ZAKONSKE IZNIMKE

Sudbina bika koji je ozlijedio muškarca u Radošiću: “Nije socijaliziran i najvjerojatnije će završiti u mesnici”

Na bikijadi u Radošiću, bik težak preko 800 kilograma izmakao je kontroli vlasnika i u trku zabio rogove u trbuh nesretnog muškarca, umirovljenika, koji je hitno prebačen u splitsku bolnicu. Zbog težine ozljeda odmah je podvrgnut operacijskom zahvatu. Oporavak će biti dugotrajan, a pacijent je trenutno smješten na Jedinici intenzivnog liječenja. Organizator bikijade, Ivan Parčina, izjavio je da će poduzeti sve mjere kako bi se slične situacije ubuduće izbjegle.

Mladi bik koji je napao muškarca, najvjerojatnije više nikada neće sudjelovati u koridi. Prema riječima uzgajivača, bik nije socijaliziran i najvjerojatnije će završiti u mesnici. Incident s bikom nije bio jedini opasan trenutak na bikijadi, jer je publika u više navrata bježala pred razjarenim životinjama. A u jednom trenutku, u žaru borbe, bikovi su probili i ogradu arene, što je izazvalo paniku i strah kod publike među kojom je bilo i djece, prenosi net.hr.

Udruga Prijatelji životinja još od 2006. godine zalaže se za zabranu borbi bikova, koje su izuzete iz Zakona o zaštiti životinja kao tradicionalna natjecanja bikova.

– Jednostavno je to nedopustivo i kako je moguće da mi idemo prema šesnaestom stoljeću, umjesto da napokon uđemo u 21. stoljeće, jer je logično da agresija stvara agresiju – izjavio je Luka Oman iz udruge Prijatelji životinja.

Kako bi se izbjegla svaka opasnost, Prijatelji životinja predlažu održavanje izložbi bikova umjesto borbi, kao što to u Istri rade već desetljećima.

POSLJEDNJE DODANO: