TRAŽE PODRŠKU VLADE

Splitski Uber vozači prosvjeduju zbog niskih cijena vožnje

U Splitu su jutros vozači Ubera mirno prosvjedovali zbog nezadovoljstva stanjem na taxi tržištu, posebno zbog niskih cijena usluga. Vozači su izrazili frustraciju prema Vladi Republike Hrvatske i nadležnom ministarstvu, ističući da je prije osam godina Uberu dopušten ulazak na tržište, ali na “polulegalan način”. Tvrde da je aplikaciji Uber omogućeno preuzimanje kompletnog tržišta i upravljanje cijenama bez adekvatne regulacije.

U kontekstu inflacije koja je u posljednjih godinu dana povećala troškove života za 40-50%, Uber je nedavno smanjio cijene za 30%, što je dovelo vozače do granica izdržljivosti. Vozači su pozvali Uber i nadležno ministarstvo da postave prihvatljive cijene za vozače i korisnike.

Naglasili su i sve troškove koje sami vozači snose, uključujući troškove goriva, rentu ili leasing vozila, amortizaciju, održavanje čistoće vozila, davanje postotka poslodavcu, plaćanje doprinosa te Uberovih “simboličnih” 25% od svake vožnje. Vozači tvrde da Uber ne sudjeluje niti pomaže u pokrivanju tih troškova, već dodatno otežava situaciju snižavanjem cijena.

Vozači su dali Uberu i Boltu rok od 15 dana da podignu cijene za 20% u odnosu na prijašnje cijene prije snižavanja, kako je to slučaj i u drugim zemljama Europske unije. U suprotnom, vozači će biti primorani nastaviti s prosvjedima i drugim aktivnostima.

POSLJEDNJE DODANO: