Splitski sud donio odluku: Knezović oslobođen optužbe za krvavi sukob iz 2009.

Bivši časnik HVO-a, Oliver Knezović (49), oslobođen je ponovne optužbe za pokušaj ubojstva navijača FK Sarajeva tijekom sukoba koji je eskalirao prije utakmice na Pecari 4. listopada 2009. godine. Presuda je donesena na splitskom Županijskom sudu, a predsjednik vijeća Zoran Ivanišević obrazložio je odluku napominjući da je “postupak odvijao na specifičan način.”

Sukob između ‘Hordi zla’ i navijača Širokog Brijega doveo je do pravih nereda i uličnog rata u Širokom Brijegu. U tom kaotičnom okruženju, koristilo se razno oružje, uključujući sedam službenih policijskih pištolja, kao i drugo vatreno oružje, među kojima i Kalašnjikov.

Knezović je prvotno uhićen pod sumnjom da je uzeo pištolj od jednog policajca te ubio navijača FK Sarajevo Vedrana Puljića i ranio još šestoricu. Optužnica je kasnije mijenjana, te se Knezović teretio za kazneno djelo općeopasne radnje i kazneno djelo pokušaja ubojstva. U prvom postupku, osuđen je za općeopasnu radnju, dok je oslobođen optužbe za pokušaj ubojstva.

Nakon žalbe tužiteljstva, presuda je djelomično potvrđena, a Knezoviću je izrečena kazna od dvije godine zatvora, od kojih mu je godina dana uvjetno uz rok kušnje na tri godine. Međutim, oslobađajuća presuda za pokušaj ubojstva ukinuta je, što je rezultiralo ponovnim suđenjem. Na nedavnom suđenju, sudac Ivanišević je zaključio da “sud smatra nedokazanim da je istom radnjom za koju je osuđen pristao nekoga lišiti života.” Unatoč najavi žalbe tužiteljstva, Knezoviću je dodatno potvrđena oslobođujuća presuda, a odvjetnik je izrazio zadovoljstvo ishodom suđenja.

POSLJEDNJE DODANO: