BLOKIRANA DVIJE GODINE

Sud odblokirao jahtu ruskog oligarha, ostaje i dalje u Trogiru

Županijski sud u Splitu nakon isteka zakonskog roka od dvije godine jučer je ipak i službeno ukinuo mjeru kojom je u luci u Trogiru bila blokirana jahta u vlasništvu tvrtke Lanelia holdings iza koje stoji ruski nekretninski poduzetnik Aleksej Inkin.

-Ovim potezom sud je spriječio daljnji nastanak višemilijunske štete, potvrdili su za N1 Inkinovi odvjetnici Imon Choudhury i Ivana Špehar Janković.

Zbog činjenice da je Stalna skupina za primjenu i praćenje provedbe mjera ograničavanja djelovanja kojima se ugrožava suverenitet Ukrajine jahtu ipak povezala s proruskim oligarhom Viktorom Medvedčukom, koji je u kumskim odnosima s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, donijeta je nova odluka o zamrzavanju.

-Tako sada pod izlikom sankcija protiv Rusije jahta ostaje u Trogiru, gdje je do sada bila temeljem sudske odluke zbog kaznenog postupka što ga ukrajinske vlasti vode protiv Medvedčuka, navode odvjetnici i ističu da Inkin nije na popisu sankcioniranih.

Unatoč tome Stalna skupina utvrdila je povezanost njegove tvrtke Lanelia s Medvedčukom, zbog čega je Royal Romance čiji je vlasnik tvrtka Lamelia opet blokirana.

Iako su Inkinovi pravni zastupnici priložili dokaze iz kojih proizlazi da je jahtu Lanelia kupila prije agresije Rusije na Ukrajinu, to hrvatske vlasti na prihvaćaju

POSLJEDNJE DODANO: