VITALNA DESTINACIJA

Splitski helidrom Firule je prvi takve vrste s uporabnom dozvolom u Hrvatskoj

Prvi helikopter Hitne medicinske službe uspješno je sletio na rekonstruirani helidrom splitskog KBC-a danas u 11 sati. Opremljen najsuvremenijom opremom vrijednom 855 tisuća eura, helikopter je stigao iz Zračne luke “Sveti Jeronim” u pratnji ministra zdravstva Vilijema Beroša. Ova povijesna inicijativa obilježena je pokaznom vježbom i obraćanjem ministra Beroša polaznicima edukacije na Medicinskom fakultetu, prenosi HRT.

Ministar je istaknuo da je uspostava Hitne helikopterske medicinske službe, čija je vrijednost 62 i pol milijuna eura, rezultat sinergije Vlade, zdravstvene administracije i Europske komisije. Zahvaljujući ovoj inicijativi, podiže se razina hitne medicinske pomoći u Republici Hrvatskoj, što doprinosi unapređenju dostupnosti i kvalitete zdravstvene zaštite.

Odlučno nastavljamo s provedbom zdravstvene reforme te ostvarenjem naše misije pozicioniranja pacijenta u fokus. Uspostavom HHMS-a, uz brze brodice i postojeću zemaljsku hitnu službu, ispunjavamo reformske mjere u području hitne medicine i dodatno osiguravamo jednaku šansu za zdrav život svim građanima i posjetiteljima Lijepe naše – rekao je Beroš.

Projekt, čija je ključna komponenta rekonstrukcija splitskog helidroma, predstavlja organizacijski, vremenski i operacijski zahtjevan poduhvat. Ministar Beroš naglasio je važnost suradnje svih dionika u ostvarenju ove inicijative, koja će osigurati jednaku šansu za zdrav život svim građanima i posjetiteljima Hrvatske.

Modernizacija splitskog helidroma ne samo što će poboljšati hitnu medicinsku pomoć, već će i pridonijeti pozicioniranju Hrvatske kao turistički sigurne destinacije. Helidrom Firule, prvi takve vrste u Hrvatskoj s uporabnom dozvolom, svake godine omogućava oko 500 helikopterskih intervencija, što ga čini vitalnim dijelom organizacije spašavanja životno ugroženih pacijenata.

Ravnatelj KBC-a Split, Julije Meštrović, istaknuo je važnost rekonstrukcije helidroma, podsjećajući na početke njegove izgradnje u Domovinskom ratu radi brzog helikopterskog prijevoza ranjenika. Ovaj povijesni trenutak za splitski helidrom predstavlja novu eru u hitnoj medicinskoj pomoći u Hrvatskoj.

Projekt uspostave Hitne helikopterske medicinske službe, čija je realizacija uvelike olakšana tehničkom i financijskom podrškom Europske komisije, predstavlja jedan od ključnih koraka u reformi zdravstvenog sustava Republike Hrvatske, s fokusom na potrebe pacijenata.

POSLJEDNJE DODANO: