APEL ZA POMOĆ

Poteškoće obitelji splitskog kapetana u dobivanju informacija o sudskom postupku

Splitski kapetan duge plovidbe Marko Bekavac već sedam mjeseci boravi u turskom zatvoru u Ankari nakon što je na brodu kojim je zapovijedao pronađeno nekoliko vreća u kojima je navodno bila droga. Tijekom posljednje plovidbe, zapovijedao je brodom Phoenician 1, koji plovi pod panamskom zastavom, a koji se nalazi u vlasništvu turske kompanije. Kapetan Bekavac je trebao preuzeti vreće gnojiva u kolumbijskoj luci i prevesti ih natrag u Tursku. Međutim, po dolasku u tursku luku, uhićen je zajedno s još devet članova posade po zapovjednoj odgovornosti. Suđenje im je zakazano za lipanj, prenosi INDEX.HR.

Unatoč aktivnim naporima, obitelj Bekavac teško dolazi do informacija o sudskom procesu. Prvo ročište trebalo je biti održano u veljači, no ni obitelj ni kapetan Bekavac nisu dobili službenu obavijest o njemu. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova aktivno je sudjelovalo u slučaju, uspostavivši komunikaciju s odvjetničkim uredom, obitelji te zatvorskim vlastima.

Očekuje se da će optužnica biti podignuta 10. lipnja. Prema nagađanjima iz turskog odvjetničkog dokumenta, optužnica bi mogla biti usmjerena na kapetana Bekavca kao odgovornu osobu za krijumčarenje droge, unatoč tvrdnjama da nije znao za sadržaj vreća.

Obitelj Bekavac izražava duboku zabrinutost za kapetanovo stanje te ističe poteškoće u dobivanju službenih informacija. Iako su pisali državnom vrhu, osim Ministarstva vanjskih poslova i veleposlanstva u Turskoj, nisu dobili odgovore.

Ništa se ne događa, Marko na momente gubi nadu. Kada mu je prvi put došao sadašnji odvjetnik, on je bio zadovoljan jer mu je ulijevao nadu, no na sljedećem susretu je bio razočaran. Marko je rekao da ne vidi nikakvu razliku. Potpuno su nejasne okolnosti njegovog uhićenja. Nalazimo se u jako teškoj situaciji. Čekamo ročište u lipnju, a ne znamo ni hoće li se održati jer se ni prvo najavljeno ročište za veljaču nije održalo. Problem je i to što mi jako teško dolazimo do službenih informacija i drži nas se, kao i Marka, u neznanju. Uznemiren je, ponekad ga uspijemo smiriti, ali se ta nada s vremenom ponovno izgubi jer je predugo zatvoren bez informacija. Kad vidi da su tamo iz iste kompanije zatočeni kineski kapetan i chief, koji su od istog suca zatvoreni na 30 godina, normalno da mu nije lako – rekla je obitelj Bekavac, koja će uskoro prvi put posjetiti kapetana u zatvoru.

Navedeni slučaj nije izoliran, s obzirom na prethodni incident prije 16 godina u kojem je drugi hrvatski kapetan Kristo Laptalo, također bio nepravedno optužen za krijumčarenje droge u Grčkoj, provedavši 16 mjeseci u zatvoru prije nego što je oslobođen.

POSLJEDNJE DODANO: