PRIVUKLE PAŽNJU SVJETSKIH STRUČNJAKA

Splitske učenice osvojile prestižnu nagradu za istraživanje ekološke bombe u Dugom Ratu

Splitske učenice 3. gimnazije Tončica Grubišić i Vita Medić svojim znanstvenim radom ukazale su na dugogodišnji ekološki problem toksične troske u Dugom Ratu. Osvojile su nagradu, ali i pažnju 450 znanstvenika svijeta među kojima su i tri Nobelovca na prestižnoj ISABS konferenciji.

17 -godišnjakinje Vita i Tončica ozbiljno su pristupile svom istraživanju. U detalje u svom znanstvenom radu obradile su problematiku ekološke bombe – toksične troske koja već desetljećima muči stanovnike Dugoga rata, nadomak Omiša, piše HRT.

HRT

–  Došle smo do zaključka da je troska toksična za lukovice, što pokazuje da je i za nas i test korelira s testom za čovjeka, rekla je Tončica Grubišić, 3. gimnazija Split.

-Treba se zapravo što hitnije sanirati to područje jer je troska izrazito štetna za ljudsko zdravlje. I ljudi, i škole su se zainteresirali za ovu temu što je jako pohvalno, kazala je Vita Medić, 3. gimnazija Split.

Biologija i istraživanje osvojilo ih je na prvu. Njihov talent prepoznala je mentorica profesorica Alujević koja ih je potakla na istraživanje aktualnih tema.

– Pomislili smo da je to nešto zgodno što bismo mogli istražiti i to ispitati uz pomoć ovog jednog biološkog testa koji se može provesti u školskim okvirima, što je opet posebno značajno da taj rad one naprave u potpunosti same, da ne treba nikakva institucija ili ustanova nego da sve odrade same, pojasnila je profesorica Ines Alujević, 3. gimnazija Split.

– Već drugu godinu zaredom iste cure, ista mentorica osvajaju nagrade. A evo jako smo sretni što je to onda nekako prepoznato i šire. Tako da ove godine su postigle takav uspjeh koji je zaslužio i nagradu od povjerenstva i konferencije, rekla je Dejana Bokšić, ravnateljica 3. gimnazije Split.

Komisija od 13 članova znanstvenog tima među kojima su dva Nobelovca nagradili su njihov rad.

– Odabrali su između 6 radova i njihov rad i on će na tu temu dobiti i nagradu, i certifikat i mogućnost praćenja kroz buduće obrazovanje, otkrila je profesorica Ines Alujević.

U istraživanju i znanosti Tončica i Vita vide svoj daljnji put, zato su im pohvala znanstvenika dodatni motiv za rad i učenje.

POSLJEDNJE DODANO: