SVEČANO OTVARANJE

Stotine Trogirki i Trogirana su uživale u koncertu Natali Dizdar i otvorenju Kantuna kulture

Stotine Trogirki i Trogirana su uživale u koncertu Natali Dizdar te predstavi i izložbi na otvorenju Kantuna kulture, preuređenog prostora starog kina koji je nakon godina zapuštenosti prošao proces obnove. Gradonačelnik Bilić izrazio je zadovoljstvo novim kulturnim centrom, ističući kako će ovaj projekt oplemeniti grad i ostati u ostavštini mnogim generacijama.

Koncert Natali Dizdar označio je završetak svečanog otvaranja Kantuna kulture u Trogiru. Na otvaranju su sudjelovali građani svih generacija, a program je obuhvatio izložbu o transformaciji prostora u posljednjih 75 godina, dječju predstavu “Kaktus bajka” te koncert Natali Dizdar.

Gradonačelnik Ante Bilić je istaknuo da je Kantun kulture najveća investicija u kulturi u Trogiru nakon nekoliko desetljeća, s iznosom od oko 3 milijuna eura, te se zahvalio Ministarstvu kulture i medija te ITU mehanizmu na financiranju.

S današnjim danom ovaj prostor je dobio puni smisao. Stotine djece jutros na predstavi, stotine građana danas na izložbi i puno gledalište na večerašnjem koncertu. To je slika koju smo htjeli prije 7-8 godina kada smo obećali da će ovo bit novi dnevni boravak Trogirana svih generacija. To je slika koju smo imali u glavi kada smo rekli da ćemo kreirati grad u kojem se ima što raditi ne samo ljeti, nego i zimi. U poslu kao što je moj i mojih suradnika, kada ta nemilosrdna sporost administracije ponekad čupa živce, kada se ponekad malo i bojiš hoće li se to privesti kraju, ovakvi dani daju smisao svemu – rekao je na svečanosti gradonačelnik Bilić.

Marina Vujčić, voditeljica kulturnih programa, izrazila je zadovoljstvo što je prostor počeo s radom te najavila bogat program koji uključuje kino projekcije, koncerte, književne događaje te radionice. Također je izrazila nadu da će Kantun kulture privući posjetitelje iz Splita.

Napokon je naš Kantun kulture zaživio. Veliko je to olakšanje jer smo vrlo ambiciozno zamislili dan otvorenja, ali sve je prošlo kako smo zamislili. Osobno mi je jako dirljiva podrška koju osjećam od Trogirana u ovoj novoj ulozi koju sam preuzela. Sada nam slijedi planiranje programa. Dva puta tjedno ćemo imati kino projekcije, radit ćemo koncerte, književne događaje od kojih će prvi biti gostovanje Miljenka Jergovića u travnju. Moja velika želja je da s vremenom organiziramo jedan književni festival. Voljela bih da jednom imamo i svoje produkcije predstava ovdje. Edukacijski element će biti jako naglašen u našem programu, imat ćemo radionice glume, pisanja… Dat ću sve od sebe da program bude zanimljiv i da privuče ljude. Nakon što su godinama Trogirani išli u Split po kulturne sadržaje, moja misija je da sada Splićani počnu dolaziti u Trogir – kazala je Vujčić.

Nakon uspješnog otvorenja, Kantun kulture već 12. ožujka donosi novu predstavu “Tere i Luce” u izvedbi Anje Šovagović Despot i Nataše Janjić. Ulaznice su dostupne online.

POSLJEDNJE DODANO: