IZAZOV ZA LIJEČNIKE

Sve više ovisnika i sve više novih droga: “Predoziranja kokainom imamo svaki tjedan!”

U Hrvatskoj je sve više ovisnika i sve više droge. U posljednjih 10 godina u Europskoj uniji pojavilo se oko tisuću novih vrsta droge, a u našoj zemlji detektirano ih je 200-tinjak.

Kemijskih je supstancija sve više, a sve veći problem postaje – ovisnost o kokainu.

Velik je to izazov za liječnike, a kako se s time nose u Klinici za psihijatriju Vrapče – provjerila je naše ekipa, koja je prvi put ušla na Zavod za dijagnostiku i intenzivno liječenje.

Od konzumacije do jedinice intenzivnog liječenja, za droge vrijeme ne stoji. Dnevno prime desetak pacijenata, od kojih polovinu s akutnim intoksikacijama, javlja HRT.

– Obično dođu pacijenti koji su izrazito agitirani, što znači agresivni, dezorganiziranog ponašanja, fizički nasrtljivi, nepovezanog govora. S druge strane nekad nam dolaze pacijenti koji su poremećene svijesti, previše pospani, ne možemo stupiti s nima u kontakt a imamo podatak da su uzeli neku nepoznatu supstancu – kazala je dr. sc. Nataša Đuran, pročelnica Zavoda za dijagnostiku i intenzivno liječenje iz Klinike za psihijatriju Vrapče.

Na stotine je nepoznatih supstancija i liječenje je sve izazovnije.

Oni kažu da ne znaju što su uzeli, da im je netko nešto dao, da su bili na partiju. Jako je teško dati i nekakav antidot ako ne znate što je paicijent uzeo, i svaki drugi lijek jer može prestati disati, može doći do sedacije, somnolencije pa onda i kome i smrti – rekla je pročelnica Đuran.

Sve je više mlađih pacijenata, dolaze osamnaestogodišnjaci i oni srednje dobi, najčešće u pratnji policije.

Testiraju im krv ili urin na deset psihoaktivnih tvari. Speed, kokain, marihuana, buprenonfin – učestali su.

Vi morate znati to sve iskomunicirati. Morate paziti na njegov osobni prostor, na svoj osobni prostor, način na koji ćete komunicirati i dobiti određene podatke da biste mogli dalje djelovati. Tu je vrlo bitna ta suradnja s dežurnim liječnicima i nadlžnim liječnicima jer te promjene ponašanja su iz sekunde u sekundu – pojasnio je Slavko Medo, glavni medicinski tehničar Zavoda za dijagnostiku i intenzivno liječenje, Klinike za psihijatriju Vrapče.

Znaju biti poremećene svijesti, često imaju halucinogene neke svoje misli ili izjave. Najpotresnije su situacije ta agresivna ponašanja nepredvidljiva gdje ne znamo kako će započeti dan i kako će završiti – kazala je Lidija Radoš, voditeljica tima zdravstvene njege u intenzivnoj jedinici, Klinika za psihijatriju Vrapče.

U intenzivnoj jedinici na Zavodu za liječenje ovisnosti tri su pacijenta zbog droge, riječ je o povratnicima.

– Nekakvih godinu dana najčešće je kokain s time da počinje i s novom drogom s ghb-om. Razgovaraju sami sa sobom a misle da pričaju na mobitel, imaju halucinacije. To zna izgledati ružno, zato i jesu u prostoru gdje su pod 24- satnom skrbi – objasnila je medicinska sestra Andreja Grgas iz Zavoda za liječenje ovisnosti.

Ovisnika o kokainu sve je više.

– Evo mi smo recimo nekad na našem Zavodu imali jedan, dva ili tri ovisnika koji su se predozirali , sad to imamo na razini tjedna. Jedno uzimanje kokaina može uzrokovati aritmije i razne stvari koje mogu završiti smrću – kazao je izv. prof. dr. sc. Ante Bagarić, pročelnik Zavoda za liječenje ovisnosti iz Klinike za psihijatriju Vrapče.

Teške droge su, kaže, pravi ruski rulet za svaku osobu koja ih konzumira.

POSLJEDNJE DODANO: