odnosno kombinaciji nastave u školama i nastave na daljinu. U petak ćemo dobiti analizu broja oboljelih učenika, a ovisno o tome možemo predložiti i neke druge mjere”, rekao je načelnik Stožera Ivan Hampovčan, prenosi N1.
hr Thu Apr 08 2021 21:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/609d57996f52dfb26e8b458a/80

Boban: Splitsko-dalmatinska županija vodi računa o imotskom čovjeku

Boban se sastao s imotskom gradonačelnikom Ivanom Budalićem, koji je izrazio zadovoljstvo odnosom Županije prema Imotskom.
Projekti koje je Splitsko-dalmatinska županija do sada napravila u Imotskom rezultirali su poboljšanjem infrastrukture, zdravstvene i socijalne skrbi kao i kvalitete obrazovanja i života mladih obitelji na ovom području, istaknuto je danas prilikom posjeta Imotskom HDZ-ova kandidata za župana Blaženka Bobana te kandidata za zamjenike župana Stipe Čogelje i Ante Šošića.

"Moram podsjetiti da je Splitsko-dalmatinska županija odigrala veliku ulogu u ukidanju tunelarine za tunel Sveti Ilija, što je rezultiralo razvojem turizma i gospodarstva imotskoga kraja. Podsjetit ću i da je u Imotskom otvoren stacionar za palijativnu skrb, a uređeno je i parkiralište Doma zdravlja. Također, veliki iskorak za zdravstvo ovoga kraja svakako je otvaranje dnevne bolnice u Zagvozdu. Sve ovo pokazuje kako Splitsko-dalmatinska županija vodi računa o Imotskoj krajini i imotskom čovjeku", izjavio je Blaženko Boban. Rekao je i da je kroz projekt Splitsko-dalmatinske županije napravljena i energetska obnova zgrada srednjoškolskog centra, a veliki broj mladih ljudi iz Imotske krajine uspješno je apliciralo na demografske projekte Splitsko-dalmatinske županije. 

Boban se sastao s imotskom gradonačelnikom Ivanom Budalićem, koji je izrazio zadovoljstvo odnosom Županije prema Imotskom. "Grad ima odličnu suradnju sa Splitsko-dalmatinskom županijom i uvjeren sam da ćemo ju nastaviti i u idućem razdoblju. Teme koje su kod nas prioritet svakako su gospodarstvo, demografija, turizam i cestogradnja, pa vjerujem da ćemo i u budućnosti, baš kao i do sada, imati zajedničke interese i dobro suradivati", rekao je Budalić.

hr Thu May 13 2021 18:38:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/609d549d6f52dffe6e8b457b/80

Miro Bulj: "Promjene u našem Sinju više ništa ne može zaustaviti"

Bulj je zahvalio na podršci i poručio da ide po pobjedu
Sinjanke i Sinjani, hvala vam na ovoj ogromnoj podršci, napisao je Miro Bulj, kandidat za gradonačelnika Sinja.

Promjenu u našem Sinju više ništa ne može zaustaviti. Narod je usta i poslao jasnu poruku svima onima koji su jedino i isključivo Sinj koristili za osobnu korist. Od sada pa dovika u Sinju će se pitati narod i jedino narodu polagati račune, nikakve političke elite i interesne skupine više neće stavljati šapu na ovaj grad.

Idemo po pobjedu, za naš Sinj, zaključio je
hr Thu May 13 2021 18:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f61410adaf72d4a988b45e9/80
Foto: DalmacijaNews

MUP: Na dan izbora u RH dozvoljen ulazak svim hrvatskim državljanima bez testa

Ako navedene osobe u navedenom roku od 12 sati ne napuste RH, na njih se primjenjuju epidemiološke mjere iz važeće Odluke.
Iz Ministarstva unutarnjih poslova za N1 su potvrdili da će se "na dan izbora omogućiti ulazak u Republiku Hrvatsku hrvatskim državljanima s pravom glasa na predstojećim izborima bez obzira iz koje države dolaze".

Dolazak u Republiku Hrvatsku iz trećih država u svrhu glasovanja smatrat će se dolaskom iz neodgodivih osobnih razloga, uz preduvjet da osoba ima pravo glasovanja na lokalnim izborima u Republici Hrvatskoj te će se na takve putnike primjenjivati iznimka od Odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske u smislu posjedovanja BAT ili PCR testa, potvrde o cijepljenju ili preboljenju bolesti COVID-19. Ovom prilikom podsjećamo da se osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga ne smiju zadržavati u Republici Hrvatskoj duže od 12 sati, poručili su iz MUP-a.

Ako navedene osobe u navedenom roku od 12 sati ne napuste RH, na njih se primjenjuju epidemiološke mjere iz važeće Odluke.

Prilikom boravka u Republici Hrvatskoj svi putnici, neovisno o kategoriji i državi iz koje dolaze, dužni su pridržavati se općih i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Skrećemo pozornost kako se opisano izuzeće odnosi na dolaske hrvatskih državljana iz bilo koje treće zemlje, a ne samo Srbije ili Bosne i Hercegovine, javlja N1.
hr Thu May 13 2021 18:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/609d3e0a6f52dffe6e8b456b/80

Studenti Umjetničke akademije u Splitu dobili novi prostor za rad

Dekan Umjetničke akademije u Splitu, izv.prof.art. Edvin Dragičević naglasio je da je potpisivanje Ugovora samo nastavak suradnje koja već traje između Akademije u Splitu i Javne ustanove u Kulturi Hrvatski dom Split
U novobnovljenom Hrvatskom domu Split,  jednom od najraskošnijih interijera splitske, ali i hrvatske kulturne scene, rektor prof.dr.sc. Dragan Ljutić ispred Sveučilišta u Splitu, dekan izv.prof.art. Edvin Dragičević ispred Umjetničke akademije u Splitu te v.d. ravnatelj Marin Kaporelo, spec.admin.publ. ispred Javne ustanove u Kulturi Hrvatski dom Split sklopili su danas, 13.5.2021. tripartitni Ugovor o suradnji Sveučilišta u Splitu, Sastavnice i Nastavne baze.

Ugovorom se uspostavlja poslovna suradnja u djelatnosti znanosti i visokog obrazovanja na način da Nastavna baza (Javna ustanova u Kulturi Hrvatski dom Split) povezivanjem prakse, znanosti, umjetnosti i istraživačkog rada, za studente Sveučilišta u Splitu organizira izvođenje nastave odnosno stručne prakse, a u svrhu stjecanja konkretnih praktičnih znanja i vještina.

Rektor Sveučilišta u Splitu, prof.dr.sc. Dragan Ljutić zahvalio se dekanu Umjetničke akademije u Splitu, izv.prof.art. Edvinu Dragičeviću na angažiranosti oko ovog projekta te otvorenosti za suradnju s druge strane, v.d. ravnatelju Javne ustanove u Kulturi Hrvatski dom Split, Marinu Kaporelu, spec.admin.publ. Povezivanje je neophodno, a ova naša suradnja omogućiti će studentima Sveučilišta u Splitu rad u najboljim mogućim uvjetima, zaključio je rektor, prof.dr.sc. Dragan Ljutić.

V.d. ravnatelj Javne ustanove u Kulturi Hrvatski dom Split, Marin Kaporelo, spec.admin.publ. izrazio je zadovoljstvo što ovu poslovnu suradnju započinje s ljudima koji imaju viziju, ali i poduzetničkog duha, jer ideju je na kraju važno i implementirati odnosno realizirati.

Dekan Umjetničke akademije u Splitu, izv.prof.art. Edvin Dragičević naglasio je da je potpisivanje Ugovora samo nastavak suradnje koja već traje između Akademije u Splitu i Javne ustanove u Kulturi Hrvatski dom Split jer su ne samo profesori, već i studenti bili angažirani na veličanstvenoj obnovi zgrade Hrvatskog doma u Tončićevoj ulici u Splitu, a mnogi aktivno rade na projektima koje ova, već sada uspješna i ugledna  ustanova u kulturi grada Splita prezentira javnosti.

hr Thu May 13 2021 17:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .