"ZNAMO ŠTO ŽELIMO"

Suci započeli bijeli štrajk, predstavnica službenika otkriva: “Mi smo sad na dnu”

Udruga hrvatskih sudaca očekuje velik odaziv, veći nego lani. Suci su na poslu, ali ne rade ništa što nije hitno. Andrej Plenković je rezolutno u petak rekao da ono što traže – indeksaciju, ovog se puta neće dogoditi makar “bili u štrajku idućih deset godina”. Sami suci kažu traže ono što im je Vlada već obećala, prenosi N1.

Marija Paun, sindikalna predstavnica službenika i namještenika, u razgovoru s našom Vanjom Kranic otkrila je kako izgledaju sudovi danas.

Na našem sudu, Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, izgleda kao da sve funkcionra, stranke dolaze, službenici odrađuju svoj dio posla, no kako je cijeli postupak mehanizam sa svim kotačićima, bilo koji kotač stane, ništa ne funkcionira, kaže Paun i dodaje da novih informacija zasad nemaju:

Do ovog trenutna ništa, čekamo informacije o koeficijentima. Imali smo radnu verziju na koju smo se argumentirano očitovali, nadamo se da će to biti uvaženo. S obzirom na to da je ovo velika reforma za koeficijente smatramo da kako smo opet ispod svih državnih službenika, opet je promašeno izjednačavanje. Mi smo dobili privremene dodatke za vrijeme štrajka. Ako pravosuđe treba biti na dnu, mi smo sad na dnu.

Komentirajući izjave ministra Ivana Malenice da će zapisničari imati više od 1.000 eura plaće, Paun je rekla:

Imat će oko 1.000 eura s tim da se uzima 10 godina staža i jedno dijete pa će početnik imati oko 900 eura, a s porezom u Zagrebu, to će biti ispod svih. Ispod zapisničara ima niži koficijent za upisničare. To nas ne zadovoljava. Zbog inflacije jednostavno tražimo dostojanstvene plaće. Vidjet ćemo ponudu, ali svakako ćemo se zauzeti za sebe. Podržavamo suce u njihovim mjerama i svatko tko radi u sustavu, zna da zaslužuju ovo što traže.

POSLJEDNJE DODANO: