Splitski KBC dobio sofisticirani uređaj za dijagnostiku

Splitski KBC dobio je, zahvaljujući donaciji Splitsko-dalmatinske županije, sekvencioner buduće generacije za dijagnostiku malignih i drugih oboljenja. Riječ je o prvom takvom uređaju u sklopu hrvatskog zdravstva, a dodijeljen je Kliničkom zavodu za patologiju, sudsku medicinu i citologiju. Vrijedan je više od milijun kuna, ali ga je splitska bolnica dobila za pola milijuna kuna jer su se obvezali da će besplatno educirati buduće klijente.

– Neće više biti svima isto, već će svatko prema svom genetskom kodu dobiti terapiju. Neke stvari koje i sada radimo će biti s uputnicom, a proizvodi koji nisu na uputnicu dat ćemo po povoljnoj cijeni, jer bolnica nije profitna institucija, ali ćemo onda savjetovalište naplaćivati od HZZO-a kao drugo mišljenje na što svaki pacijent ima pravo. Cijena ovisi o broju ispitanika, što je više ispitanika, cijena je manja – kazao je Šimun Anđelinović, voditelj Kliničkog zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju KBC Split i dodao kako je test koji se radi na ovom aparatu vrlo jednostavan
.
– Uzme se tkivo koje je operirano ili se može uzeti uzorak krvi, iz toga se izolira DNA i ona se analizira. Pacijenti kojima je utvrđeno maligno oboljenje imat će prednost – rekao je Anđelinović.
Sanacijski ravnatelj KBC-a Split, Kolja Poljak, kaže da je zadovoljan jer Klinički zavod za patologiju, sudsku medicinu i citologiju postaje regionalni centar izvrsnosti za molekularnu onkologiju i za dijagnostiku svih tumorskih markera.

– Ministarstvo nam kontinuirano šalje vrlo vrijednu aparaturu, otvorili smo nedavno dječju intenzivnu njegu, otvorili smo angiosalu, dobivamo ultrazvukove, obnovit ćemo otorinolaringologiju, a dobili smo i endoskopski stup na dječjem odjelu. Ovo je sofisticiranija oprema, KBC mora podignuti letvicu izvrsnosti – rekao je Poljak i po pitanju smjenskog rada istaknuo da se zakon mora poštovati.

– Radi se na tome da se dozvoli prijašnji način rada. Tamo gdje budemo mogli zadržati smjenski rad zadržat ćemo ga, a gdje ne možemo, uvest ćemo dežurstva – poručio je Poljak.

Župan Zlatko Ževrnja tvrdi kako će Županija, iako to nije njihova zakonska obveza, i dalje pomagati splitski KBC.

– Poznato je da ovoj bolnici gravitira gotovo milijun stanovnika. U zadnjih nekoliko godina Županija je uložila više od 20 milijuna kuna. Sekvencioner unaprjeđuje rad patologije i podiže kvalitetu rada s pacijentima. U ovoj godini u planu je nabavka još neke opreme za KBC. Želimo unaprijediti stanje zdravstva, a želimo i druge motivirati da pomognu bolnici u ovom teškim vremenima – zaključio je Ževrnja.

Foto: Jakov Prkić / CROPIX

POSLJEDNJE DODANO: