Article

//www.dalmacijanews.hr/files/604726576f52df5bfa8b45bf/80
Foto: N1

Capakova zamjenica: 'Odlazak u šoping-centre nije neophodan'

Dodala je da digitalna potvrda sve više postaje dio našeg života.
Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin gostovala je u Dnevniku N1 televizije, gdje je govorila o cijepljenju protiv koronavirusa i mogućim ograničenjima za necijepljene osobe. Osvrnula se i na moguće ograničenje ulaska u trgovačke centre za necijepljene osobe.

- Razmišlja se o svemu što može pridonijeti sigurnosti građana a da istovremeno kvaliteta života nije jako narušena, a pogotovo da nije gospodarska djelatnost narušena. Ako to ujedno potakne građane na cijepljenje, onda bi to bio dodatni plus - kazala je.

- Za zdravstvene ustanove već dugo vremena je za ulazak uvjet negativan nalaz, na to su se građani naviknuli. Pri tome su obveze negativnog nalaza oslobođene osobe koje su cijepljene ili su preboljele covid unazad šest mjeseci. Ako bi napravili usporedbu zdravstvenih ustanova i trgovačkih centara, onda su zdravstvene ustanove nešto gdje morate ići, nemate izbora. Trgovački centri se mogu na neki drugi način nadomjestiti, nema te razine neophodnosti i životnog pitanja kad je u pitanju trgovački centar - rekla je Pavić Šimetin.

Dodala je da digitalna potvrda sve više postaje dio našeg života te da se razvijaju mehanizmi za očitavanje potvrde i stoga ne bi trebalo biti tehničkih problema pri provjeri covid-potvrda. Osvrnula se i na najave da državne potpore za očuvanje radnih mjesta neće moći dobiti poduzetnici čiji djelatnici nisu cijepljeni.

"Cijepiti se mora i to ubrzanim tempom"

- U nekim zapadnim zemljama, iako nemaju obvezni program cijepljenja kao što je kod nas dječji program cijepljenja, upravo takvim uvjetovanjima za neku javnu dobrobit, uvjetovanje cijepljenjem je način kojim se ostvaruje visoki cijepni obuhvat u cijepljenjima koja su uvriježena u našoj populaciji, poput cijepljenja protiv ospica. Uobičajeno je da se ne može ići u školu ako netko nije cijepljen, u vrtić, da ne može pristupiti raznoraznim događanjima ili mogućnostima poput studentskog ili učeničkog doma. To su za nas relativno novi pojmovi, ali se moramo na njih privikavati - istaknula je Pavić Šimetin i dodala:

- Poticaji ipak ne ulaze u neku nužnu kategoriju bez koje se ne može živjeti, nego je to kategorija koja je bonus, nadogradnja, i u takvim se kategorijama može lakše razgovarati o tome da se uvjetuje nešto što je javno dobro kao što je cijepljenje.

Istaknula je da su prednosti cjepiva veće nego eventualni rizici te da bi se svi trebali cijepiti.

Kaže da je delta soj veliki problem

- Mislim da su stručnjaci iz HZJZ-a i u zdravstvenom sustavu uvijek bili na stajalištu cijepljenja i da je prednost svakog cjepiva iznad bilo kojih eventualnih nuspojava i rizika. Ovo je prvi put u čovječanstvu da je cjepivo u tako kratkom vremenu napravljeno, a pogotovo i testirano, na sve načine na koje se danas mora testirati. Što se ove kuće tiče, svi se trebaju cijepiti i prednost cijepljenja nadmašuje bilo kakve rizike - poručila je. Dodala je da se lako može dogoditi obrat epidemiološke situacije te da brojke mogu brzo početi rasti.

- Veliki problem je delta soj za koji treba dobiti obje doze da bismo bili sigurni od teških oblika bolesti. Cijepiti se mora i to ubrzanim tempom - zaključila je Pavić Šimetin u razgovoru za N1.

hr Tue Jul 06 2021 08:03:28 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/609122906f52df03558b45b9/80
Foto: Grad Split

Zapalile se četiri tende u Mažuranićevom šetalištu

Prema zasad dostupnim informacijama nema ozlijeđenih osoba.
Večeras oko 20.25 došlo je do požara u Mažuranićevom šetalištu u Splitu. Zapalile su se četiri tende.

Osim vatrogasaca, na terenu su i službenici PU splitsko-dalmatinske.

Prema zasad dostupnim informacijama nema ozlijeđenih osoba.

hr Thu Jul 29 2021 21:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5bae4d0acb557a24c58b45ed/80

HRT večeras emitira koncert sjećanja na Olivera Dragojevića "Trag u beskraju"

Olivera nema već tri godine, ali njegove će pjesme, kažu, ostati i kada svih nas više ne bude.
Ovih se dana posebno sjećamo jednog i jedinstvenog Olivera Dragojevića, koji nas je napustio prije točno tri godine. Sve je u znaku Olivera ovih dana u njegovoj rodnoj Veloj Luci.

Dani posvećeni Oliveru večeras će kulminirati koncertom "Trag u beskraju", kojeg će HRT prenositi na Drugom programu od 22 sata.

Olivera nema već tri godine, ali njegove će pjesme, kažu, ostati i kada svih nas više ne bude.

Sunce lagano pada na Velom lukom i odmah ovi stihove dolaze na pamet: "Što bi voli' kad bi samo moga' u bonaci svrgat na srid vale, gledat Luku i vrh kampanela u sutonu dok se svitla pale."

- Pjesmu čije sam stihove rekao izvest će večeras ovdje na pozornici klapa "Ošjak". Bit će ovdje Oliverovi prijatelji, sjajni glazbenici poput maestra Alana Bilinskog, bit će Ante Gelo koji je osmislio cijeli program, Gibboni, Antonio Serrano, Marko Tolja, Tedi Spalato, i prilično iznenađujuće kombinacije za naše gledatelje, izvijestio je Duško Ćurlić iz Vela luke.

- Bit će puno emocija, sve vas pozivamo da budete u 22 sata uz drugi program Hrvatske televizije da uživate u ovom koncertu kojime slavimo Olivera, kojim slavimo sve one pjesme koje nam je ostavio, kojim slavimo njegov Trag u beskraju, dodao je za HRT.
hr Thu Jul 29 2021 20:53:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6102e60c6f52dfb4ed8b4635/80

Prva radna sjednica novog saziva Gradskog vijeća: Evo što je odlučeno

Sljedeću sjednicu predsjednik Prkić najavio je za drugu polovicu kolovoza.
Prva radna sjednica novog saziva Gradskog vijeća okupila je 29 od 31 gradskog vijećnika u amfiteatru Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, a započela je aktualnim satom, odnosno vijećničkim pitanjima upućenima gradonačelniku Ivici Puljku, zamjenicima i stručnim službama. 

Odgovarajući na vijećničko pitanje o Korešnici, gradonačelnik Ivica Puljak rekao je kako je to vrijedan projekt koji će se nastaviti raditi predviđenom dinamikom te kako su proteklih dana na tu temu održali nekoliko sastanaka. 

Najavio je i nastavak odluke Gradskog vijeća o izjednačavanju cijena u gradskim i privatnim vrtićima, ali i planove nove gradske uprave o nužnom proširenju vrtićkih i jasličkih kapaciteta:

- Sve je više roditelja koji odlučuju djecu upisati u vrtiće, to je dobar trend, no nema dovoljno kapaciteta. Ostalo je neupisano 550 djece u prvom roku, u tijeku je žalbeni rok koji istječe sutra. Imali smo sastanke s ravnateljicama i situacija je takva da će se za pola neupisane djece ponuditi upis, a jedan dio jasličke dobi će ostati neupisano. Veliki je pritisak za upise, a sve je više roditelja koji odgađaju odlazak djece u školu, pa ostaju godinu duže u vrtiću i ne oslobađaju mjesto. Imamo i sve više djece s poteškoćama u razvoju, koja imaju prednost pri upisu. Ima i sve više jasličke djece, pa sve skupa uzrokuje manjak kapaciteta – rekao je gradonačelnik Puljak odgovarajući na jedno od vijećničkih pitanja i dodao da se razgovara s privatnim vrtićima o mogućnosti otvaranja dodatnih grupa, ali i zapošljavanja dodatnih odgajatelja za rad s djecom s posebnim potrebama. - Imamo ideja kako povećati te kapacitete već sljedeće godine, a možemo organizirati i tematsku sjednicu da razgovaramo o tome, da vas uputimo što se događa na tom polju – poručio je vijećnicima. 

Vijećnici su na današnjoj sjednici između ostalog izabrali članove i zamjenike članova Savjeta mladih Grada Splita, a Lokalni plana provedbe Agende 2030 za održivi razvoj je na prijedlog većine vijećnika i gradonačelnika Ivice Puljka povučen i vraćen na doradu. 

Usvojeno je Izvješća o uspostavi održivog gospodarenja otpadom na području Grada Splita za razdoblje siječanj - lipanj 2021. godine te su osnovana radna tijela Gradskog vijeća: Odbor za statut, poslovnik i propise, Odbor za proračun i financije, Odbor za pripremu, izradu te predlaganje programa rada Gradskoga vijeća Grada Splita, Odbor za predstavke i pritužbe, Komisija za urbanizam, Odbor za rad s nacionalnim manjinama, Odbor za međunarodnu suradnju i iseljeništvo, Komisiju za suradnju s mladima, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova, Vijeće za davanje koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru i Vijeće za davanje koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru. 

Na ovoj se sjednici nisu našle točke o izradi izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana Grada Splita, budući da one trebaju proći pojedina radna tijela Gradskog vijeća, koja su se tek danas osnovala, a u odnosu na prijedlog iz travnja, namjera je proširiti ih u području mogućnosti izgradnje predškolskih i školskih ustanova.

Na početku sjednice, predsjednik Gradskog vijeća Jakov Prkić uputio je čestitke Toniju Tomasu, gradskom vijećniku koji u Japanu na Olimpijadi kao trener prati Mateu Jelić, osvajačicu zlatne medalje. 
Sljedeću sjednicu predsjednik Prkić najavio je za drugu polovicu kolovoza.
hr Thu Jul 29 2021 19:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f3d6cc9daf72d62748b4599/80
Foto: DalmacijaNews

Zbog sudara pod utjecajem alkohola smijenjen voditelj zadarske krim policije

Nakon okončanja postupka utvrđivanja disciplinske odgovornosti javnost će biti pravovremeno obaviještena.
Vezano uz prometnu nesreću o kojoj smo već izvijestili javnost, a koju je skrivio rukovodeći policijski službenik Policijske uprave zadarske, obavještavamo Vas kako je načelnik Policijske uprave zadarske, nakon obavljenog razgovora s predmetnim rukovoditeljem, podnio prijedlog za premještaj na radno mjesto niže složenosti.
           
Naime, uvažavajući sve okolnosti događaja isti s današnjim danom prestaje obavljati poslove voditelja službe u Policijskoj upravi zadarskoj.
 
Nakon okončanja postupka utvrđivanja disciplinske odgovornosti javnost će biti pravovremeno obaviještena, poručili su iz PU zadarske.

U prometnoj nesreći koju je skrivio u srijedu ujutro u Bibinjama, lakše je ozlijeđena mlada vozačica.


hr Thu Jul 29 2021 17:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .