Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6464935e5d7965a16c8b46a3/80

Potpisan ugovor za kulturno turističku infrastrukturu Grada Sinja

Sređivat će se Alkarska staza i Tvrđava Grad, te sanacija i rekonstrukcija Gradske štale na Hipodromu i Građanske kuće (Kuća Šuić)

U uredu gradonačelnika Grada Sinja potpisan je potpisan Ugovor s Izvršiteljem CORE d.o.o. iz Dubrovnika za izradu ukupne projektno tehničke dokumentacije i studijske dokumentacije za potrebe projekta „Kulturno turistička infrastruktura Grada Sinja“. Ugovor su potpisali gradonačelnik Miro Bulj i odabrani projektant dr.sc. Željko Peković.

Riječ je izradi projektno-tehničke i studijske dokumentacije za potprojekte:

- Alkarska staza
- Tvrđava Grad
- Sanacija i rekonstrukcija Gradske štale na Hipodromu
- Sanacija i rekonstrukcija Građanske kuće (Kuća Šuić)

Svaki od ova 4 dijela koji čine cjelinu Projekta će se kandidirati na Fondove europske unije čiji su natječaji u najavi.

Projektom u dijelu Alkarske staze“ zamišljeno je da cjelokupna ruta alkarske povorke, a obuhvaća građevine i ulice koje su dio rute alkara i alkarske povorke ( Pijaca, Kvartiri, Alkarski dvori, Petrovac, Glavička, itd) dobije novu vizuru koja je planirana kao centralna „žila kucavica“ Grada Sinja i njegove kulturno turističke ponude kojom bi se posjetiteljima približio fenomen Sinjske Alke i dobio potpuno novi identitet baziran na tradicijskoj kulturi.

Na Tvrđavi Grad kroz drugi dio Projekta dodatno bi se izvršilo arheološko istraživanje, restauracija i djelomična rekonstrukcija zidina i građevina unutar tvrđave.

Treći dio Projekta obuhvatit će sanaciju i rekonstrukciju Gradske štale na Hipodromu. Projektom se predviđa sanacija i rekonstrukcija kompleksa gradske štale – gospodarske zgrade – velike štale, poslovne zgrade – upravne zgrade, pomoćnog objekta – sjenika s nadstrešnicom i tora.

U velikoj štali planiraju se prostorije za smještaj radnika, svlačionica i dva sedlarnika. Uredit će se i dovesti u funkciju postojeći sanitarni čvor i organizirati smještaj za jahače te će se rekonstruirati boksevi. Projektom je planirana i rekonstrukcija tora za jahanje, novi tor kao i dva nova prališta također će se hortikulturno urediti vanjski prostor i opremiti urbanom opremom. Planiran je i adekvatni vanjski parking.

Četvrti dio Projekta predviđa sanaciju i rekonstrukcija objekta Građanske kuće (Kuća Šuić) u kojoj je planirano smještanje Galerije Sikirica koja je trenutno, kao privremeno rješenje, smještena u prostorima Alkarskih dvora. S obzirom na veliku količinu eksponata i tehničke uvjete koji sada ne zadovoljavaju potrebe galerijskog prostora premještaj Galerije je nužan.

Galerija je trenutno, kao privremeno rješenje, smještena u prostorima Alkarskih dvora za koju Grad izdvaja značajna financijska sredstva.

Za svaki od potprojekata, odnosno planiranih zahvata, izradit će se ukupna projektno-tehnička dokumentacija koja će obuhvaćati sve potrebne projekte kojima se omogućuje ishođenje akata o građenju i osigurava izračun troškova, kao i pojedinačne studije izvodljivosti.
Zahvati se planiraju financirati iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2021.-2027.

Vrijednost projektiranja: 329.140,00 EURa + PDV, odnosno 411.425,00 EURa (odnosno 2.479.905,33 kn +PDV = 3.099.881,66 kuna)


hr Wed May 17 2023 10:42:28 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62dd88ad18d1cbfb1b8b463b/80
Foto: Pixabay

Od utorka nove cijene goriva na benzinskim postajama

Ova poskupljenja su većim dijelom posljedica Vladine odluke da poveća marže opskrbljivača gorivom

Kako Dnevnik Nove TV doznaje, od utorka poskupljuje gorivu.

Litra eurosupera 95 tako bi trebala poskupjeti za šest centi i stajati jedan euro i 38 centi. Dizel će poskupjeti za četiri centa na euro i 28 za litru. Plavi dizel će biti 78 centi za litru.

Ova poskupljenja su većim dijelom posljedica Vladine odluke da poveća marže opskrbljivača gorivom. Te marže dosad su iznosile oko deset eurocenti po litri prodanog goriva, a opskrbljivači su se u više navrata žalili kako im taj iznos nije dovoljan za rentabilno poslovanje.

S obzirom na to da je cijena derivata na mediteranskom tržištu niska, a ulazimo u razdoblje visoke potrošnje zbog turističke sezone, u Vladi su odlučili djelomično uvažiti zahtjeve opskrbljivača, pa će oni odsad zarađivati oko 12 i pol eurocenti po prodanoj litri goriva.

hr Sun Jun 04 2023 19:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63baa7935d796547908b45c9/80

Sezona je počela! Split pun turista prvog vikenda u lipnju

Turisti kažu da dolaze u lipnju kako bi izbjegli gužve, a primjećuju to i domaći ljudi

Splitska Dioklecijanova palača krcata je turistima prvog vikenda u lipnju pa se može reći da je u gradu na Marjanu glavna trustička sezona već počela i da je lipanj novi srpanj.

Prvi vikend u lipnju u Splitu je označio početak glavne turističke sezone. Pa je na Peristilu i drugdje u gradu kao u srpnju. Organizatori brodskih tura ne pamte ovakav start – party brodovi već su puni, a izleti se prodaju kao od šale, piše N1

-Neki brodovi su već počeli radit od 1.3, što se dosad nikad nije dogodilo. Više definitivno nismo tranzitna zona, samo što možda postajemo više party destinacija nego ovi kvalitetniji gosti koji nas zanimaju, ali dobro i ovi troše isto, kaže Anita Elezović, bookerica.

Punom parom rade i hoteli. Već sada teško je naći sobu bez prethodne rezervacije što e nakda događalo debelo u srpnju.

-Sezone su znale krenuti ranije godinama – ali ovo sada je čudo, kaže Nevena Čikeš, direktorica hotela. Dodaje i da je bilo i dizanja cijena, samim time i prihoda, no naglašava kako je grad pun.

Turisti ipak troše iako su lipanj izabrali zbog nižih cijena i manjih gužvi. Ovo prvo je kako gdje, ali drugo ih ipak nije zaobišlo, jer lipanj je novi srpanj.

Turisti kažu da su dolaze u lipnju kako bi izbjegli gužve, a primjećuju to i domaći ljudi. Održivi turizam zvoni im u ušima posljednjih godina, ali pitaju se kako će onda u suživotu s turistima izdržati četiri mjeseca – sve do početka listopada.

Marija iz Splita kaže da joj ne smetaju, dapače, odgovaraju. Kaže da Split vrije, a veći broj turista primijetio je i njen sugrađanin Davor koji dodaje da je, s obzirom na ovako veliku broj turista, velika ekspanzija u pitanju.

Domaći se jedino žale na cijene jer u sezoni im nije za izlaziti u grad. A što kažu turisti – trebamo li se bojati da će ih preoteti jeftinije konkurentske zemlje?

Britanci kažu da je jeftinije “nego doma, ali nije jeftinije od zemalja u okolici”, međutim ističu “kako je lijepo i vrijedno novca”.

Lipanj je tako postao novi srpanj – a glavna turistička sezona u Splitu je i prva u kojoj se pospanim i nepristojnim turistima u centru grada od jučer pišu novčane kazne. Njih 13 od po 300 eura izdano je za pijenje alkohola ondje gdje se to ne smije.

hr Sun Jun 04 2023 18:46:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/647c9b885d796524c98b458c/80
Foto: Twitter EMSC

Dva potresa pogodila BiH, osjetili se i u Hrvatskoj

Prvi potres je bio magnitude 3.2, a idući magnitude 3.3

Dva potresa pogodila su Bosnu i Hercegovinu u 14:42 sati, javljaju na portalu EMSC.

Prvi potres je bio magnitude 3.2, a idući magnitude 3.3.

Epicentar prvoga je bio 4 kilometra od Stoca, a drugoga 13 kilometara od Širokog brijega.

Ljudi javljaju kako se osjetio na širem dubrovačkom području te na području Makarske.


hr Sun Jun 04 2023 16:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/647c8e7e5d7965dcc88b45a7/80
Foto: HGSS Split

Mali heroji pod mentorstvom HGSS Split učili kako čuvati prirodu i pomoći drugima

Uz igru s potražnim psom Venom, djeci se najviše svidio spust preko tirolske žičare

Stanica Split sudjelovala je ove subote u projektu “Mali heroji” koju Lidlovi Okusi zavičaja i Hrvatska gorska služba spašavanja provode za djecu od 6 do 12 godine, kao edukativnu školu u prirodi.

U sjeni stabala na Zvončacu, mnoštvo djece moglo je čuti sve o osnovama spašavanja, o potragama u HGSS-u i potražnim psima, radu s nosilima, a naučili su i kako staviti zavoj, flaster, pomoći sami sebi, ali i svojim vršnjacima u slučaju nezgode.

Uz igru s potražnim psom Venom, djeci se najviše svidio spust preko tirolske prečnice (žičare).

Svoje znanje iskusni HGSS-ovci su rado podijelili s budućim naraštajem koji će jednoga dana zauzeti njihovo mjesto.

hr Sun Jun 04 2023 15:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .