Split: Štrajk solidarnosti najbolje prošao u školama

S obzirom da znamo kakvi su uvjeti rada učiteljima, ne čudi da je najveća solidarnost za one kojima je teško upravo među nastavnicima – kratko nam je komentirao Mate Mamić, voditelj aktiva ravnatelja u Splitu.

Vrijeme su učitelji proveli u zbornici, a popodnevna smjena će se odvijati uobičajeno. U KBC Split liječnici su se solidarizirali s onim zaposlenicima koji ne primaju plaću za vrijeme dnevnog odmora, tako da pacijenti nisu osjetili polusatni prekid.

Najbučniji znak solidarnosti, ali jako kratki poslali su šoferi gradskog prijevoza. Točno u podne, na pet do deset minuta su stali na svim stajalištima gdje bi se zatekli, a u Sukoišanskoj ulici i u Trajektnoj luci su dodatno i trubili sirenama. Ali, kako rekosmo, kratko, ne cijelo vrijeme stajanja.

Naravno da smo se solidarizirali s radnicima koji ne primaju plaće! Naše stajanje nije izazvalo poremećaj u prometu – istaknuo je Teo Bulić, sindikalni predstavnik Prometa.

Zanimljiv je bio komentar jednog šrednjoskolca sa slušalicama u ušima dok je čekao da autobus krene s autobusnog stajališta kraj splitske bolnice.

Ionako uvik kasne, sad bar znam da imaju razlog

nasmijao je prisutne mladić.

Štrajk solidarnosti, ili bolje rečeno, akcija solidariziranja mirno je prošla i u Banovini. Prema riječima Mladena Kokana, povjerenika zaposlenih u splitskoj gradskoj upravi poklapalo se s vremenom odmora. Ipak, sindikalne akcije podržavaju, iako su oni na samom početku mandata postigli lako dogovor s gradonačelnikom Ivom Baldasarom.

Spomenimo da u dječjim vrtićima nije bilo obustave rada. Povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske za Splitsko-dalmatinsku županiju Zoran Kačić je izvjestio kako se štrajk solidarnosti provodi u većini javnih ustanova u Splitu te da je zadovoljan odzivom.

Spomenimo da u splitskom škveru nije bilo štrajka solidarnosti, poslodavac se naime, nije suglasio. Iako se spominjalo da će se i radnici privatnih tvrtki nakratko solidarizirati s kolegama koji ne primaju plaću, direktorica splitskog regionalnog ureda Hrvatske udruge poslodavaca Vesna Ivić Šimetin nam je rekla kako ni u Splitu ni u Dalmaciji danas nema štrajka u realnom sektoru.

U realnom sektoru je drukčiji odnos radnika i poslodavca, međusobno ovise jedni o drugima. Oni koji rade primaju plaće i nemaju razloga činiti štetu poslodavcu – smatra Ivić Šimetin.

POSLJEDNJE DODANO: