KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Policija otkriva nove detalje o tragičnoj nesreći u Brnazama: Pronađena dodatna vozila i migranti

Načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske, Marko Srdarević, zajedno s načelnikom Sektora za granicu, Mladenom Bužančićem, održali su konferenciju za medije kako bi pružili javnosti dodatne informacije o jutrošnjoj tragediji u Brnazama.

– Vozač, koji je osumnjičen za navedena djela, izgubio je život u nesreći. Među poginulima je jedan državljanin Moldavije. Do sada smo uspjeli razgovarati samo s jednim Afganistancem, koji je otkrio da je platio određenu svotu novca kako bi ilegalno ušao u Hrvatsku. – kazao je načelnik Marko Srdarević.

Dodatno, pronađena su još dva vozila, jedno s poljskim registracijama, drugo s mađarskim, te više osoba koje su povezane s ovim događajem – kazao je. U vozilu s mađarskim registracijama, koje je bilo uključeno u jutrošnji događaj, policija je pronašla osam migranata.

Identitet trima drugim osobama još nije utvrđen jer nisu imale dokumente uz sebe.

Srdarević je također naveo: “Pet osoba je prevezeno u bolnicu, svi su muškog spola. Prema procjeni liječnika, dvoje je djece – jedno do 12 godina, drugo oko 15 godina. Pretpostavljamo da su ozlijeđene osobe, po iskazima, Afganistanci i Sirijci. Svi su muškarci i nemaju dokumente.”

Srdarević je dalje objasnio kako je policija sinoć, oko 20 sati, putem tehničkih uređaja otkrila da je više ljudi nezakonito ušlo u Hrvatsku, što je potaknulo daljnje aktivnosti.

Na temelju takvog saznanja pokrenuli smo pretragu terena i pokrili smo sve cestovne pravce. Na jednom od tih pravaca jutros u 6:50 uočena su dva vozila. Ta dva vozila su se oglušila na poziv policije da stanu. Jedno vozilo je skrenulo prema selima, drugo je krenulo prema Trilju – otkrio je Srdarević.

Policija je nastavila pratiti ova vozila, a Srdarević je istaknuo:

Djelatnici PP Sinj su s dvije ophodnje krenuli na raskrižje gdje se dogodila nesreća. Sinjski policajci, ali i građani su dali hitnu pomoć ljudima koji su se našli u nesreći. Dodao je kako je policija u trenutku nesreće bila udaljena oko 100 do 150 metara od vozila.

Situacija na mjestu nesreće izgledala je tragično. Vatrogasci su morali postupati da bi se došlo do unesrećenih – zaključio je načelnik Srdarević

Srdarević je upitan od strane novinara kako su šverceri uspjeli preći granicu.

Sada ću vam objasniti kako mi radimo na zaštiti državne granice. Prva linija je sama granična crta. Policajci zaustavljaju osobe za koje sumnjaju da žele ilegalno ući u Hrvatsku. Prošle godine smo zaustavili 511 takvih slučajeva – pojasnio je Srdarević.

Dodao je kako policija koristi različite tehnološke uređaje poput kamera, senzora, termovizijskih kamera, dronova i helikoptera kako bi detektirali ilegalni prolazak preko državne granice.

Mi na temelju tog podatka pretražujemo teren, nadziremo cestovne pravce – istaknuo je.

Srdarević je istaknuo kako su ovakvi događaji, poput jutrošnjeg, nažalost rizik te da svako policijsko postupanje nosi određeni rizik.

Policija mora odgovarati za ono što je napravila, a to može kontrolirati – zaključio je.

POSLJEDNJE DODANO: