NAJVAŽNIJA UTAKMICA

Sutrašnja utakmica protiv Srbije Barakudama otvara put u “zonu medalje”

Utakmica protiv Australaca je imala važnost jer osim što je bila prva nam u Dohi, valjalo je poradi izbjegavanja ikakvih komplikaciju, dobiti ju i olakšati si put za dalje. Protiv Španjolske smo se borili za prvo mjesto u skupini i izravan plasman u četvrtfinale, a radilo se i o prestižu, srazu sa suparnikom koji nas je dobio u nedavnom zagrebačkom finalu EP. Protiv Južne Afrike, ma koliko ona slabašna bila, trebalo je ipak potvrdit drugo mjesto u skupini. Utakmica s Kinom je konačno donosila za nagradu olimpijsko mjesto u Parizu.

Dakle, sve su te utakmice imale svoje osobito značenje. Neka više, neka manje, ali svaka na svoj način bitna. Ipak, ovo što Barakude čeka u utorak poslijepodne, u Dohi će već biti večer, teško je ipak usporediti s bilo kojom ranijom. Četvrtfinale samo po sebi je najspecifičnija utakmica na svakom turniru, u svakom sportu. Pobjedom vas ‘nosi’ gore, u borbu za medalju, a pobjedom gura dolje, u borbu za poredak i utješna mjesta. I sada, kada na sve to nadodao ime suparnika u četvrtfinalu – Srbija – treba li išta više dodati.

-Još jedna velika utakmica u nizu ove godine, a peta uzastopno ovdje iako moramo biti iskreni i reći da nas zadnje dvije nisu nešto previše potrošili– u početku će izbornik Ivica Tucak.

-Što se suparnika tiče, o njima ne treba puno govoriti. Sigurno da oni nemaju nekih većih rezultata odnosno medalja od Igara u Tokiju 2021. To je rezultatski deficit, ali Srbija je uvijek sjajna reprezentacija. Vaterpolska velesila. Što se nas tiče mi smo vjerujem u energetskom pogledu spremni. Ponavljam, nas je EP u našoj zemlji ‘izmasakriralo’. Fizički i psihički, ali ne treba se sada na to vraćati. Mislim da smo se odmorili, da su igrači spremni i svjesni što nas čeka.

Prozborio je izbornik u nekim osnovnim crtama kakva bi utakmica trebala biti odigrana s naše strane.

-Ono što nikako nećemo smjeti dopustiti je ulazak u bilo kakav fizički vaterpolo s njima jer fizički su jači od nas. Mi moramo utakmicu ‘staviti’ u jako snažan ritam, strahovito puno plivanja, tu smo mi brži. Ako ćemo tako odigrati, teško će to Srbija pratiti. No, uđemo li u igru ‘jedan na jedan’ onda smo gotovi. Tu ne možemo parirati ni Jakšiću, Mandiću, Ranđeloviću, to je takav tip igrača. Kažem, sporiji su nego mi i ako obrana bude dobra, onda ćemo ‘biti na konju’.

Marko Bijač, jedna od poslovično glavnih uzdanica Barakuda spremno dočekuje Srbe u četvrtfinalu.

-Na Mandiću i Jakšiću će sigurno biti posebna naša pozornost jer su im to glavni igrači. Isto tako, svjesni smo da ćemo morati pružiti najbolju moguću igru ovdje u Dohi. Oni imaju puno rješenja u napadačkoj igri, ali uvježbavali smo neke stvari za koje mislimo da će biti od iznimnog značenja. Prvenstveno kako bi ‘zatvorili’ njih dvojicu, a onda i iskoristili neke naše šanse. Mirne glave samo trebamo u utakmicu.

Jerko Marinić Kragić, napadačka udarna igla Barakuda uvijek je i vječno silno raspoložen.

-Važna utakmica, suparnik kvalitetan, dobar, čvrst, ali nevažno tko je s druge strane. Bila to Srbija ili netko drugi. Mi smo došli ovdje boriti se za medalju, pa tko god da je, cilj je isti. Pobjeda i prolazak u polufinale. Sad idemo pokazati što i koliko vrijedimo, nakon što smo osigurali nastup na olimpijskim igrama. Srbija je jako dobra momčad i nije sve na Mandiću i Jakšiću koji istina jesu svjetske klase, ali imaju i dobrog vratara, dvojicu jako dobrih centara, željni su dokazivanja i rezultata. Oni će biti na 100%, ali jednako i mi, samo što se nadam da ćemo mi biti ti koji će na kraju slaviti. Dakle, idemo u polufinale!

Iz suparničkog tabora

Nemanja Vico:

-Odlično se poznajemo, često smo i igrali i trenirali zajedno. Znamo koje su im vrline, a gdje su malo slabiji. U Zagrebu su na Europskom prvenstvu pokazali da su odlična momčad i da su zreli za medalju. Izgubili smo u četvrtfinalu u Budimpešti 2022., na Svjetskom prvenstvu. Bili su nešto bolji tada. Glavni aduti su im odlični centri Lončar, Vrlić i Krapić. Njih moramo neutralizirati. Imaju odličnu vanjsku liniju, također su vrsni plivači.

Sava Ranđelović:

-Bilo je nezaboravnih utakmica poput Kazanja, Rija, Beograda, bilo je i dana kada su oni bili bolji. Mi smo mirni. Hladne glave, spremni pokazati da smo u dobroj formi. Odlično se poznajemo, nema tu iznenađenja u igri. Presudit će detalji, mirnoća, veća želja. Ova utakmica je po meni je derbi četvrtfinala jer zna se kakva uzbuđenja donosi.

POSLJEDNJE DODANO: