DARUJ KRV; SPASI ŽIVOT

Svjetski dan darivatelja krvi u euforičnom okruženju

Svake godine 14. lipnja obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi s ciljem podizanja svijesti o važnosti darivanja krvi koja spašava ljudske živote kao jedini nezamjenjiv lijek, a ujedno ovaj dan se obilježava kako bi odali počast i neizmjernu zahvalu svim darivateljima krvi te potaknuti aktualne i potencijalne davatelje na redovito, dobrovoljno i neplaćeno darivanje krvi.

U Hrvatskoj se ove godine obilježava 71. obljetnica od prve akcije dobrovoljnog davanja krvi koju je organizirao Hrvatski Crveni križ, a održana je 1953. godine u Željezari Sisak. Ta, kao i sve druge akcije, bila je utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno!

Gradsko društvo Crvenog križa Split, u suradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu pri KBC Split te brojnim klubovima darivatelja krvi, na godišnjoj razini organizira gotovo 80 terenskih akcija, a krv se na odjelu za transfuziju može darovati svaki dan prema sljedećem rasporedu:

–    ponedjeljkom, utorkom i petkom od 07:30 do 15:30h
–    srijedom i četvrtkom od 7:30h do 19:00h

Ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana darivatelja krvi u znaku je navijačke euforije jer nas već sutradan očekuje prva utakmica Europskog nogometnog prvenstva na kojoj će snage odmjeriti prošlogodišnji finalisti UEFA Lige nacija, reprezentacije Hrvatske i Španjolske, a tim povodom sve darivatelje koji ovoga petka daruju krv na Zavodu za transfuzijsku medicinu pri KBC Split za poklon smo osigurali navijačku majicu stoga vas pozivamo da se u što većem broju odazovete i na taj način napravite veliko humano djelo za one koji su u najvećoj potrebi.

POSLJEDNJE DODANO: