KAD POLITIČARI ZAPJEVAJU

Šuta, Matijević i Ivošević VAR vratolomije stavili uz bok HDZ-u i Mamiću

Ne stišavaju se reakcije oko “afere VAR” koja potresa nogometni svijet.

Danas su oglasili i neki splitski političari – Tomislav Šuta, predsjednik splitskog HDZ-a, Davor Matijević, predsjednik SDP-a Split te Bojan Ivošević, dogradonačelnik Splita.

– Od jučer društvenim mrežama i medijima cirkuliraju audio i video snimke iz VAR sobe tijekom subotnje utakmice Hajduka i Varaždina, a HNK Hajduk objavio je cjelovite snimke s čitavim kontekstom da bi danas šef sudačke organizacije Bruno Marić održao presicu u kojoj je glavni zaključak sljedeći: “nismo oštetili Hajduk, vjerujte nam na riječ”. Dakle bez konkretne elaboracije i argumentacije ključnih situacija.

Bruno Marić referirao se na protokol korištenja VAR-a koji je ispravan i to nitko ne spori. No, nije se referirao na sadržaj odluka i razinu komunikacije među sucima već je poklonio bezuvjetno povjerenje kolegama premda ne postoje argumenti kojima bi obranio nedosuđeni penal za Hajduk i poništen gol Livaje zbog zaleđa.

Ne ulazeći u meritum sporta, nogometnih pravila, autonomije sudaca kao niti činjenice kako su sporne snimke dospjele u javnost – razvidno je kako je riječ o nesnalaženju sudaca, općoj konfuziji i donošenju ad hoc zaključaka na štetu Hajduka.

Postavlja se pitanje može li sudačka organizacija uslijed svega zadržati kredibilitet i trezvenost nakon ovakvog curenja podataka? Pogotovo u finišu prvenstva gdje tri kluba pretendiraju na titulu. Jutros je objavljena i nova snimka s utakmice Dinama i Rijeke, a pitanje je koliko snimki je još izašlo van VAR sobe i što još možemo očekivati?

“Tko je odgovoran?”

Tko bi trebao biti odgovoran za ovu sramotu koja ne šteti samo klupskom nogometu već i čitavom hrvatskom sportu? Što je radila sudačka organizacija više od desetak godina?

Indikativan je i podatak da hrvatska reprezentacija od 1998. pa do danas ima tri medalje sa SP-a, a HNL je daleko najjača liga na ovim prostorima. Kako to da smo uspješni na svim međunarodnim poljima osim kad su u pitanju suci? Očito nešto ne funkcionira. Jer ne žali se samo Hajduk. Koliko vidim i čitam i drugi klubovi dižu glas. Očito je dugoročno rješenje u revitalizaciji Udruge prvoligaša na kojoj uz Hajduk inzistiraju i još neki klubovi.

Ako hrvatska javnost nije primijetila ovdje je riječ o temi koja je usijala ogroman broj ljudi u svim dijelovima Hrvatske. Nemojmo se praviti da ovakve situacije ne pridonose polarizaciji i radikalizaciji društva. To kao odgovorni građani trebamo zaustaviti odmah.

Kao neskriveni navijač Hajduka očekujem od nadležne insitucije odnosno HNS-a objašnjenje i žurno djelovanje. Svjedočili smo i nebitnijim situacijama u hrvatskom nogometu pa su reakcije stizale žurno.

Ovo što sada gledamo i slušamo ne ide u povoljnom smjeru za hrvatski nogomet i sve hrvatske navijače. Previše godina iz Splita smo gledali prema otuđenim nogometnim strukturama koje su služile interesima i klubu koje ovdje neću spominjati jer svi znaju o kome i čemu se radi.

Kao navijač tražim samo objektivnost, poštenje i ujednačene kriterije. Ništa više. – objavio je Šuta.

Ubrzo je stigla objava i od Matijevića kojom se obraća Šuti.

– Tomislav Šuta, predsjednik splitskog HDZ-a je postavio pitanje komentirajući suđenje Hajduku i izjave Bruna Marića: “Tko bi trebao biti odgovoran za ovu sramotu koja ne šteti samo klupskom nogometu već i čitavom hrvatskom sportu? Što je radila sudačka organizacija više od desetak godina?”

Ne znam Tomislave šta da ti kažem. Aj pogledaj sliku pa nam ti reci tko je odgovoran i tko je dozvolio da kriminal proguta hrvatski sport.

Uključio se i Ivošević

– Cili mandat se trudim izbjeć stavljanje Hajduka i politike u istu rečenicu i onda se dogodi da predsjednik splitskog HDZ-a se oglasi o VARLEAKS aferi i ide na tome skupljat poene.

Istog onog HDZ-a koji je masakrira cili hrvatski sport uključujući nogomet za potrebe interesnih skupina.

Istog onog HDZ-a čiji članovi drže gotovo cijeli IO HNS-a uključujući i poziciju predsjednika saveza koju obnaša bivši predsjednik HDZ LSŽ i saborski zastupnik u mirovanju.

Istog onog HDZ-a čiji član i bivši kandidat za gradonačelnika Daruvara je predsjednik sudačke komisije koju sad kritizira i to sve dok se večer prije presice predsjednik sudačke komisije druži s Nevenom Šprajcerom koji unatoč tome što je pravomoćno osuđen na 10 mjeseci zatvora zbog sudjelovanja u aferi POŠTENO SUĐENJE i dalje je dio HNS-a kao predsjednik NS KŽ i voditelj natjecanja Hrvatskog nogometnog saveza.

Istog onog HDZ-a koji je na mjesto Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske stavio Mamićevog čovjeka koji dođe na televiziju i laže cijelokupnoj javnosti da se nije vidio s Mamićem nakon njegovog izlaska iz istražnog zatvora premda samo sat ipo vremena prije se vozikao s dotičnim po Zagrebu.

Svim moralnim nakazama koje glume zaštitnike Hajduka, a svaki put kad stranka naredi ga izdaju i zabiju mu nož u leđa posvećujem riječi Frana Jovića VAR sobi.

POSLJEDNJE DODANO: