RANIJE SE OGLASIO I IVOŠEVIĆ

Splitsko ljeto bez promjena: Vicko Bilandžić i dalje na čelu

Nakon što su se pojavile informacije da bi Nenni Delmestre mogla preuzeti ulogu umjetničke ravnateljice 70. Splitskog ljeta, stigla je konačna vijest da ot toga ništa. Ministrica kulture, Nina Obuljen Koržinek, odlučila je ipak ne imenovati Delmestre ‘povjerenicom’ ovogodišnjeg jubilarnog Splitskog ljeta, unatoč nezadovoljstvu dijela vodstva teatra.

U Ministarstvu kulture smatraju da dodatno podizanje tenzija nije u interesu kulturne manifestacije, stoga je odlučeno da Vicko Bilandžić ostaje na čelu Splitskog ljeta. Njegov program, koji je bio poslan na doradu, trenutno čeka konačnu reakciju Festivalskog vijeća.

Nakon objave u medijima da bi Nenni Delmestre mogla preuzeti vodstvo festivala umjesto Bilandžića, žestoku reakciju izazvao je zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević. Postavio je ultimatum da će festival voditi intendant HNK Split, ili se Splitsko ljeto neće uopće održati.

– Premda su se u medijskom prostoru pojavile isključivo kuloarske priče da ministrica Obuljen Koržinek planira zaobići intendanta HNK Split i gurati neke svoje kadrove na čelo Splitskog ljeta želimo jasno zaustaviti svaku daljnju spekulaciju.

Prije svega napomenit ćemo da uz djelomično financiranje programa Splitskog ljeta Grad Split financira i plaće zaposlenika HNK Split, opremu i javne površine koja su potpora navedenoj manifestaciji što u ukupnoj sumi troškova jasno daje iznos nekoliko puta veći od 440.000€ koje daje Ministarstvo kulture i medija.

Stoga bez ikakvih daljnjih rasprava ili će intendat HNK Split voditi Splitsko ljeto ili isto neće biti održano na javnim površinama Grada Splita, nit će na njemu sudjelovati zaposlenici HNK Split, nit će Grad Split financirati navedeno.

Iza nas je najgledanija kazališna sezona u povijesti HNK Split, kao i unazad mnogo godina najbolji Marulićevi dani stoga ne postoji niti jedan racionalan razlog da bi se iz Zagreba kadrovirala splitska kultura osim nečijih privatnih interesa. Pozdrav iz nepokorenog grada. – napisao je ranije Ivošević.

POSLJEDNJE DODANO: