UMJETNIČKA PROSLAVA

Suvremena odaja Meštroviću – otvorenje multimedijalne instalacije

U petak, 17. studenoga, s početkom u 12 sati, Galerija Meštrović u Splitu će biti domaćin otvorenja multimedijalne instalacije Ivana Marušića Klifa, nazvane “Strah od praznine”. Ovaj događaj se održava u čast 140. obljetnice rođenja poznatog hrvatskog kipara Ivana Meštrovića.

Instalacija Ivana Marušića Klifa, poznatog po svom radu s svjetlosnim, kinetičkim i video instalacijama, predstavlja suvremeni pogled na Meštrovićev opus. Klif, diplomirani stručnjak za oblikovanje zvuka iz Amsterdama, poznat je po svojim inovativnim pristupima u mediju audiovizualne umjetnosti i često surađuje u kazališnim i plesnim projektima.

Na otvorenju će sudjelovati Sandra Grčić Budimir, ravnateljica Muzeja Ivana Meštrovića, Zorana Šabić Jurić, kustosica programa, te sam autor, Ivan Marušić Klif. Događaj će obuhvatiti diskusiju o interpretaciji Meštrovićevog života i djela kroz audiovizualne medije, te kako Galerija Meštrović koristi nove tehnike za predstavljanje klasičnih sadržaja publici.

Ova instalacija predstavlja važan korak u modernizaciji pristupa umjetnosti i kulturi, kombinirajući tradicionalno i suvremeno. Instalacija će biti postavljena u ulaznoj i središnjoj dvorani Galerije Meštrović do 31. ožujka 2024. godine, a njezina je premijera usko povezana s nadolazećom retrospektivnom izložbom u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu, koja se otvara 22. studenoga.

Marušić Klif je već surađivao s Muzejima Ivana Meštrovića 2018. godine na izložbi “Meštrovićev znak u Zagrebu – arhitektura: 80 godina Meštrovićeva paviljona”. Ovo mu je prva instalacija u Galeriji Meštrović u Splitu, a očekuje se da će privući veliki broj posjetitelja, kako ljubitelja umjetnosti tako i one koji traže suvremen pristup kulturi.

POSLJEDNJE DODANO: