SKANDALOZNO ZAGAĐENJE

Splitska policija traga za počiniteljem koji je ispustio vodu s fekalijama u vodovod

Splitska policija intenzivno traga za nepoznatim počiniteljem koji je, namjerno ili slučajno, izazvao katastrofu u vodovodnom sustavu Kaštela Lukšića. Incident je rezultirao ispuštanjem vode zagađene fekalijama u sustav, prisilivši stanovnike četiri zgrade na potragu za medicinskom pomoći. Situacija je kulminirala zabranom korištenja vode za piće i higijenu od prošlog četvrtka.

Stambene zgrade i kuće u Kaštelima često koriste prirodne izvore vode, no ti izvori već su dugo zagađeni, uglavnom zbog ispuštanja septičkih jama. U ovom slučaju, došlo je do miješanja zagađene vode s pitkom. Nesretni stanovnici, suočeni s teškim zdravstvenim posljedicama, iznose svoja iskustva. Zdravko Čurić za HRT svjedoči o bolestima koje su zadesile njegovu i susjednu obitelj:

Vidio sam da mi voda smrdi, odmah sam kontaktirao susjede i isto su mi potvrdili da su njima već djeca bolesna i imaju problema probavnih s temperaturom i meni se isto dijete razboljelo. Sutradan je drugo dijete dobilo temperaturu – govori Čurić.

Voda je odmah poslana na analizu kako bi se utvrdilo razmjere zagađenja. Rezultati su zabrinjavajući, s prisutnošću bakterija poput Escherichia coli i Helicobacter. Istraga splitskog komunalnog poduzeća ukazuje na mogućnost da je netko namjerno ili slučajno spojio zagađenu vodu u vlastiti sanitarni sustav, iz kojeg je ušla u glavni vodovodni sustav.

Vjerojatno netko od njih slučajno ili namjerno to spoji u svoj sanitarni sustav svog objekta, i tada postoji ta mogućnost da kroz interni sustav ta voda uđe u naš sustav – ističe Ivica Perić, tehnički direktor, Vodovod i kanalizacija Split.

Čini se, međutim, da je ključno pitanje u ovoj priči tko se i na koji način koristi tim bušotinama te plaća li za njih koncesije.

Mi ćemo sigurno upoznati Hrvatske vode, sanitarnu inspekciju, da provjere koje su bušotine legalne, sigurno da ćemo cijelo područje ispitati da se ne bi sličan incident desio – rekao je Perić.

Građani su opravdano ljuti jer smatraju da su informacije o riziku po zdravlje trebale biti dostupne ranije, a posebno su kritični prema gradonačelniku Kaštela zbog navodnog zanemarivanja njihovih zdravstvenih interesa.

POSLJEDNJE DODANO: