EUROPSKA SVEMIRSKA AGENCIJA

Stari satelit danas će pasti na zemlju: Nitko ne zna točno gdje

Europska svemirska agencija očekuje kako će danas stari satelit pasti na Zemlju. Veći dio satelita će izgorjeti prilikom ulaska u atmosferu, a agencija navodi kako je nemoguće predvidjeti kada i gdje će se to dogoditi. Prema njihovim zadnjim podacima predviđa se da će satelit ući u orbitu oko 17.32 sata po našem vremenu. Upozoravaju i kako je nesigurnost u ovom predviđanju +/- 4,61 sati.

Satelit ERS-2 je lansiran 1995. godine i bio je najsofisticiraniji satelit te vrste u to vrijeme koji je Europa razvila i lansirala. Europska svemirska agencija ga je ‘umirovila’ 2011. godine. Zajedno sa svojim blizancem, ERS-1, satelit je prikupio vrijedne podatke o polarnim kapama planeta, oceanima i kopnenim površinama te promatrao katastrofe poput poplava i potresa u udaljenim područjima. Podaci koje je prikupio ERS-2 koriste se i danas, navodi agencija. Agencija je 2011. godine odlučila prekinuti rad satelita i deorbitirati ga, prenosi Večernji list.

Šanse da osoba bude ozlijeđena svemirskim otpadom svake godine manje su od 1 prema 100 milijardi, oko 1,5 milijuna puta niže od rizika da pogine u nesreći kod kuće, navodi agencija.

POSLJEDNJE DODANO: